Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ Ј1ИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

'ЖЖЖЖЈГЈГЖЈГЖЈГ/ГЈГЖЈГЈГЖЖЖ4'.

Год. XVIII. I • ЖЖЖЖ ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЈГЖЖМЖЖЖЖЖЖЖЈГЖЖЈГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЛГЖЖЈГЖЖЖЈГЛ ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т ЦЕНА!

\ХХХХХХХХХХХХХХ"

к\ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ<

НЕДЕЉЛ 16. ЈЛН7ЛРЛ 1900.

Број 3.

ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ.I

■жжжжжжжж.

претплату вал>а слати упутнидом на општински суд а све коресподенције на уредника

За Србију на годину .... на пола године . За стране земље на годину

6 динара 3 , 9 ,

РУКОПИСИЛЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ

Н А 3 Н А Њ Е Ставља се до знања грађанима београдским, који псе држе, да су набављене нове псеЋе тарке за ову годину и могу се добити, но цени од два динара комад, у благзјничком одељељу општинском. Уједно се позивају сопственици паса, да старе марке замене са новим најдаље до 20. ов. м., јер је наређено стрводеру, да после тога рока све псе, који нову марку не буду имали вата и утамањује. Од суда општине београдске 1. Јануара 1900 год. АБр. 8987|99 у Београду.

РАД ОДБОРА 0ПШТИНСК0Г

БАНРЕДНИ САСТАНАК 22. Дедембра 1899 год. Председавао предеедник општине, г. Антоније Нантовић; приеуствовали чланови суда: г.г. Стеван Иваовић и Коста Симић; од одборника били: г.г. ТриФун Ђорђевић, Трајко Стојковић, Васа Николић, А. Н. Крсмановић, Јанаћ М. Јанковић, Ђока Тошић, Стојан Пајкић, Коста М. Ђурић, Пв. Ивковић, 'Б. Димитријевић, Младен Николић, Др. Стеван Марковић, Иван Ковлић, Н. Спасић, М. Ј. Божић, Д.

Тадић, Ђ. Пантелић, Н. Петровић, Мита Петровић, М. Савчић, Д-р Јован Ђурић, Ј. Алкалај, Дамјан Стојковић. I Прочихан је записник одборских одлука седнице држане 21. децем. тек. год. и учињена је ова измена и допуна: У решењу књ. бр. 732 између трећег и четвртог става додаје се нов став: „ну и ова лица ослобађају се трогаарине на онолико стоке ове, колико је потребно лично за њих и њихову Фамилију за три дана божићних празника. II По прочитању акта кварта врачарског АБр. 9702 којим се тражи уверење о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да му је непозната Ида жена Јевте Јовановића, књиговође овд., и да је Сава Обрадовић, пређе трамвајски кондуктер сада служитељ војене академије, доброг владања и сиротног имовног стања. Ш По прочитању извештаја економ. оделења АБр. 9689 о држаној лицитацији за издавање под закуп општ. плаца у кнез Милетиној улици, — одбор је решио,

да се држи друга лицитаци^а за издавање под закуп овог општ. добра. IV По прочитању акта управе војне болнице од 18. децембра тек. год. № 3458, команде полициске жандармерије од 19. децембра тек. год. ЈУ2 9771 и команде ноћних стражара од 21. децембра тек. год. М 859, АБр. 9697, — одбор је решио, одобрава се Отевану Бошковићу, ноћном стражару, тридесетодневно осуство, ради поправке здравља, које да му се рачуна од дана кад га буде почео употребљавати. Председник износи одбору на решење извештај комисије одборске за састав пројекта општинског буџета за 1900 год. уједно са пројектом буџета за 1900 годину. Одборник г. Јанаћко Јанковић примећује, да је ђакон дорћолске капеле поднео раније молбу којом је тражио да се дорћолској капели за 1900. годину одреди извесна помоћ; пошто је приход исте тако мали, да се ђакон од истог не може издржавати, и да је та молба упућена буџетској комисији, а међу тим у поднетом пројекту буџета није унета никаква сума на ту цељ, с тога тражи да се у буџету за 1900 год. предвиди извесна сума на ту цељ.

ТРГОВИШИ ЦЕНТРИ И ДРУМОВИ по СРПСКОЈ зжмљи НАПИСАО КОСТА Н. КОСТИЋ ( НАСТАВАК) Ваљево. (У спом. Уа1'1оуа, УаШоуа, Уа^Ноуа, Кдлгеко, Клллко. 1 ) У споменицима се Ваљево први пут спомиње 1398. г., као трговинско место, које су посећивали Дубровчани и где су имали своје дужнике. 2 ) Дубровчанима је онда Ваљево било на путу у Рудник или у Београд. У XVI. в. Ваљево је остало и даље познатим местом. Петанчић га спомиње (Уа^ђхз): Оно му је на војном путу из Шапца у долину 3. Мораве. 3 ) Анонимни описивач Турског Царства из XVII. в. (Рус) помиње Ваљево као село на оном знатном путу из Сарајева у !) Гласн. к. II. с. 226. 2) Пуцић, Спом. к. I. §§ 30—31., 200—201., с. 16—17., 108—109. 3) Каа. к. ХБ1Х. с. 137—140.

Београд. 1 ) Али Ваљево у XVII. в. није било село него повеће насеље, трг. В. Качић назива Ваљево многољудним селом (Уа^Неушп 1егга \'Ша рорп1о8а.) а ) X. Калч>а бележи да у Ваљеву има 9 џамија и 2 купатила. 8 ) Из овога би се могло закључиги, да је Ваљево у XVII. в. било повеће, поглавито Турцима насељено место. 4 ) У XVII. в. у Ваљеву се налазио и 1 каравансерај (сагуакапа) за одмор путника и трговаца. 5 ) АЕ. Нетар у својој дисертацији од 1655. г. рачуна Ваљево у ред главних српских места. 6 ) У XVII и XVIII. в. у Ваљеву је столовао : „православни митрополит ваљевски, ужички а при том егзарх целог Илирика." 7 ) У XVIII. в. Ваљево је било у маргарути аустриских колона. 8 ) За време аустриске владе Ваљево је било главно место истоимена дистрикта 9 ). Ваљевски је дистрикат, !) Чупић. Годишњ. к. XVII. с. 109—110. 2 ) Моп. 8рес(; V. XXIII. 347. 3 ) Споменик XVIII. с. 71. 4 ) X. КалФа је био у Ужицу и може се претпоставити да је посетио и Вал>ево абог вал>евских џамија и Турака. Тако се може узети, да је његова вест о Ваљеву сасвим поувдана. 6) Моп. 8рее{. V. XXIII. с. 347. 0) 81аппе к. XXV. с. 189. ') Гласн. к. II. с. 205.; к. III. 2. од с. 280. — Споменик III. с. 108. — Чупић. Годишн,. к. IX. с. 25—26. 8 ) Чупић. Годишњ. к. VIII. с. 290. 9 ) Споменик XIII. с. 102., 105.

релативно, био доста насељен. По извештају царског комесарагроФа Најпергау ваљ. је дистрикту било 126 села. 1 ) У Ваљеву се онда налазила царинарница. 2 ) У почетку овог века, од када га и народни песник почиње славити, 3 ) Ваљево јаче излази на глас као место у коме су пале прве жртве. 4 ) Око средине овога века ваљевски је панађур спадао у ред највећих панађура на Балк. Полуострву. 5 ) Панађур се држао 3 пута преко године: 0 Св. Илији. Цветима и Михољу, па је доносио велике приходе. 6 ) Са С.-а у Ваљево су долазили негде у Поцерини сједињени путови из Шапца и Дабрца. Шабац. (8аћаг, 8ађас2, 8аћасз, Вгаћасв, 3 4СЛОНк )У срп. се летописима Шабац назива и Шабац и Заслон: „Прими крадк Матинапп. и Воукв деспотБ З кСЛОН,Ј ) градћ на рђцђ Сави еже зовђт се Шлкдцк"; а други додаје; ...„З^слонк.., еже зоветв се по гречаскомоу езикоу Шлкаск". 7 )

Ј ) М. Петровић, Финансије к. I. с. 40. 2 ) Јћ. с. 37. 3 ) Вук, Пјесме к. IV. с. 130. 4 ) Милићевић, Србија с. 404—405. б ) Јћ. с. 406. в ) М. Петровић, Финансије с. I. е. 357. Споменик III. с. 127., 142., 153.