Beogradske opštinske novine

-

Број 15

— 60 -

Год. XVII

гацин, за вино, ракију или колониЈалне еспапе, издаје се под закуп одмах или од 1. маја тек. год. Ко жели узети овај нодрум, нека се изволи јавити Суду општине београдске. АБр. 4969. Од суда општине београдске 1. марта 1899 год. Београд.

П Р 0 Д А Ј А На дан 30. Аирила ш. г. у 9 сати ире иодне , Управа општинске трошарине, на „марвеном тргу" продаваће 1 балон 20 литара ракије, јачине до 10 гради и 1 буренце 13 литара ракије, јачине до 10 гради свега 33 литара. Именовани предмети, ухваћени су у кријумчарењу. Позивају се купци да одређеног дана дођу на лицитацију. Од Управе општинске трошарине 13. Априла 1899. год. Бр. 333. — Београд.

Н А 3 Н А Њ Е Одбор општине београдске у седници од 15. Октобра 1898 г. решио је, да од 1. Јануауа 1899. год. буде такса псећој марци два динара , без разлике, да ли се марка узима за мушко или женско псето. Исто тако коштаће марка два динара и онда када се на место изгубљене марке друга купује. 0 овоме се извештавају грађани и позивају, да у току месеца Јануара 1899. год. плате ову таксу општини и узму марку за свако псето.

II 0 3 И В Позивају се сви грађани Београдске општине који дугују за калдрму, да свој дуг плате заједно за 6% камате, у противном, наређено је, да се од свију наплата изврши судским путем. Овом приликом чине се пажљивим купци имања, да се претходно увере, да дотично имање не дугује општини за калдрму. у противном плаћају они дуг, јер дуг, од калдрме није лични дуг, него дуг имања. Од Суда Београдске општине 11. Децембра 1898. год. АБр 8675 у Београду.

б) за чишћењедимњака простог 0 - 20 „ в) „ „ „ на два спрата 0 - 40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 0-40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда ведиког у гостионицама 1-— „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на 'више и40 „ ж) за чишћење фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . 1'БО „ и) за чишћење типдова на пекарницама од типла . . . 0'20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака нлаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потгшсом мајстора, који у дотичном рејону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: а) Гроб за децу — - — ' — — 7-— д. б) Гроб за одрасле — — — — 12-— д. в) Мала гробница — — — — 555'52 д. г) Велика гробница П1 реда — — 998 - 93 д. д) Велика гробница П реда — — 1099'93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684'57 д. II. Пражаеае помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 6'— д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

да се ова процена, по којој се сопственику има платити за сваки квадратни метар одузетог земљишта осам динара у сребру, — од одбора усваја, а сопственику који овом проценом није задовољан да се изда решење. ххп По прочитању процене имања бив. Александра Христодула, а сада Катарине Рајковић, удове, што се има експроприсати за отварање улице Бркине ГБр. 3017 98 одбор је одлучио, да се овај предмет врати грађевинском одбору, да оцени колико заоставше имање добија у вредности отварањем ове улице, и да у томе допуни ову своју процену сходно закону грађевинском за варош Београд. ххш По прочитању процене земљишта Војина Радуловића, АБр. 1213/96 која је извршена још у 1896 г. и која се односи на земљиште у совљачкој улици одбор је одлучио, да се овај предмет упути грађевинском одбору, да према садањем закупу грађевинском изврши процену овог земљишта и поднесе је одбору на решење. XXIV По прочитању писменог предлога одборника г. Мих. Ђ. Илића, о тражењу масе Наума А. Николића да јој се изда тапија на кунљено земљиште од Фонда регулационог, 'одбор је одлучио, да ову ствар извиде и поднесу одбору извештај члан С }'да г. Стев. Ивковић, и одборници: г.г. Ђура Пантелић, Ив. Козлић, Дим. М. Ђорђевић и Коста Др. Ризнић. XV Одборник г. ТриФун Ђорђевић пита, шта је са фондовним нлацевима у Рајићевој улици и зашто се они не продаду. Председник је одговорио, да ће о овоме прибавити извештај и саопштити га одбору.

0 Г Л А С Општина београдска има у своме магацину разног прекобројног прибора за ПОжарнике, који је расходован, као : шлемова (капа) од коже, опасача за шмркаре, сикира пешачких са једном оштрицом, опасача са карабинИма, пожарних значки од блека, труба (кларинета) и добоша и т. д. који би се могао употребити за пожарнике наших општина у унутрашњости. Како је овај прибор општина вољна продати : овим јавља свакоме, коме буде потребно да јој се ради куповине обрати. АБр. 8741. Од суда општине београдске 15. марта 1899 год. Београд.

0 Б Ј А В А Два дуЂана, у улици Краља Александра, где су телалнице, издају се под закуп одмах или од Ђурђевдана. Ко жели узети било један или обадва дућана, нека се јави Суду општине београдске. Подрум под школом код Саборне Цркве, који се може употребити корисно као ма-

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^е&у еснаФа димаичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и посде подне, и сваки без раздике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога немогућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0'40 динара

За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошви и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две и .тгп три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1'50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — Г— д. Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ