Beogradske opštinske novine

Број 19

- 78 -

Год. XVIII

седам хиљада сто четрдесет и седам динара и гиесет иара динарски. Материјал од зграда које се овом експропријацијом секу и руше да припадне општини. Да се накнадна оцена процениоца од 1ч2. Јануара 1898 г. о некаквој накнади сопственици за насипање авлије, која је извршена по наређењу председника општине од 31. децембра 1897. и не узима у обзир, јер то питање не стоји у вези са овом експропријацијом нитп овој штети по закону грађевинском за вар. Београд има места.

лан Јовин, опанчар овд. и Благоје Илић, дрварски трг., пошто се раније изабратп тутори Дамјан Димитријевић, каФ. и Рајко Поповић, трг. ове дужности са оправданих разлога нису могли примитп. XIV На предлог Управе општ. трошарине АБр. 2427, — одбор је решио, усваја се у свему овај предлог Управе трошарине, да се ствари општинске трошарине, у вредности 1412,25 дин. које се по инвентару воде, а у ствари не постоје, јер су од установљења трошарине па до сада упропашћене, по инвентару покретне трошаринске имовине расходују. Ствари су ове: I. код главне управе: 65 значки стражарски са бројевима ; 80 значки стражарски за капе; 8 монограма за капе; 2 метарске мере на пантљики; 60 свирајки; 1 сахат велики; 7 упијача за мастило; 1 упијач за резерву. II. код марвеног трга: 1 сахат дуварски; 1 лампа дуварска; 1 турпија за тестеру. III. код винарске пијаце: 1 градис вински; 1 градис ракиски; 4 лампе ручне мале; 1 Фењер велики пред станицом; 1 Фуруна мала; 2 греде. IV. код савске станице: 1 црево за вађење ракије; V. код железничке станице: 1 градис вински; градис ракиски; 1 кабина са патосом, таваном, с две стране даском обложена, а две стране у стаклу; 1 натега од блеха. VI. код смедеревске станице: 1 Фењер велики пред станицом. VII. код вишњичке станице: 2 табле код ђерма. VIII. код стражаре бр. 9: 1 сикира за дрва. IX. код стражаре бр. 12: 1 астал мали (нестао при поплави); 1 тестија за воду (нестала при поплави). X. код Финанса трошаринских: 10 револвера; 63 комада панталона белих ; 70 комада блуза белих; 13 шињела. XV Председпик изиоси одбору на решеље нредлог Управе општ. трошарине, да се извесна покретна трошаринска имовина — ствари — изложена у списку томе предлогу приложеном, која се по инвентару води, а ни зашта не употребљава, изложи продаји путем јавне лидитације и по инвентару расходује, а добивени новац у трошаринску касу унесе. По прочитању тога предлога АБр. 2420, — одбор је решио, да комисија, у коју да уђу заступник управника трошарине члан суда г. Коста Симић и одборници г. г. Богоје Јовановић и Коста Н. Лазаревић прегледају овествари и од истих издвоје све оне, које се у општини могу употребити, па те ствари управа трошаринска преда на реверс општинском економном одељењу и по инвентару их расходује, а оне ствари, које се не би могле ни у опгатнни употребити, да их управа општ, трошарине изложи продаји путем јавне лицитације и по инвентару расходује, а добивени новац од истих у касу унесе. XVI По нрочитању молбе Александре удове пок. Ђоке Влајковића, бив. пуковника АБр. 2528, одбор је решио,

да се Александри жени пок. Ђоке Влајковића, бив. пуковника, за пренос смртних остатака мужа јој пок. Влајковића и сина му из старог београдског гробља као и за сарану њену поклони једна мала гробннца на новом гробљу на видном месту. XVII По прочитању свију акта, која се односе на експропријацију имања Милице жене Михаила Благојевића, рударског инжињера, као и по гфочитању мишљења општ. правозаступника по истом предмету ГБр. 247, — одбор је решио, усваја се у свему ово мишљење општинског правозаступника. да се имање Милице жене Михаила Благојевића, рударског инжињера, постојеће у Страхинића бана улици за регулацију исте улице експроприше по приложеном илану а да јој се дода општинско земљиште такође по приложеном плану и да се сопственици Милици по процени од 5. септембра 1897. г. АБр. 7480 исплати из касе регулационог ФОнда и то: 1. За земљиште, које јој се по приложеном регулационом плану за регулацију а с лица Страхинића бана улице одузима у сто двадесет и иет квадратних метара и иедесет и девет ква.дратних десиметара рачунећи по двадесет дипара од једног квадратног метра свега две хиљаде иет стотина једанаест динара и осамдесет иара динарских. 2. За зграде које јој се овом регулацијом секу, руше и одузимају, а чија квадратура износи и то: веће зграде две стотине четрдесет и три квадратна метра и четрдесет и девет квадратних десиметра, и мање зграде тридесет и два квадратна метра и шесет и осам квадратних десиметра, рачунећи од једног квадратног метра по двадесет и пет динара, свега шест хиљада девет стотина четири динара и двадесет и иет иара дин. Што износи са оном сумом за земљиште свега девет хиљада четири стотине гиеснаест динара и иет иара дин ., пошто се претходно од целокупне ове суме одбије вредност општинског земљишта, ко]'е се сопственици додаје и то: 1. За земљиште са лица Стахинића бана улице, које се састоји из два дела и то: из једног до имања Димитрија Ђорђевића који мери седамдесет и један квадратни метар и двадесет и седам квадратни десиметра, и другога до имања Могае Ха.јима Давичо, који мери четири квадратна метра и двадесет квадратни дбсиметра све рачунећи по процени по двадесет динара од једног квадратног метра, свега хиљаду иет стотина девет динара и четрдесет иара дин. 2. За земљиптте општинско које се сопственици додаје у позаднини и са стране њеног плаца а до имања масе Миливојевића и Могае Хајима Давичо а које мери сто иедесет и један квадратни метар и осамделет и један квадратни десиметар, рачунећи по процени по пет динара од једног квадратног метра свега седам стотина иедесет и девет динара и иет иара дин. Дакле, погато се од целокупне суме у девет хиљада четири стотине шеснаест динара и иет иара дин, која се има сопственици платити одбије сума у две хиљаде две стотине гиесет осам динара и четрдесет и иет иара динарски, колико износи по процени вредност опгат. земљишта, које јој се додаје. Дакле да јој се исплати свега

XVIII За остаде предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: тражење Михаила Павловића, трговца, да му општина плати 20.010 дин. по процени која је раније извршена за експроприсање имања Браће Штајнлехнер, које је он купио; тражење Управе града Београда да општина подигне зграду за Управине канцеларије ; молба Цане удове Тоше Димитријевића за експропријацију њеног имања у видинској улици; молба Антона Фича за смањење таксе за воду и молба Анете удове Николе Шонде за ослобођење водоводне таксе, — одбор је одлучио, да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

О Г Л А С

Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 19.априла тек. год. Бр. 3236, држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском одељку, на дан 10 маја ове год.у 10 часова пре подне за оправку зграде хемијске лабораторије у Београду. Предрачунска је цена овога посла 8.154 дин. и 65 п. дин. а кауција у 1000 дин. полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељка Управе града Београда 24. априла 1900 год. ГБр. 642 у Београду.

О Г Л А С Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 24. Априла тек. год. Бр. 3292. држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском одељку, на дан 11. маја ове г. у 10 час. пре подне за оправку четири моста, преко Топчидерске реке у Топчидеру. Предрачунска је цена овога посла 4339 дин. и 80 п. дин. а кауција у 600 дин. полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељка Управе града Ееограда 26. априла 1900 год. ГБр. 669 у Београду.