Beogradske opštinske novine

Број 8

31 -

Год. XVII

да се молиоцу С. Е. Фалаџићу изда из општинске касе а из партије за непредвиђене потребе две стотине динара за покриће трошкова приликом светковине мухамедансвог празника бајрама. ХП По прочитању молбе Наума А. Никодића трг. АБр. 506 којом тражи, да замеии залогусвоју дату трошаринској управи за обезбеду неплаћене таксе трошаринске — примањем својим од регуладионог ®онда, и по прочитању извештаја Управе општинске трошарине, о овом тражењу одбор је решио, да се ова молба одбаци. ХШ Председник извештава одбор, да је кварт варошки актом својим, одредио да се изборни суд за расправу спорних питања између општине и трамвајског друштва, састане на дан 14. Фебруара ове године. Па како је ранијим решењем одборским одре^ен и бив. одборник г. Милутин Ј. Марковић да поред општинског правозаступника заступа општину пред овим изборним судом, то би тресало на место његово другог одборника одредити. По саслушању овога и по прочитању акта кв. варошког, одбор је одлучио, да поред општинског правозаступника заступа општину пред овим судом и одборник г. Дим. Тадић. У исто време овлашћује се председник да покуша, не би ли се ова ствар могла са друштвом изравнати и без суда.

РЕДОВНИ САСТАНАК 11 Фебруара 1899. год. Председавао Продседник г. Н Д. Стевановић, присуствовали чланови суда: г.г Стев. Ивковић и Коста Симић; од одборника били: г.г. Др. Лазаревић, Др Стеван Марковић, Стојан Пајкић, М. Штрбић, КостаМ. Ђурић, И. Козлнћ, Милан Арс^нијевић, Ђ. Димитријевић, Мих. Јовановнћ, Ив. Ивковић, Н. Петровић, Младен Николић, Марко С. Петронијквић, Др. Јов. Ђурић, Н. Спасић, Ј. М. Јанковић, Дамјан Стојковић, Михаило Т>. Илић Т. Стојковић, Ђорђе Н. Соколовић, М. С. Протић, П. М. Јовановић, М. Савчић, ТриФун Ђорђевић, Милов. Миленковић, ЂокаТошић, К Н. Лазаревић, Ј. Нетровић, Благоје Јовановић, К. П. Михајловић, Д. Тадић, Ђ. Пантелић. I Прочитан је записник одборски одлука седнице држане 4. Фебруара 1899. год. и у ре®ерату решења КЊБр. 75 учињена је измена, гедшша; 8(ерћагшб гех Лахгае еЛ зирга; ГасИз/аиз /Шиз егиз г ) Односи између Сремске Краљевине и околних држана били су мирни, пријатељски. Краљ је Драгутин онда на Балканском Полуострву и у Јевропи уживао добар глас и поштовање. Чак је и у Русији Сремска Краљевина била цењена. Краљ је Драгутин живео у пријатељству са руским кнезом Василијем, па је слао кнезу и руским црквама поклоне а сиромашнима и убогима милостиње.) 2 ) Религиозни Неманићи особито су поштовали Свету Земљу, камо су слали богате милостиње. У овоме ни краљ Драгутин није изостајао. Шта више он беше намислио да оде у Свету Земљу угледајући се на св. Саву; али му по причању АЕ. Данила, властела не даде. 3 ) Краљ Драгутин слаше црквама и калуђерима у Светој Земљи богате поклоне а сиромашнима милостиње. У Јерусалиму имађаше краљ Драгутин великог пријатеља „доухоккнлдго сконзго отицл" калуђера Галакшиона, Мопиш. 8рес1. уо 1. I стр. 143—144, 192, 106 ЈСг. Ј. 8с/)а<ап'к, Ас4ај? Агсћ. Уеп I стр. 2, 3, 4. — Гласн. XI стр. 320—322. 2 ) Дан. Жив. стр. 39; 42. — Павлов. Житија страна 184—186. 8 ) Јђ.

да има купона, по којима је већ учињен извоз вина, а не по којима се тек може вино извозити. П Одборник г. Марко С. Петронијевић мисли, да би требао суд општински да умоли управу вароши Београда, да забрани скупљање и лармање дечурлије око цркве кад су сватови. Председник је изјавио, да ће по овоме учинити представку Управи вароши Београда. Ш Одборник г, Милан Арсенијевић пита зашто није стављено на дневни ред за данашњу седницу извештај комисије о учињеном извиђају неправилности трошаринских органа, и тражи, да се о овоме предмету у овој седници решава, и ако није стављен на дневни ред. Председник је одговорио, да је вечерас тек примио »звепзтај мањине комиеијске, а извештај, већине још није примио, и због тога није ни могао ставити овај предметнадневни ред. Одбор је одбио, да се у овој седници о овоме решава већ да се одложи док и већина комисијска не поднесе свој извештај. VI По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 952, 838, 839, 842, 837, 885, 943, 841, 963, 909, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су доброг владања и средњег имовног стања: Тодор Шмит, колар, Симон Хасон, трг.; да су доброг владања и си ротног имовног стања Божидар Д. Богојевић шпедитер, Петар Благојевић трг. помоћник, Манојло ЗограФ бив. чиновник трошарински, Ђока Ћировић, бив. лецедер, да су доброг владања и доброг имовног стања Ћира Тодоровић предузимач, Милош Јаћимовић бакалин; да су му непознати:

кога често питаше за савет и коме често „на расположење стављаше, све своје имање.') И АЕ. Данило П је уживао високо пријатељство сремског краља Драгутина. То је њихово пријатељство постало великим вероватно после Данилове мисије 1312. год. Краљ се Драгутин дописивао са АЕ. Данилом П и своје су пријатељске разговоре и везе одржали преко калуђера Ашанасија. Колика је пријатељска љубав била између краља Драгутина и АЕ. Данила П види се из тога, што се краљ Драгутин и на самрти сећа свога пријатеља и богате му поклоне шаље преко оног калуђера Атанасија. 2 ) Краљ је Драгутин, као сремски краљ стекао неких заслуга за ортодоксну религију, што је у прогањању и обраћању јеретика патарена у правоверство показао велику ревност. Краљ је Драгутин владао до 1314. г. источном половином Босне и без сумње, патареиска је јерес била локализована у овом делу Сремске Краљевине. АЕ. Данило и Ј. Троношац за овај рад краља Драгутина добро знају. 1 ) !) Јћ. стр. 39, 42, 184—185. 2 ) Јћ. стр. 47, 51; — стр. 184. 3 ) Дан. Жив. стр. 41. — Гласн. V стр. 56,

Во.јислав Манчић, бив. бакалин, Живота Марковић, трг, помоћник, Ђорђе Луковић момак, Љубисав Сајић келнер, Јелесије ТриФуновић шегрт, Михаило Арсић калФа, Онуфрије Срезојевић лебар, Мила удова Косте Николића бакалина, Милева жена Илије Стојановића Фијакеристе, Јелисавета — Лиза Николајевићева и Милева Хаморска бабица. V По прочитању мобе Мите Левицког служитеља одбор је изјавио мишљење, да се- молиоцу може дати тражено уверење о његовом породичном односу. IV По прочитању молбе Миће Ристића новоизабраног тутора цркве Св. Марка АБр. 556 којом моли да се те дужности ослободи, и по прочитању акта свештенства те цркве АБр. 772, одбор је решио, да се Мита Ристић ослободи дужности главног тутора цркве св. Марка изабрав на његово место за главног тутора Саву Цветковића бакалина. А ако се овај не би могао примити, са разлога, које ће суд општински ценити и евентуално уважити, да буде тутор Вуле Бојовић, бакалин. ^П По прочитању молбе Цанке Хаџи Јанићке удове АБр. 874, одбор је решио, да се молитељици Цанки издаје из општинске касе од првог Фебруара ове године по тридесет динара месечно на име издржавања. VIII По прочитању молбе Богосава С. Поповића берберина АБр. 561), одбор је, саразлогау молби наведених решио, да се молилац ослободи дужности присутничке. Овлашћује се суд општински, да на његово место одреди друго лице за присутника кв. дорћолског.

Судећи по неким историским догађајима и по Законику Цара Душана, може се мислити, да су Неманићи били врло ревносни у прогањању јеретика. Позната је Немањина немилосрдност у прогањању богомила У законику Цара Душана о уништавању јереси постоји 7 параграФа. Сваки је јеретик приморан да се „покрсти" (г. да пређе у Православље). Ако се, пак, јеретик неће покрстити, а оженио се правоверкињом, одузима му се и жена и деца а он се истерује из куће. Забрањује се јести и пити с јеретиком. Пропагатори јереси страшно су кажњавани: Секле им се руке и језик. 1 ) Нема сумње, да се није онај биготни Неманић краљ Драгутин, под неодољивим утицајем верске нетолеранције и једностраних религијозних појмова, у изналажењу и кажњавању јеретика -показао ревносним и немилосрдним.

(Наставиће се)

!) Душ. Зак. ед. Сг. Новаковића од 1870 год. страна 28 —24, 44; § 81—83, § 137—140. — ШаФ. Раша*. Окаг. стр. 29 — 31; § 6—9 и 21.