Beogradske opštinske novine

Број 36

- 142 —

Год. XVIГ

ГХ По прочитању акта протопрезвитра београдског АБр. 6470., одбор је решио, да тутори дркве на новоме гробљу буду и то:' главни тутор г. Тодор Мрао вић, индустријалац, помоћници: Тодор Каменовић, каФ. и Мијаило Тодоровић, бак. на тркалишту, пошто се раније изабрати тутори нису хтели те дужности примити. X На питање председника општине, како се има разумети решење одбора општинског од 19. Нов. 98. АБр. 7768 односно нанлате дуга за каддрму од Браће М. Банковића, и по прочитању мишљења месног рачуноиспитача на акту ББр. 2742, одбор је решио, да се то решење одбора општинског има разумети овако: да се дуговање од калдрме Милана Банковића и његове браће као садужника има срачунати колико је са интересом износило на дан, када је Милан Банковић положио каси општинској на попунење 1401,10 дин., па да се од те суме одбије 483,60 дин. колико му се има према решењу главне контроле вратити. Остатак дуговања Милана Банковића и његове браће као садужника има се од њих наплатити са припадајућим интересом од горе поменутог дана па до наплате. XI Председник саопштава одбору исход рада општинског збора одржаног на дан 5. септембра тек. год. ради решења питања о отварању пијаце за дневне намирнице за палилулски крај и износи одбору на решење молбу друштва за улепшавање палилулског краја, „Милошевац." По саслушању тога саопштења и прочит „њу молбе друштва „Милошевац" АБр. 5795, — одбор је решио, да пијаца за дневне намирнипе за палилулски крај буде на општинском земљигпту званом „школски плац", које постоји п г ед зградом, у којој је сада палилулска задруга за штедњу и кредит; да се Друштву „Милошевац" допусти, да на томе земљишту подигне модерне грађевине за пијацу и исту отвори; да друштво буде дужно, да ове грађевине подигне и пијацу отвори за три године дана од дана кад му се ово решење саоишти, што ако не учини има се сматрати да је од овога посла одустало и све оно, што буде на поменутом земљишту израдило на горњу цељ припашће општини у својину без икакве накнаде друштву. Ако друштво у овом року направи грађевине горе поменуте и отвори пијацу, онда ће у накнаду за то имати право, да приход са пијаце и њених зграда експлоатише за двадесет и пет година, рачунећи од дана кад му се ово решење саопшти. По истеку овога рока друштво ће бити дужно, да ту пијацу са свима њеним зградама и осталим принадлежностима врати општини као њену својину у потпуно исправном и употребљивом стању без права на ма какву накнаду од стране општине. Даље друштво ће бити дужно, да за шест месеци, од дана кад му се ово решење саопшти, поднесе суду како скицу од поменутог земљишта, тако и план од свију зграда, које мисли на истомподићи као што ће бити дужно, да пре него што буде подигло ма коју зграду на томе земљишту, да поднесе суду на одобрење план исте. Даље ће друштво бити дужно подноситиј концем сваке године општинском суду

извештај о своме раду и друштвени биланс о приходу и расходу. Сав вишак прихода са ове пијаце који друштву преостане, по одбитку трошкова на експлоатациј у дужно ће бити даупотреби на улепшавање палилулског краја а опет по одобрењу општ. суда. Сем тога општина задржава себи право контроле над експлоатацијом ове пијаце од стране друштва. XII Председник саопштава одбору извештај економног оделења АБр. 6596 о држаној ужој лацитацији за издавање под закуп општинског земљишта — њиве — испод општинске кланице саједном парцелом код Бајлонове пумпе на Дунаву. По саслушању овога извештаја одбор је решио, да се под прописаним погодбама уступи под закуп за време од 1 новембра 1899 г. па до 1 новембра 1902 год. општинско земљиште — њива — испод општ. кланице са једном парцелом код Бајлонове пумпе на Дунаву, Јанку Цветковићу, овд. за годишњу закупну цену од пет стотина динара и двадесет пара дин. XIII Одбор је одлучио, да се молба Љ. С. Петровић за откуп општинског земљишта, молба СветозараБлајковића, да му се даде под закуп извесно општинско земљиште и молба Филипа Васиљевића да му се продужи рок за исељавање дрварског слагалишта — одложе за прву седницу за овом. 0 Б Ј А В А На основу одобрења г. Министра народне привреде од 22 септембра ове год, Бр. 4899 обавиће се овде у селу Јасици не далеко од Крушевца, тродневни пана"ђур 18. 19. и 20. октомбра ове год. На овоме Панађуру продаваће се поред марве — стоке, још и сви домаћи ово-земаљ. производи. Ово се доставља трговачком сталежу, ради знања и управљања. Из канцеларије суда општине јасичке 26 септембра 1899 год. Бр. 2742. 0 Г Л А С Према одбрењу г. Министра Грађевина од 23. Септембра т. г. Бр. 6974 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу, у згради општинског суда, на дан. 7. Октобра у 11 часова ире подне за подизање ограде и грађења шупе код жандармске карауле на Баничком брду више Топчидера Предрачунска је сума овога посла 1991.82 п. дин., а кауција исноси две стотине педесет (250) дин. у готовом новцу, вредећим пааирима или интабулацији, према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. ГБр. 917. Од грађевинског оделења Управе гр. Београда 28 септембра 1899. год. у Београду. 0 Г Л А С Суд општине београдске издаваће путем јавне, усмене лицитације под закуп, оправку свију општинских возова и подкивање коња и то:

I. На дан 13 Октобра тек. год. од 2 до 5 сати по подне, што спада у ковачки т шлосерски, мехачички и коларски рад; II. На дан 15 октобра тек. год. од 2 до 5 сати по подне, што спада у сарачки, сатлерски, тапетарски и Фарбарски рад; и III. На дан 18 Октобра тек. год. од 2 до 5 сати по подне, што спада у подкивачки рад. Лицитације ове држаће се означених дана у канцеларији економног одељења Суда општинског. Кауције се полажу при лицитацији по 200. динара за сваки рад понаособ. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране Суда општине града Београда 15. Септембра 1899 год. АБр. 6545, у Београду.

0 Г Л А С Суд општине београдске издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп, своје земљиште постојеЋе испод војног сењака н врачару. Лицитација ће се држати на дан 19 октомбра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, у канцеларији економног оделења Суда општинског. Кауција се полаже при лицитацији у 120 динара. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране суда општине града Београдб 22. Септембра 1899 год. АБр. 6885 у Београду.

0 Б Ј А В А И ове године као и до сада држаће се у овд. вароши тродневни панађур о „Петковици" 14, 15 и 16 Октомбра ове године, на коме ће се продавати поред чувене Ужичке добре, здраве, и јевтине планинске стоке, и други ово земаљски и страни законом дозвољени производи. 0 овоме се извештавају грађани ради знања. Од суда општине ужичке 29 септ. 1899 М 12798 Ужицс

0 Г Л А С Суд београдске општине издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп своје земљиште постојеће између Дунава и старе ботаничке баште. Лицитација ће се држати на дан 20 Октобра тек. год. од 2 до 5. сати после подне .у канцеларији економног оделења суда општинског. Кауција 120 динара. Ближи услови могу се видети у попоменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско, а празником од 9 до 11 сати пре подне. Од стране Суда општине града Београда 30. Септембра 1899 год. АБр. 7139. у Београду.

УРЕДНИШТВО Н АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ