Beogradske opštinske novine

Бро ј 8

- 30 -

Год. XVII

0 Б Ј А В А | На основу члана 3. закона о устројству војске и нравила за регрутовање на дан 11, 12, 13, 14 и 15 Марта ове године, извршиће се рекрутовање за сталан кадар оних младнћа, који у 1899. тодини навршују 21 годину живота, дакле свију оних који су рођени у календарској 1878 години од 1. Јануара до 31. Децембра. Регрутовање ће се извршити у здању ово општинског суда. Регрутној комисији имају предстати: 1, Сви младићи рођени од 1. Јануара до 31. Децембра 1878. године, како овде у Београду тако и они досељени. Са регрутима долазе и сви неспособни задругари њихови, где је тај случај да неспособност дотичног задругара даје регруту права на скраћени рок службе у кадру. 2, Сви привремено неспособни регрути од ранијих година који собом имају понети и уверење о неспособности које су добили од ранијих регрутних комисија или окружне команде, и сви они који су по чл. 5. оглашени за неборце и то они до навршене 25 г. старости. 3. Сви обвезници редовне и оба позива народне војске, који се осећају за неспособне за даљу службу у војсци. 4. Сви привремени инвалиди. Регрути који имају права на скраћени рок, услед тога што су им старији задругари служили у сталном кадру, дужни су ово доказати са војничким исправама пред комисијом. Позивају се сви младићи рођени у 1878 г. и њихове старешине задруга, да лично предстану регрутној комисији ради регрутовања. Који од младића неби хтео предстати одређених дана регрутној комисији му је ореол. На наличју или је с&м краљ Драгутин или са Св. СтеФаном. Св. СтеФан гологлав, левом руком држи Јеванђеље а десном краљу Драгутину нредаје заставу или крст једноставан или двострук. Краљ прима десном руком крст или заставу а у левој држи некакав свитак. На неким је новцима краљ Драгутин сам. Он седи на престолу без наслона, гологлав је или са круном отвореном или затвореном; преко крила му је мач у ножницама; у десној руци држи скинтар са криновима на врху, а у левој земљину куглу саједноставним или двоструким крстом. На свима је новцима краљ Драгутин престављен као достојанствена и мушка појава: са густим брковима и пуном брадом, у богатом оделу или у одежди. 1 ) На лицу сребрних новаца поред слике Исуса Христа налази се латински или словенски натпис Ис. Хр., кринови, звездице, разна писмена и др. На наличју налазе се натписи: С. СткЈмнк, Ст(ф4Нк, 8. З^ерап, &1еј'ат гех, МопеГа гедгз Н1е('ат и др. Сребрних новаца краља Драгутина има у неким музејима и у неких аматера. Најтежих и наЈвише их има у Београдском !) На олици у Рзјић. Ист. књ. II стр. 504 краљ је Драгутин без браде и бркова, с отвореном ниском круном, с подужом косом, у простом оделу.

казниће се шрогодишњом службом, без обзира на задружно стање по чл. 15 закона о устројству војске, а старешина његове задруге који га прикрива казниће се са 300 динара. Од суда општине града Београда 13. Фебруара 1899. г. ОВБр. 7 Београд.

С Т Е Ч А Ј Општини Београдској аотребан је један ивжињер са квалиФикацијама, који ће имати поред осталих послова нарочито да изврши убаштињење општине на њена непокретна добра. Плата је до 4000 дин. годишње. Молбе са потребним исправама, имају се поднети Председнику општине до 1 марта ове год. закључно. Од Суда општине Београдске АБр. 955 19. Јануара 1899. г. у Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 4 Фебруара 1899. год. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић; од одборника били: г.г. Милан Арсенијевић, Мих. Јовановић, Др. Лазаревић, Трајко Стојковић, Ђорђе Н. Соколовић, Иван Козлић, Ив Ивковић М. Ј. Божић, Ђока Тошић, Ј. Алкалај, Т>. Димитријевић, М. Штрбић, Младен Николић, Н. Петровић, Стојан Пајкић, Марко С. Петронијевић, Др. Јов. Ђурић, Н. Спасић, Голуб С. Јањић, Димњан Стојковић, А. Н. Крсмановић, Ј. Петровић. К. П. Михајловић, М. Савчић, Михаило Миловановић, Д. Тадић, К. Н. Лазаревић, Ђ. Пантелић, Мита Петр*.вић, Др. Стеван Марковић. Ј. М. Јанковић (свршетдк) VI Председник извештава одбор, да је суд општински решењем својим од 1. Фебруара 1899. год., АБр. 697 одредио исту цену лебу за прву половину месеца Фебруара, која је бида и у другој половини јануара. Одбор је примио к знању ово решење суда општинског. и Загребачком Музеју, у војводе Монтенуово у Бечу. Тежина њихова по опису проФ. С. Љубића врло немирно варира између 1,105—2,75 грама. Од краља Драгутина имамо и бакрених новаца. Сима Љубић је познавао 6 егземплара бакрених новаца краља Драгутина. По изгледу бакрени су новци краља Драгутина слични сребрнима. На лицу је ИсусХристос; наналичју или је сам краљ или са св. СтеФаном; краљ гологлав прима од Св. СтеФана заставу, или седи на престолу без наслона, са мачем преко крила. Тежина ових бакрених новаца варира 1,12—2,92 грама. Краљ је Драгутин, особито као сремски краљ, био у политичким и трговинским односима са Млетачком Републиком. Ти су односи били врло интимни, јер краљ Драгутин жени свога старијег сина Владислава ћерком једног угледног млетачког патриција. То је вероватно доприносило да млетачки трговци уживају знатне привилегије по Сремској Краљевини; да посећују тргове и руднике, такмичећи се с Дубровчанима; да из богатих сребрних рудника краља Драгутина односе у ковнице свога града гламско сребро у шипкама, плочама или у зрнима. Млечићи су у Сремску Краљевину долазили или са Далма-

УП По прочитању молбе Тодора Л. Милишића, и извештаја Управс општинске трошарине, одбор је решио, да се молилац Тодор Л. Милишић овд. бакалин ослободи плаћања једне хиљаде и две стотине динара, колико дугује општинској трошарини на име таксе трошаринске за сирћетну есенцију, која је у пожару поништена. . ■ гг .у-:, VIII По прочитању молбе М. Ж. Маринковића, бив. трговца иизвештаја Управе трошаринске, одбор је решио, одобрава се молиоцу почек од шест месеци за наплату дуга што дугује општинској трошарини а који је дуг обезбеђен залогом по ранијем одборском решењу. IX По прочитању молбе Павла Обрадовића гостионичара и извештаја Управе општинске трошарине, одбор је решио, да се молиоцу Павлу Обрадовићу, гостионичару врати двадесет и пет динара и двадесет пара неправилно наплаћене трошаринске таксе на једно дебело свињче, за које је он касапску аренду платио општини. X По прочитању молбе А Фича овд. Фабриканта соде АБр. 769, одбор је решио, одобрава се, да молилац Фичо исплати свој дуг општинској трошарини у месечним ратама од сто педесет динара са 6% год. интереса до нотпуне исплате с тим, да његово имање буде залога општинска за целокупан дуг све до потпуне исплате. Ако не би ове рате уредно полагао, општина ће имати права да тражи наплату целог заосталог дуга. XI По прочитању молбе Сулејмана ЕфендијеФалаџића, муФтије београдског АБр. 704, одбор је решио, тинског Приморја кроз Босну или кроз Хрватску и Славонију, по трагу старога римскога пута, којим се из Аквилеје долазило у Сирмијум. Да је одиста било односа између Сремске Краљевине и Млетачке Републике постоје историски спомени. Млетачко Веће на својој седници од 4. Јулија 1286. год. одлучи, да кнез дубровачки може забранити како Дубровчанима тако и Млечанима да иду у земље „ рашких краљева и њихове машере ." На седници од 20. Септембра 1301 г. Млетачко Веће регулише плату посланицима, који би ишли „ рашким краљевима"\ а на седници од 9. Новембра исте године наређује, да су посланици, ко.ји би ишли „ рашким краљевима ", дужни да се у Дубровнику споразумеју с дубровачким кнезом о даљем путовању. Имамо још један леп доказ, дајекраљ Драгутин био у односима са Млетачком Републиком. То је онај у Млетачком Архиву нопис југословенских владалаца, с којима је Млетачка Република имала односа. У том се попису, који је из XIV века спомиње међу осталим југославенским владаоцима и краљ Драгутин: — — — „Цгозша гех 8етае, МеНшае, Сће1гтае, I 1>1ос1еае, АЊамае, Сће1гмае е! тапШтае