Beogradske opštinske novine

Број 32

- 133 -

Год. XVIII

Суд општине београдеке у име своје сиротиње изјављује Његовом Величанству најтоплију захвалност на овом Краљевском поклону. ГБр. 3013. 21. јула 4900 г. Београд. Заступник председника општ. београдске члан суда Стев. ИвковиЂ Секретар Мих. М. Марјановић ^ ) РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 7. Јула 1900 год. Председавао заступник продседника оппиине, члан суда г. Стеван Ивковић; од одборника били: г.г. Јанаћ М. Јанковмћ, И. Козлић, Мих. Штрби^, Ђорђе Н. Соколовик, Давид Були, Нетар И. Јованови)!, Трифун Ђорђевић, Стојан Пајкић, Ђока Тошић, Миледко СтеФановић, Благоје Милошевић, др. Вој. М. Суботић млађи, Мих. Михаиловић. I Прочитан је записник одлука седнице држапе 4. јула тек. године и примљен без измене. II По прочитању акта управе града Београда и њених одељака АБр. 5668, 5727, 5778, 5823, 5851, 5890, 5891, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних дица, одбор је изјавио, да је Антон Браун овд. мајстор музикалних справа, доброг владаља, да су доброг владања и доброг имовног стања Михаило Ц. Тодоровић, овд. магазаџија, да су му неиозиати Радомир Милошевић, служитељ ОФицирске задруге, Велимир Вуксановић, нозлатарски калФа, Јелисавета ЈГас, овд. бабица, Никола Благојевић, надничар овд., Јосиф Ђекић, бив. каиараш код сри. бродар. друштва; да су доброг владања а сиротног имовног стања Љубомир Стошић, бив. бакалин, и Милош Ђурић, овд. магазаџија, да је Грујица Дражић, сензал овд. рђавог владања а сиротног имовног стања; да су доброг владања и да су им очеви доброг стања Милан син Ристе Миленковића, овд. приватијера и Исак син Едије Були, тргов. овд. III Заступник председника износи одбору на мишљење молбе Јулијане Кнежевићеве и Мите Терзића, земљодолца овд., којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби СтБр. 2307 и 2407 — одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. IV По прочитању акта управе града Београда АБр. 4537, и предлога одборника г. Михаила Јовановића, АБр. 6079, одбор је решио, да се построји телеФонска веза између општине београдске и централе градске телеФонске мреже. Да се каицеларија физиката управе града Београда и општ. санитетског одељења која се налази у зграци општ. суда споји телеФОном са централом градске телеФОнске мреже, а преко телеФона који ће се поставити у општини. Одобрава се општинском суду, да може за ову годину утрошити на ово спајање телефоном односно претплату за телеФОн,

суму, колика буде потребна према упуству за везивање телефоном. Издатак овај да се учини из општинске готовине, пошто се за то изиште надлежно одобрење господина министра. V По прочитању извештаја економног одељења АБр. 5886, о истеку закуна на дан 1. новембра тек. год. извесним зградама, које општина под закуп држи за смештај канцеларија извесних надлештава за која општина према закону зграде даје, — одбор је решио, да се распише конкурс и позову грађани који имају зграде погодне за смештај канцеларија поменутих надлештава у овом извешћу економног одељења, а ради су да их под закуп даду, да поднесу суду понуде са изложеним погодбама закупа, па да се понуђене зграде комисијски прегледају и извештај комисије одбору на решење поднесе. На овом конкурсу могу учествовати и сви они сопственици зграда, које општина сада држи под закуп коме рок истиче на дан 1. новембра 1900 год. VI По прочитању реоерата ошнтинског правозасгупника АБр. 5418. по предмету неизвршења безимених друштава за трамвај и осветљење додатка уговору од 8. јула 1899 год.. — одборје решио, да ужи одбор у који да уђу одборници г.г. Ивко Ивковић, Никола Петровић и Димитрије Тадић са председништвом општине проштудирају овај предмет и изјаве своје мишљење о томе какве би се мере према овим друштвима имале предузети због неиспунења додатка уговору од 8. јула 1899 год., иа по том њихово мишљење изнети одбору на коначно решење. VII На предлог суда АБр. 5762, — одбор је решио, одобрава се накнадни кредит на чи| шћење и мазање прибора и трена Фијакерског у сто педесет динара. Издатак овај да се учини из општинске готовине, пошто се за то добије надлежно одобрење господина министра финансија. VIII На предлог суда АБр. 5751, — - одбор је решио, одобрава се накнадни кредит на потребе административне, рачунске, техничке, књиговезачке и претплата новина у две хиљаде динара. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финасија. IX Заступник председника општине извештава одбор, да су суду поднете преко 60 молби сиротиње београдске за новчану помоћ за лечење у бањама. Па пошто је тако и лањске године било, а за издавање ове помоћи нема се буџетске могућности за ову годину, то моли одбор да изволи решити како да се поступи са овим молбама. По саслушању тога, — одбор је решио, одобрава се кредит од две хиљаде динара на помоћ сиротињи београдској за лечење у бањама овога лета. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија.

Да комисија у коју да уђу заступник председника општине, члан суда г. Стеван Ивковић одборници г.г. Мих. Михаиловић, Мих. Штрбић и Благоје Милошевић и шеФ општ. лекара г. др. Милорад Гођевац узме у оцену и прегледа све молбе сиротиње београдске, која се за ову помоћ општини обраћа и изјави своје мишљење колико се коме од молиоца има на име помоћи издати, а које се молбе имају одбацити, иа по том, да опгитински суд донесе решења по оним молбама, по којима комисија да мишљење, да треба издати помоћ и означену помоћ изда, а оне молбе за које комисија изјави, да се одбаце, да се оставе у архиву пошто се молиоцима саопшти мишљење комиснје. X По прочитању решења општ. суда од 14. априла тек. год. -АБр. 1448, извештаја општин. ликвидатора АБр. 5375 и мишљења месног рачуноиспитача АБр. 5753, а по предмету привременог издатка благајне управе трошаринске бив. управнику трошарине Милану Симпћу, — одбор је решпо, да би се решење оппхтинског суда од 14. априла тек. год. АБр. 1448 извршило, пошто су општинске књиге за 1899 год. закључене одобрава се у тој цељи накнадни кредит у две хиљаде седам стотина и двадесет динара и осамдесет и пет пара дин. на партију бр. 25 на тантијему управника у буџету општ. трошарине. Издатак овај да се учини из овогодишњег вишка трошаринских прихода по добивеном зато надлежном одобрењу господина министра Финансија. XI По прочитању решења општ. суда АБр. 4583 по предмету тражења Дим. Шићанског да му се допусти, да иод извесним условима може употребљавати за своју цигљану воду из старог општ. водовода код мокролушког потока, као и по нрочитању свију акта тога предмета, као и његове молбе за то, — одбор је решио, да се сва досадања радња управе водовода по овоме предмету поништи и огласи за неважећу а молба Димитрија Шићанског, да му се за његову цигљану да.је вода из старог општ. водовода код мокролушког потока под условима изложеним у његовом саслушању код управе водовода на протоколу од 4. маја тек. године ВБр. 964 одбаци као неумесна, и о томе управа водовода извести с тим, да му узимање воде одмах забрани. XII По прочитању молбе Саве Шапчанина, секретара касационог суда, стараоца масе пок. др. Лазе Лазаревића, да општина плати поменутој маси дужну кирију у 8 ) дин. за месеце: септембар, октобар, новембар и децембар 1899 год. као и по прочитању извештаја економног одељења АБр. 5602 и извештаја општинског књиговодства АБр. 5749 по истом предмету, — одбор је решио, да се маси пок. др. Лазе Лазаревића чију зграду опгатина држи под закуп за смештај канцеларија кварта иалилулског, исплати дужна кирија у осамдесет диНара за месеце септембар, октобар, новембар и децембар 1899 год. Издатак овај да се учини из општинске готовине, пошто су рачуни општински за прошлу годину закључени, а пошто се за то изиште надлежно одобрење господина минпстра Фпнансија.