Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XVI.

СУБОТА 12. ДЕЦЕМБР1 1888.

Број 42.

НЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

Ц Б Н А : За Србију на годину 6 динара ча иола године 3 „ За стране земље на годину 9 „

ПРКТГМАТЛ- НАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ ОУД А СВК КОРЕСПОДЕНЦИЈВ НА УРКДНИКА. Р.УКОНИСИ НК ВРАЋАЈУ СЕ. НЕП1А ЈЕНА П Е 0 М А НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

Београд, 12. ДецембЈ)а 1898. г. Престоница Његовог Величанства Краља Србије Александра I, сећајући се с поносом онога знаменитога историјског дана, што га је на данашљи дан, пре 40 год. извршила Велика Свето Андрејска Скупштина у Веограду, повративши Србији Народну Династију, Славне Обреновиће, чије име као алем камен трепери у свима великим историјским моментима у животу данашње Краљевине Србије, почиљући од оних страшних и крвавих дана Србинових, од Таковског устанка, па до данашње слободне, унапређене, ојачане и на степен Краљевства подигнуте државе српске, — а да би и она дала жива израза својим осећајима, — послала је Његовом Величанству Краљу Александру I и Његовом Величанству Краљу Милану ове честитке :

Његовом Величанству Краљу Србије АЛЕКСАНЦРУ I

Ниш.

Велико историјско дело, што га је на данашњи дан пре 40 година извршила Свето Андрејска Велика Народна Скупштина, повративши Србији, народу српском његову народну Динасгију а у лицу ослободитеља Србије, основатеља данашње српске државе, Великог Милоша Обреновића I извршило се је у Твојој верној и Дому Обреновића оданој престоници, у поносном граду Београду, чији се грађани, синови и унуци ондашњих Београђана диче и поносе, што је се то велико историјско дело извршило баш у Београду, и што су Веограђани тада учествовали у томе великом и по Србију и Српство тако срећно извршеном великом делу, из кога су потекли они значајни радови славних Обреновића, Великог Милоша, Неумрлог Михаила и обновиоца Краљевине Милана I, који су ондашњу малену, зависну Србију дигли на степен данашње ојачане, унапређене независне Краљевине Србије —- хитају да своме Краљу и Господару, Глави славног и јуначког Дома Обреновића честитају овај Србији и српском народу спасоносни дан, дан повратка на српски престо народне Динаетије, са усрдним жељама, да се под срећном звездом славних Обреновића а под владавином витешког Обреновића У остваре и остали велики идеали српског народа. Слава Дому Обреновића! Предоедник Оеоградске општине, Никола Д. СтевановиЂ с. р.

Његовом Величанству Краљу Милану, Команданту актквне војске,

Ниш.

Престоница Његовог Величанства Краља Александра I, учествујући у прослави данашњег знаменитог дана, кога је дана династија Обреновића враћена на српски престо, честитајући тај по Србију велики дан своме Краљу и Господару, сећа се и свога првога Краља од Србије, који је, настављајући велика дела свога јуначког деда Милоша Великог, малену, зависну Кнежевину Србију, ироширио, на степен Немањине Крал>евине подигао, и поздравља Ваше Величанство и жели Вам дуг и срећан живот на добро Србије и оснажење њене витешке војске. Председник београдске онштине, Никола Д. Стеванови+» с. р.