Beogradske opštinske novine

Црој 27

- 112 —

Год. XVIII

тацију у своме грађевинском одељењу на дан 26-ог Јуна т. г. у 10 часова пре подне за оправку зграда Велике Школе, и Ботаничке баште „Јевремовац" у Београду. Предрачунска је цена овога посла 15.995 динара и 55 п. динарских, а кауција у 1800 динара, полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења, Управе града Београда 15. Јуна 1900 год. ТЈУа 985 у Београду.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 3. Јуна т. г. Бр. 4298 држаће Управа града Београда, јавну усмену лицитацнју у своме грађевинском оделењу на дан 26-ог Јуна т. г. у 4 часа после подне за оправку зграде Богословије, у Београду. Предрачунска је цена овога посла 1305 динара и 31 п. динарских, а кауција у 150 динара, полаже се у готовом новцу, вредећнм папирима или интабулацнји према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларнје грађевинског оделења Управе града Београда 12. Јуна 1900 год. ГЛ® 977 у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Према одобрењу Г. Министра Грађевина од 8. о. м. Бр. 4447. држаће грађевинско одељење општине београдске јавну

Хришћани али аријевског учења. По смрти Теодомира, доби сву власт над Источним Готима Теодорих, који освоји и Срем крајем V века, отеравши отуд Гепиде. Краља Теодориха славе Немци под именом: „Б1е1:псћ уоп Вегп". Он је увећао своју државу и проширио своју власт чак и над једним делом Италије. Престоница му је била у Равени. Са Византинцнма је био у иријатељским одношајима. У Сирмији је поставио неког Колосеја занамесника над целим Сремом. Теодорих је штитио римско становништво, он је својим радом вазда тежио, да „достигне мудрост римску а сачува храброст готску". Помиње се, кад је послао у Сирмију Колосеја (по пореклу Латина) за намесника ове' (сада пограничне) провинције, да му је казао: „Срећно путуј у сремску Панонију, некад седиште Гота, окружен сјајним достојанством, поверену покрајину оружјем брани, правом умири, да узмогне старе своје бранитеље весело примити". 1 ) У прогласу пак на Сремце упућивао их је на мир и слогу међусобну, и препоручио им је, „да се угледају на његове Готе, који су према непријатељу ратоборни, а код куће мирни". 2 ) >) Та<1е 8ш1сјк1аз, Рстез* Нгу., св. I., стр. 83. 2 ) ЈМ<Јет.

усмену лицитацију на дан 30. Јуна, о. г. од 9—12 часова пре подне за откопавање и калдрмисање Светогорске улице. Предрачунска је цена за овај посао 37932,28 динара; а кауција у 4000 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или у интабулацији. Позивају се предузимачи, да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске 23. Јуна, 1900. год. ГБр. 988. у Београду.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра грађевина од 12. Јуна о. г. Бр. 4448 држаће грађевинско оделење општине београдске јавну усмену лицитацију на дан 1. Јула, о. г. од 9 —12 часова пре подне за израду пута за избацивање нечистоЂе од вишњичког пута до Дунава. Предрачунска је цена за овај посао 8183,22 динара, а кауција у 850 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима, или у интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на лицитацију. Из канцеларије грађевинског оделења опшгине београдске, 23. Јуна, 1900 године ГБр. 986. у Београду.

0 Г Л А С Суд општине београдске, држаће на дан 1. Јула т. г. од 3 до 6 сати после подне, јавну усмену лицитацију, за набавку 125.000 килограма сена, потребног за исхрану своје стоке. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног одељења суда општинског.

Кауција се полаже при лицитацијиу 800 динара у готову или срп. држ. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 13 Јуна 1900. год. АБр. 4916 у Београду.

0 Б Ј А В А Општини београдској потребно је 2760 кубнихметара мешовитихдрва прве врсте, за огрев основних школа и осталих опшгинских одељења за 1900 — 1901 годину. Набавка горње количинедрваизвршиће се путем оФерталне лицитације. Рок подношењу ОФерата је до 10. Августа тек. год. до 12 сати пре подне закључно. Кауцпја је 1200динарау готову или у срп. држ. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канцелариско. Од стране суда општине београдске 13. Јуна 1900 год. АБр. 5027 у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске, продаваће на јавној лицтацији једнога свог непотребног му коња, званог „Лиско". Продаја ова извршиће се на дан 27. тек. месеца у 10 сати пре подне на марвеном тргу. Позивају се купци да на лицитацију дођу. Од стране суда општине београдске 22. Јуна 1900. год. АБр. 4657. у Београду.

Источно-римски цар Јустинијан зазирао је од овако снажне државе у суседству, за то, кад умре краљ Теодорих (528. год), сматрајући да Панонија (са Сремом) по праву њему припада, позове Лонгобарде да се населе у ове земље н да освоје источно - готску државу. Лонгобарди дођу и после дугих бојева униште источно готску државу (год. 555). Ну ни Лонгобарди не осташе дуго у овим областима, јер се лонгобардски краљ Албоин зарати због Сирмије са гепидским краљем Кунимундом, Лонгобардп позову у помоћ азискн народ Обре или Аваре. Обри су пре тога били око Волге, па се одатле крену у Средњу Јевропу. Лонгобарди, са Обрима заједнички разбију Гепиде (567 год.), па како тада Лонгобарди оду са својим краљем против Римљана у Италију, то Панонија са осталим Подунављем и Потисјем остаде Обрима, који почеше те земље освајати и оснивати своју државу (568 године). Срем, који су тада били заузели Гепиди дође, са својпм главним градом Сирмијом, овом приликом у прво време опет под власт источо-римског цара. Једва да је годину дана био Срем у византиској власти, јер Обри, пошто су

заузели Панонију покорили панонске Словене, почну пустошити и Срем. Године 569 дође обарски хаган Бајан под град Сирмију, којим управљаше у име византиског цара Јустина II намесник Бонус, те га опседне. Бајан беше већ заузао градске зидине, ну тада отпочну преговарати. У брзо се цар Јустин II измири са Обрима. Обри су тада узимани и у византиску војску, и мисли се, да је са Обрима тада начињен савез противу Словена , који су били и једнима и другима погибни. * Поменули смо, да је Словена било у неколико још у III веку на Балканском Полуострву, где су их римски цареви насељавали и где су се нашли приликом навала на римску империју у друштву са разним германским племенима. Међу тим у доцније време почели су се Словени досељавати у знатнијем броју. За време Хуна било је Словена у Подунављу. Кад је посланство римског цара са Приском путовало 448 године на двор Атилин у садашњу горњу Угарску, прошло је кроз села, где је живело и нешто Словена. 1 ) (Наставиће се) 1) Љ. Ковачевић и Љ. Јовановић. Ист. Срп. Народа св. I.; стр. 33.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Штампарија Д. Димитријевића. Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ