Beogradske opštinske novine

Број 6

24 —

Год. XVIII

1, Сви они младићи који су рођени у Београду 1879 године од 1 Јануарападо 31. Децембра, а тако и они који су рођени на страни а овде стално настањени. Са младићима регрутима долазе и сви њихови неспособни за^ругари мушки и женски где је тај случај, да неспособност дотичног задругара даје. регруту арава на скраћени рок службе у кадру, са овима могу доћи и други задругари који мистхе да би могли припомоћи регруту својим објаснењем задружног стања и других прилика. Регрути који имају права на скраћени рок, услед тога што су им старији задругари служили у сталном кадру, дужни су ово доказати са војничким исправама пред комисијом. 2, Тако исто предсгају регрутној комисији и сви привремено неспособни регрути, од прошлих година који имају собом понети и уверење добивено од прошлих регрутних комисија. 3, Регрутној комисији имају предстати и они обвезвиди редовне и оба позива народне војске, који се осећају за неспособне за даљу службу у војсци а и они, који би имали ма шта да се моле, или жале, или да што исправе, или да траже какво обавештење. 4, Сви привремени инвалиди предстају такође регрутној комисији ради лекарског прегледа. Из суда општине града Београда 31. Јануара 1900 године ОВБр. 3744. у Београду. С Т Е Ч А Ј Општини београдској потребни су ови чиновници и то: 1. Управник трошарине, плага до 4000 дин. и тантијема 7г °/ 0 на чист приход и ван царине до 4000 дин ; 2. Благајник трошарине, плата до 3000 динара; 3. Управник водоводног одељења, плата до 6000 дин; 4. 2 секциона инжењера, плата I ом до 4500 динара; И-ом до 4000 дин; 5. Главни књиговођа, плата до 5000 динара; 6. Главни благајник, плата до 4500 динара; 7. Архитекта, плата до 5000 динара; 8. Један марвени лекар, плата до 3000 дин; и 9. Хемичар, плата до 3000 динара; Сви сем хемичара морају бити српски држављани. Они који буду компетовали за управника водоводног одељења, секционе инжењере, главног књиговођу, архитекту, марвеног лекара и хемичара морају имати поред стручне спреме још и дужу праксу с успехом, о чему ће уз пријаву поднети потребна документа. Они пак, који буду компетовали за управника и благајника трошарине, као и онај за главног општ. благајника, поред тога штотребају да имају довољно спреме за та места, морају приликом пријема дуж-

ности положити кауцију, која може бити у готовом новцу, папирима од вредности или интабулацији на I степен на непокретно имање, које мора имати двоструку вредност дате кауције. Кауција је за управника трошарине 8000 дин., за благајника трошарине 5000 дин., а за главног општ. благајника 20000 динара. Рок је пријаве до 15. Фебруара ове год. закључно. Још ближа обавештења могу се добити у општ. суду. Позивају се сви они, који држе да имају довољно спреме за назначена места, да се до означеног дана обрате општ суду са пријавама, уз које, да приложе и нужна документа. Од суда опшшине београдске 29. Јануара 1900 г. АВр. 727, 728, 732, 733.

Н А 3 Н А Њ Е Ставља се до знања грађанима београдским, који псе држе, да су набављене нове псеЂе марке за ову годину и могу се добити, по цени од два динара комад, у благдјничком одељењу општинском. Уједно се позивају сопственици паса, да старе марке замене са новим најдаље до 20. ов. м., јер је наређено стрводеру, да после тога рока све псе, који нову марку не буду имали вата и утамањује. Од суда општине београдске 1. Јануара 1900 год. АБр. 8987Ј99 у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еву еонаФа димвичарског Члап 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је комс са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћсње димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћењедимњака простог 0-20 „ в) „ „ „ на два спрата 040 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда ....... 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда 040 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1-— „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више У'40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . ГбО „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . , . 0'20 • г

Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је дана чишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити адштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потнисом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА Ва квартове: Савамалеки, Теразлјски, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или трп собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорколсви и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0-60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — I - — д.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7 - —. Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одрж.ање свега дин. 12—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560'—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084'32 и 15 дин. одржање свега дин. 1099'32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 н 15 дин. одржање свега дин. 2015 - —. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година. Такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница. Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пражњеве помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6'— д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

УРЕДНШПТВО И АДМИНПСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВПЋ,