Beogradske opštinske novine

Број 20

- 78 -

Год. XVII

у сто педесет и шест динара годишње, пошто је половина земљишта заузета пругом железничком а нешто поплављено. IX По прочитању извештаја економног одељења АБр. 3597, одбор је решио, да се право кошења и попаше траве код Кршне ћуприје за ово лето уступи под прописаним погодбама Ђорђу Б. Вељковићу за три стотине динара и пет пара. X По прочитању извештаја економног одељења АБр. 3635, одбор је решио, да се право кошења и попаше траве код сва три резервоара и у булбулдеру за ово лето уступи под прописаним погодбама Светозару Милојевићу, чиновнику за сто тридесет и два динара. XI Председник износи одбору на решење молбу Женског Друштва. којом моли за земљиште, на којем би друштво подигдо привремену зграду за ђачку кујну, коју намерава установити. Одбор је одлучио, да се решавање по овој молби одложи до прве седнице, а председник општине да се дотле обавести, да ли су правила за ову установу потврђена од власти. XII По прочитању молбе Тасе Мичића винара из Власотинаца, и извештаја Управе трошаринске АБр. 3465, одбор је решио, да се Таси Мичићу винару врати четрнаест динара и осамдесет пара наплаћене таксе трошаринске на вино, пошто је исту ову количину вина извезао ван Београда. XIII По прочитању молбе команданта подоФицирске школе АБр. 3411 и Извештаја општинске трошарине АБр. 3469, одбор је решио, да се подоФицирска школа ослободи плаћања таксе трошаринске на десет комада јагањаца купљених за опроштајну вечеру. КбГЛркСКОИ И ПО БЛДШКОИ 36МЛИ, ПО СркКЛЈХ!,, по Ј(>к,шлсе\"к, по Косне и по ск«хк инехк мистехк, землгахк и грлдокехк госпостк^ ми." 1 ) Ту повељу султана Мурата II. потврдише доцније Мухамед II. и Бајазит II., наследнипд његови. 3 ) Серафим Раци , писац XVI. в. бележи да Дубровчани односе италијанску трговину у Цариград, Александрију, Босну, Грчку и друге крајеве простране Турске Државе. 3 ) Самујил од Скржиина Твардовски знаменити пољски песник XVII. в., описивач пута пољског посланика кнеза ХристиФора Збараског 1621—4 622. г. узима, да је Силистрија станицадубровачких трговаца, кад полазе у Траиесунат и Јафу. 4 ) Да су Дубровчани одиста имали знамените трговинске односе са Александријом дају доказа и дубровачки анали и књиге. Ако се прати по.јава куге у Дубровнику и бележе места одакле је ова смртоносна епидемија долазила у Дубровник, увидеће се, да је куга највише долазила из Италије и Александрије. То је Ј ) Моп. 8егђ е. 410. ђ Јћ. о. 524—525, 527. 3) Ка<1 к. ЛШ. с. 185. 4 ) Сборникг за народни умотворенм, наука и књижнина к. XI. с. 161.

XIV Председник износи одбору на решење молбу Ф. Козланског, којом моли, да му се уступи 2'18 кв. метра фондовног земљишта у дну његовог пл&ца за 2'80 кв. метра његовог земљишта, што се с лица улице одузима за проширење улице. По прочитању те молбе и извештаја комисије ГБр. 1130, одбор је решио, да се два кв. метра и осамнаест квадратних сантиметра фондовног земљишта, што је између имања Ф. Козланског и Ристе Крстића, уступи Ф. Козланском као накнада за два квадратна метра и осамдесет квадратних сантиметара земљишта, што му се с лица улице одузима за регулацију. XV Председник износи одбору на решење буџет школски за ову 1899 г. који је саставио школски одбор и по којем би општ. имала да од својих прихода дода још око 30000 динара сем суме убуџету општинском предвиђени запотребешколске, а које укупно износе 188000 дин. По прочитању тога буџета и спроводног акта АБр. 3027, одбор је решио, да општина београдска за ову годину није у стању да на народне школе потропш ма и најмању суму више, него што је њеним буџетом предвиђено, а за идућу годину постараће се, да предвиди у својем буџету онолико, колико ће бити довољно за све потребе школске. Да се умоли господин Министар просвете, да препоручи школском одбору, да се за ову годину задовољи са сумама, које су у буџету општинском предвиђене за потребе школске. XVI По прочитању акта господина Министра Народне привреде АБр. 3101, којим извештава општину, да не може уступити општини државно земљиште са зградама на бив. батал џамији где је била пошта, за општинско земљиште у глумачкој улици где је велосипедско вежбалиште, него тражи, да општина ово своје земљиште прода држави, — одбор је после поимепичног гласања са 15 гласова против 11 (2 нису гласали) решио, један посредан доказ о великим трговинским везама између Александрије и Дубровника. Скупоцена мисирска роба и миришљави левантски плодови заражени убитачним клицама доносили су Дубровчанима поред великог добитка по каткад и помор становништву. Дубровчанн су имали у Александрији колонију и консулат. 1 ) Г. 1224., 16. Јулија један се Дубровчанин млетачком дужду заклиње на јеванђељу, да ће на свом путу ићи и у Александрију и Египат (Чегга А1е8апЛпе \'е1 ЕЈГ!1>1'1.)') Још врло рано, 1269. и 1286. год. у споменицима из Млетачког Архива спомиње се, да Дубровчани долазе и доносе соли из Александрије у Млетке. 3 ) Маџарски краљ Људевит Велики поради те папа Гргур XI. 1373. г. допусти Дубровчанима, да могу трговати са Египтом да могу слободно слати у Александрију и остале земље јегипатског султана на годину по 2 брода натоварена различитим трговинама сем оружја и гвожђа. 4 ) Ј ) Г. МакушевЂ, Ивсд1>дован1Л с. 17. 24. — Ка<1 к. УП. стр. 184. 2 ) Мопит. 8рес1;. V. I с. 33—34. 3) Јћ. с. 104, 142, 145. 4 ) Тћетег, Мопит 81ау. Меп<1. 1. П. §. 805, с. 590. — Ун. Ка<1 к. УП. с. 203—204.

да је ово земљиште општини потребно и да га не може држави продавати. XVII Председник износи одбору на решење акт Управе вар. Београда, којим се позива општина да до првог јуна ове године одреди местазадрварска сдагалишта, како не би иста била и даље по вароши. По прочитању тога акта АБр. 2916, одборје решио, да о томе размнсле и поднесу одбору извештај са предлогом одборници г.г. Др. Стеван Марковић, Ђорђе Димитријевић, Васа Николић, Стојан Пајкић и Јанаћ М. Јанковић п члан суда г. Коста Симић, који ће радом ове комисије и руководити. XVIII Председник извештава одбор, да јепо овлашћењу одбора од априла о. г. ступио у даље преговоре са понуђачима зајма општинског г.г. Ж. де Лакијем и А. Бароњијем, и да је успео, да добије од њих писмен пристанак, да даду општини зајам по ^о»/ 0 курса и 5о/ 0 интереса. По саслушању овога и усменог обавештења председника о овој ствари, одбор је решио, прима се у начелу ова понуда Жилијенаде Лакија из Паризаи АртураБароњија из Б.Пеште, по којој се нуди општини зајам од 10,000.000 дин. у злату еФективних по курсу од 85% 5"/о интереса. Да одборска комисија за проучавање понуда за зајам и радове проучи ову понуду у појединостима и да поднесе одбору извештај.

РЕДОВНИ САСТАНАК 20. Маја 1899. год. Председавао предеедник г. Н. Д. Стевановић; присуствовали чланови суда: г.г. Стев. Ивкоиић и Коета Симић; од одборника били: г.г. Стојан Пајкић, Пет. И. Јовановић, Ђорђе Н. Соколовић, Михаило С. Протић. Алекса Н. Крсмановић, Голуб С. Јањнћ, К: Н. Лазаревић, Нлк. Спасић, Ђурић, Ђока Тошић, Васа Николић, Ђ. Димитријевић, Мих Јовановић, С. ЈосиФовић, Младен Николић, Богоје Јовановић, Михаило Миловановнћ, Н. Петровић, Милов Миленковић, Ј. Алкалај, К. Н. Михајловић, Д. Тадић. Јанаћ М. Јанвовић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 13 Маја о. г. и примљен је без измена.

На Базелском Сабору преко свог делегата Јована Стојковића г. 1433. Дубровачка Република доби допуст, да може слободно трговати с неверницима по Јегипту и Сирији. 1 ) Дубровачки анали бележе, да је 1510. г. у Септембру заробљено 5 дубровачких лађи накрцане разним трговинама у вредности 30.000 дуката. 2 ) Г. 1516. 31. Децембра Дубровчани особито захваљују мамелучком султану, што им је подарио обилне трговинске слободе повластице по Јегипту. 3 ) Кад султан Сулејман Величанствени сруши 1'520. г. Мамелучко Царство, он обнови трговинске слобоштине Дубровчана у Јегипту. 4 ) Г. 1778. у Априлу налазимо једнога Дубровчанина у Кајиру. 5 ) Још у времену пада Дубровачке Републике, Дубровчани имају свог министра резидента у Александрији. 0 ) 8. При крају Х1П. в. помиње се у споменицима, да Дубровчани посећују Ту-

!) В. МакушевЂ. Матер1алн с. 13 -14. 2 ) Мопит. 8рес4. V. XIV. с. 95, 274—275, В. МакутевЂ, ИзмгВдовашп с. 347., 387. 3) Ка<1 к. УП с. 262. 4 ) Еп^е1. ОезсМсМе (1. Кг. Ка§иза. 6 ) 81аппе к. XV. с. 92. 6 ) В МакушевЂ, ИзслФдоваЈл с. 24.