Beogradske opštinske novine

Број 6

— 22 —

Год. XVII

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 21. Јануара 1899. год. Првдиедавао предоедник г. В. Д Стевановић, присуетвовао члан Суда г. Ст. Ивковић; од одборника били г. г. Др. Стеван Марковић, Мдаден НиколиК, Голуб С. Јанић, Дамјан Стојковић, Ђж« Тошић, Богоје Јовановић, Јов Детровић А. И. Кр мановић, Ј. М. Јанк вић, Марко С. Петронијевић, Ђорђе Н. Соколовић, Трифун Ђо ђевић, К. Др. Ризнић, И. Ковлић, Васа Николић, Стојан Пајкић, Д. Тадић, Др. Ј. Ђурић, К. П. Михајловић, М. Савичић, Н. Спасић, М. С. Протић, Милов. Миленковић, Милан Арсеиијевић, Ђ. Пантелић. I Нрочитан је записник одборских одлука седниде држане 13. Јануара 189У. год. и примљен је без измена. II По прочитању акта Управе вар. Београда АБр. 301, 454, 389, 390, 393, 3»8, 330, 335, 421, 433, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да је Фађејев Голумбовски овд. индустријалац доброг владања и средљег имовног стања; да је Вилхелм Вајс агент доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознати: Марко Вусија, касапин, Радоје Речевић скитннца, Марко Ристић служитељ, Светислав — Зака — Нинић молер, Раде Кнежевић бив. чувар казненог завода, Ђура Штраслинг кочијаш, Михаило Ристић обућар, Јован Велимировић зидар, Петар и Милан браћа Крунић овд. надничари. Ш По прочитању молбе Катарине Лазаревић удове Стбр. 161, одбор је изјавио мишљење, да се молитељици може дати тражено уверење о њеном нородичном односу. IV Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 15. Јануара о. г. АБр. 276 одредио цену лебу од 27 пара но кидограму, а леб да се продаје по 25 пара у тежини од 925 грама, пошто је жито за прошлих 15 дана било 18 дин. 100 кгр. Одбор је примио к знању ово решење суда општинског.

вање ио земљи; умиравање властеле; рат са Византијом и Дрманом и Куделином; грижа савести; абдицирање; буна нротив краља Милутина и т. д., — све то показује, да је, ипак, у влади краља Драгутина било неког живота, енергије; да је влада врховног српског краља Драгутина једна од бурних периода Српске Историје. Српски би песник у влади врховног српског краља Драгутина нашао збиља један знатан драмски елеменат. 1 ) Влада врховног српског краља Драгутина разликује се од владе сремског краља Драгутина. Док је она била бурна, ова је мирна. Сремску је краљевину под краљем Драгутином крепио благодетни мир. Српски је сељак гледао своју њиву; а грађанин стварао трговинске и занатске шпекулације. На свакој је страни владао дубоки мир. Као што смо видели, краљ је Драгутин дошао на српски краљевски престо насилничким путем; али би се тај његов корак ипак дао до некле оправдати. А када је дошао и утврдио се на српском краљевском престолу, он није био тиранин, који би само силом нагнан напустио отети вла-

!) У српској драмској књижевности позната је драма од |Атанасија Николића Дрдгутин КрЈДК СРКСКИ. Жалостно позорје у 5 д^иства. Н. СаДЂ 1844.

V Председник износи одбору на решење предмет о регулисању „Варош капије." По прочитању процене имања на томе месту ГБр. 3464 и извештаја грађевинског оделења о овоме предмету ГБр. 3558 одбор је после поименичног гласања са 20 гласова против 7 решио, да се ова процена као и предлог за арондисање имања не прими да суд општински позове сопственике имања ових и понуди их да се сами погоде о регулисању и подели имања према регулационом плану, па ако се сами у томе не спора зуму, да општина експроприше целокупна имања Браће Илића и Стевана Вељановића и колнко треба од имања П. Анастасијевића за улицу и регулацију плацева према регулац. плану, па да од тих имања употреби потребно земљиште за улицу а са остатком да располаже као са својином регулационог Фонда. Да се ивврши нова процена према овом решењу. VI По прочитању извештаја економног одељења АБр. 431, одбор је решио, да се решење одборско од 14. децем бра 1898. АБр. 8653. задржи од извршења. Да се земљиште регулационог Фонда, звано, Табак Ибрахимов чајир изда под једногодишњи закуп од првог новембра 189-осме године под прописаним погодбама Јанку Цветковићу овд. кравару за годишњу цену од девет стотина и педесет и један дннар. VII По прочитању молбе Косте Глнића каФ. овд. изабрапог главног тутора цркве на новоме гробљу да се ослободи те дужности са разлога у молби наведених, одбор је решио, да се Коста Гинић ослободи дужности главнога тутора цркве на новоме гробљу, изабрав на његово место Јована Петковића — Марјановића земљоделца овд. VIII На предлог протопрезвитерата београдског АБр. 278 и 302, одбор је решио, далачки престо. Када је у Српској Држави у след византиског продирања настала забуна и незадовољство, краљ је Драгутин можда и из патриотских разлога абдицирао у корист свог врснијег и популарнијег брата Милутина. Када ће у скоро и под краљем Милутином запретити Српској Држави велика опасност од Византинаца, краљ ће Драгутин, у том критичном времену по новога краља Милутина, дати леп доказ своје узвишености: Он ће отићи у помоћ своме брату, одагнаће непријатеља и учиниће с њиме знатне завојевачке успехе. У индивидуалном раду и характеру краља Драгутина особито се истиче једна црта: велика побожносг. Јачином своје религијозности он се доста истиче над осталим Неманићима, у којих је као нека традиција била на завршетку владе покалуђерити се и тежити посвећењу. Својом поштеном душом он је вероватно био контраст брату краљу Милутину, о коме су византиски историчари сачували шкандалозне приче. И велика религијозност краља Драгутина може се разумети. Ондашње је друшгво било такво: задахнуто великом религијозношћу, предано песимизму и резигнацији, — и, ирема томе, краљ Драгутин својом индивидуалношћу не показује сумњиву или издвојену индивидуу.

датутори црквеСаборне за 1899—1900 годину буду и то главни: Коста Глишић бакалин овд. аспомоћни: ЈБубомир Мишковић, Михаило Поповић и Јован К. Јовановић трговци. Да тутори цркве Св. Марка буду за 1899—1900. годито: главни Мића Ристић ликерџија, а спомоћни Милан М. Милутиновић трг. (члан Фирме Удовичић и Милутиновић). IX Пошто су из одбора иступили они одборници, који су били одређени за чланове разних комисија, то, на предлог председника оиштине, одбор је решио, да од сада буду чланови комиеије: за издавање општинске милостиње одборници г.г. Голуб С. Јанић, ТриФун Ђорђевић и Милован Миленковић, а комисије за одређивање курса артијама од вредности, које се узимају у кауцију у место таксе трошаринске одборници г.г. Коста Ризнић, М. Арсенијевић и Стојан Пајкић. X По прочитању молбе Алексе П. Милојковића, пензионера АБр. 230, да се ослободи дужности поротника, ношто је постао онштинским чиновником, одбор је решио, да се Алекса П. МилојковиК ослободи дужности поротника изабрав на његово место за поротника Милана Здравковића пензионара. XI По прочитању предлога водоводног одељења АБр. 226, да се у новоозиданим бунарима на Белим водама замене натеге мањег калибра са натегама већег калибра, одбор је решио, одобрава се овај предлог у свему с тим, да трошак за извршење овога, који се предвиђа на две иљаде и две стотине динара, падне на терет прихода трошаринских. XII По прочитању акт.г VII. пуков. окр. команде ОВБр. 3065/98. одбор је изјавио, По АЕ. Данилу краљу Драгутину, када је дошао у своју лову престоницу Дабрац, као да је прва брига беше да да маха и израза песимистичком расположењу своје душе и крајњем ескетизму, ие би ли како предБогомпокајаотежак грех, што јеустао на свог оца. Најпре он од себе далеко одбаци знаке владалачког достојанства. На место сјајног краљевског одела, он обуче еремитско, исцепано и искрпљено. Опаса се тршчаним појасем по нагу телу и јако стеже појас. Обуче кошуљу од оштре кострети. Не даваше сну себи на очи. Сваке ноћи сузама квашаше постељу своју. У земљи ископа гроб, који ће га увек опомињати на смрт и ништавило овога света. Када би се од дугих неспавања, ноћних молитава и бдења јако изн^рио, он би се са Давидовим Псалмима и Јеванђељем у руци лежећи одмарао у том гробу, који је до некле био испуњен трњем и оштрим камењем. У таквој тортури он тражаше ојађеној души својој мира и насладе! Устајући из гроба, он отвараше и прочитаваше Јеванђеље, из Давидових Псалама певаше поједине псалме, славећи Господа и његову неумитност. Када је путовао по својој држави, на преноћиштима он је наређивао, да му се сличан гроб ископа и обложи тр-