Beogradske opštinske novine

Број 33

— 137 —

1'ОД. X V 111

ће Те свакн Србин, као свету амајлију, на срцу носити. (Бурни и одушевљени усклици: „живела Краљица, живела, живела!"). Мн смо уверени, да ћеш Ти бити добра Мајка наша, јер ћеш увек налазити неисцрпна извора Твојој благостии Твојој доброти, у чистој, искреној и узвишеној љубави српскога Краља и српскога народа. (Бурно и одушевљено: „живела, живела, живела!"). Мили Ераљу, Добра Краљице наша, Грађани престонице српске честитају Вам, из дубинедуше своје, данашње славље Ваше. Они су истински уверени а са њима и цео народ, да ће Србија са овог чина Вашег поћи срећнијој будућности у сусрет. (Бурно и громко: живели, живели, живели!"). Грађани престонице српске нису никада одушевљеније узвикнули: Да живи Његово Величанство Краљ Александар I, Да живи Њено Величанство Краљица Драга. (Народ се одазиваше громким, бурним и одушевљеним усклицима: „живео Краљ, живела Краљица, живели!").

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ СВЕЧАНИ САСТАНАК 9. јула 1900 год. Председавао ваступник председника општине члан суда, г. Стеван Ивковић; од одборника били: г.г. Атанасије Петровић, А. Н. Крсмановић, Сима Николпћ, Јован Илкић, Ђока Тошић, Ђ. Митић, Јован Петровић, Давид Були, Сп. Илић, Ђорђе Н. Соколовић, Т>. М. Станојевић, Иван Козлић, Мих. Јовановић, Голуб С. Јанић, Дим. Ђорђевић, М. Штрбић, Др. В. М. Суботић млађи, К. Н. Лазаревић, Благоје Милошевић, Мил. СтеФановић, Петар Новаковић, Мих. Михаиловић, М. Савчић. I Заступник председника општине извештава одбор, да се је Његово Величанство Наш Узвишени Краљ и Господар верио јуче са госпођом Драгом, ћерком покојног г. Панте и г-ђе Анђе Луњевице, унуком онога човека, који је био један од главних помагача Милоша Великог при ства-» рању данашње Србије и тиме испунио давнашњу жељу народа српског и осигурао му буд} г ћност, дајући му сталност у Династији. Да је Његово Величанство овај свој чин објавило народу српском прокламацијом својом од 8. ов. м. По саслушању тога, — одбор је са узвицима Живео Његово Величанство Краљ Александар I, Живела Његова Светла Вереница Госпођа Драга П. Луњевице, једногласно решио, да одбор општински корпоративно са часништвом општинским као претставници престоничког грађанства оду одмах Његовом Величанству Краљу и у знак велике радости престоничког грађанства честитају Његовом Величанству верење.

СВЕЧАНИ САСТАНАК 15. Јула 1900 год. Председавао заступник председника општине, члан суда г. Стеван Ивковић; од одборника били: г.г. Никола Петровић, Ив. Ивковић, Ђ. Митић, Богоје Јовановић, Мих. Штрбић, Петар И. Јовановић, Ђорђе Н. Соколовић, Сп. Илић, Голуб С. Јанић, Мих. Михаиловић, Давид Були, 'Грифун Ђорђевић, ЂокаТошић, Петар Новаковић, Васа Николић, Мих. Јовановић, Јован Петровић, Сима Николић, М. Ј. Божпћ, К. Др. Ризнић, И. Козлић, К. Н. Лазаревић, А. Н. Кремановић, др. Јов. Ђурић, Благоје Милошевић. I Заступник председника општине извештава одбор, да ће се Његово Величанство Наш узвишени Краљ и Господар данас у б часова по подне по обредима наше свете православне цркве испитати са својом Светлом вереницом госпођом Драгом П. Луњевице. По саслушању тога одбор је са речима Живели Високи вереници једногласно решио,

да се вечерас варош осветли и Његово Величанство Наш узвишени Краљ и Господар и Његова Светла вереница Госпођа Драга поздраве од стране престоничког грађанства у 8 часова у вече ношењем бакладе. Да се од суда и одбора општинског за овај поздрав изда нарочити проглас на грађане. II Заступник председника општине извештава одбор, да је жеља грађана престонице, да Његовом Величанству нашем узвишеном Краљу и Господару и Његовој Светтој вереници госпођи Драги П. Луњевице корпоративно честитају верење и испит. По саслушању тога, одбор је са узвицима Живео Његово Величанство Краљ, Живела Његова Светла вереница, једногласно решио, да одбор општински са часништвом општинским и виђеним грађанима престонице, корпоративно честитају на дан 16. ов. м. Његовом Величанству Нашем узвишеном Краљу и Господару и Његовот Светој вереници верење и испит.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 17. Јула 1900. г. Председавао заетупник председника општане, члан суда, г. Стеван Ивковић. Од одборника били: г.г. Триоун Ђорђевић, Ђока Тошић, И. Козлић, Ђ. Митић, М. Штрбић, Ив. Ивковић, Мита Петровић, Сн. Илић, Атанаеије Петровић, Баса Николић, Мих. Михаиловић, Ђ. Н. Соколовић, Јов. Илкић, Ђ. М Станојеваћ. Петар И, Јовановић, М. Божић. I Прочитан је заниеник одлука седнице држане Т.јула тек. год. и примљен без измене. II Одборник г. Васа Николић пита: је ли познато председништву, да се командир пожарне чете сваког дана извози на онштинском Фијакеру у Топчидер као и је ли му познато, да се и кметови чешће возе на општинском Фијакеру. Заступник председника је одговорио, да му није познато, да се командир пожарне чете и ико од господе кметова возе на општ. Фијакеру ради свршазања својих приватних послова, већ, ако се и кад се возе, да то чине по службеним пословима. Извидеће ту ствар и у једној од идућих седница одговориће на ово питање господина одборника опширније. III Одборник г. Васа Николић пита: зашто се не полива улица пред купатилима на Сави, већ се свет гуши у прашини посећујући ова купатила. Заступник предсдника општине је одговорио, да је наредио да се тај део вароши полива водом из Саве, пошто се вода из водовода не може на то .унотребити, јер би услед тога могла наступити оскудица у води за остале потребе грађанства и да ће се према томе иста улица у будуће редовно поливати. IV Одборник г. Милутин Божић, наводи, да је општина за регулисање Кнез Михаидовог венца откупила извесно земљиште Настасије Миловановић овд. удове, а да баш до тог њенога имања има имање г-ђе Малетићке, од кога би се за регулацију овог дела вароши имао извесан део откупити. Пита председништво зашто се за откуп потребног простора Малетићкиног имања за регулацију те улице није одбору већучинио предлог, но исто имање онако ружи улицу. Заступник председника је одговорио, да је г-ђа Малетићка поднела општини за то акт, који се налази на раду у грађ. одељењу н чим се по истом сврши претходна радња . суда изнеће се одбору на решење.

V Одборник г. Михаило Михаиловић, наводи да је општина пред имањем масе Илије С. Рајковића покварила тротоар, па га ни до данас није оправила. Пита за што се не наређује оправка тога тротоара. Заступник председника оиштине је одговорио, да ће колико је могуће скорије наредити оправку овог тротоара. VI Заступник председника општине извештава одбор да ће се Његово Величанство Краљ венчати са Својом Узвишеном Вереницом Светлом госпођом Драгом П. Луњевице на дан 23. јула тек. год. Моли одбор да изволи решити какве ће се припреме учинити од стране општ. београдске за ту свечаност. По саслушању тога, одбор је једногласно решио, да се изберу од стране одбора два ужа одбора. У први одбор да уђу заступник председника општине члан суда г. Стеван Ивковић, кмет г. Коста Симић, одборници г.г. Јован Илкић, Милутин Божић, Мита Петровић, Ивко Ивковић, Ђока Станојевић, Пера И. Јовановић; У други одбор да уђу заступник председника општине члан суда г. Стеван Ивковић, кмет г. Коста СиМић, одборници г.г. др. Јован Ђурић, Милутин Божић, Јован Илкић, Мита Петровић, Ивко Ивковић, Мих. Миханловић, Ђорђе Соколовић, Атанасије Петровић, шеФ општ. грађев. одељења г. Рака Мутавџић и општ. архитекта г. Димитрије Т. Леко. Да први ужи одбор проштудира и предложи одбору један поклон који ће општина београдска дати Високим заручницима као успомену своју на дан венчања Високих заручника. Да други ужи одбор учини следеће припреме за дан венчања Високих заручника, а на име: да се подигне потребан број тријумФалних капија украшених складним натписима, грбовима, заставама и зеленилом, у улицама којима ће Високи Заручници проћи на венчање и вратити се у Двор; да се на згради општинског суда израде транспаренти са сликама Високих Заручника, осветљењем и осталим украсима; да се споменик Кнеза Михаила и чесма Кнеза Милоша Великог украсе осветљењем, зеленилом и заставама; да се спреми 6 буради са катраном за осветљење квартова тога дана; да се за сваки кварт спреми за печење по једно јуне, да се набави потребна количина вина и хлеба, ангажују музиканти и приреди по квартовима народно весеље; да се изда војницимажандармиманоћним стражарима општ. пожарницима, позорницима и служитељима сразмерна количинавина на име напојнице; да се изда сиротињи београдској ванредна новчана помоћ од 2—4 дин.; да се приреди ватромет на малом Калемегдану или више ВајФертове пиваре где згодније буде; да у опште овај одбор припреми и све остало што нађе за умесно за ову свечаност; да грађанство на дан венчања Високих Заручника окити своје домове заставама а у вече освегтљењем и поздрави Њихова Величанства ношењем бакљаде. Да се венчање Високих Заручника објави грађанству плакатима. Одобрава се општ. суду да на ове припреме може утрошити привремено из општинске касе потребну суму новца у којој цељи одобрава се за то потребан кредит