Beogradske opštinske novine

Број 40

- 164 —

Год. УХШ

одобрава се Влајку Живановићу, општинском електричару, двадесетодневно осуство од дужности ради издржања војне вежбе, које да му се рачуна од 2. септембра тек. године. VII

дара ЂорђевиЉа, бив. надзорника свињеке клаиице I у 1897 г. и саопштење изјаве команде дунавске дивизије по предмету учињених измена и допуна у правилнику донесеном на основу закона о војним набавама, — одбор је решио, да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп, следећа своја добра и то: I. На дан 18. септембра т. г. ледеНИЦУ код „Текије". Кауција десет од сто од излицитиране цене у готову или у срп. држ. хартијама од вредности. II. На дан 19. септембра т. г. плац у Господар Јевремовој — пређе Ивковој улици. Кауција 20 дин. у готову. III. На дан 20. септембра т. г. ПОдрум „Пивни извор". Кауција десет од сто од излицитиране цене, у готову или у срп. држ. хартијама од вредности. IV. На дан 21. септембра т. г. плац у Ратарској улици. Кауција десет од сто од излицитиране цене у готову или у срп. држ. хартијама од вредности. V. На дан 25. септембра т. г. СВИЊ ске месарнице и рибарнице на цветном тргу. Кауција по 20 дин. у готову. VI. На дан 26. септембра т. г. пиљарнице ван велике зграде на цветном тргу. Кауција по 20 дин. у готову. VII. На дан 27. септембра т. г. Говеђе месарнице у великој згради на цветНОМ тргу. Кауција по сто дин. у готову или у срп. држ. хартијама од вредности, и VIII. На дан 28. септембра т. г. пиљарска места са тезгама у великој згради на цветном тргу. Кауција по 15. динара у готову. Лицитације ове држаће се и то: под бројевима I, II и III у канцеларији економног оделења суда општинског, под број IV пред ОФицирском касином у Палилули, а под бројевима V, VI, VII и VIII пред каФаном код „Сложне Браће" на Цветном тргу све од 2 до 5 сати по подпе. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општ. београдске, 12. септембра 1900 г. АБр. 8118. у Београду.

0 Б Ј А В А На основу надлежног одобрења, суд општине Конатичке продаваће на дан 24. септембра ове године, пред мејаном у Конатици, 28.000 кграма кукуруза у клипу постојећег у општинским кошевима. Објављујући овим ову продају, суд позива свакога, ко је вољан храну ову купити, да одређенога дана дође и лицитира. Услови под којим ће се храна продавати, могу се сваког радног дана видети у судској канцеларији суда општине конатичке. Из суднице општине конатичке 9. септембра 1900. године Бр. 1400 у Конатице.

0 Б Ј А В А Као и сваке, тако и ове године, општина града Јагодине у дане 1, 2 и 3. октобра држаће у овдашњој вароши тродневни панађур, на коме ће се поред стоке продавати и сви овоземаљски производи законом дозвољени. Ово се јавља интересованим ради знања. Од суда општине јагодинске 14. септембра 1900 г. Бр. 996. Јагодина.

Председник саопштава одбору извештај Михаила Петровића, пуномоћника главне контроле и првог члана комисије општинских за преглед свију непрегледаних општинских рачуна из ранијих година до закључно 1895 год. о истеку рада исте комисије. По прочитању тога извештаја АБр. 7613 и по прочитању извешћа оншт. књиговодства ио истом предтету АБр. 7764, — одбор је, нримивши овај извештај к знању решио, да се Михаилу Петровићу, пуномоћнику Главне контроле и првом члану комисије за преглед свију непрегледаних општинских рачуна из ранијих година до закључно 1895 год. изда на име награде за савесно извршење повереног му посла хиљаду и пет стотина динара. Издатак овај да се учини из вишка ово годишњих трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. VIII По прочитању апела на племените људе, одбора, за прикупљање прилога за сељане села Бадњевца пострадале од олује и града, АБр. 7545, као и по прочитању извешћа општ. књиговодства по истом предмету АБр. 7763, — одбор је решио, да се сељанима села Бадњевца, пострадалим од олује и града изда из општ. касе на име помоћи сто двадесет динара. Издатак овај да се учини из партије на непредвиђене потребе и расходе. IX По прочитању акта управе општинске трошарине АБр. 7770, којим спроводи суду рачун у 29,60 дин. од узетог каицеларијског материјала у ночетку 1899 г. који је ®ирма Маричић и Јанковић овд. књижари, поднел^ управи општ. трошарине на исплату, као и по прочитању осталих акта по истом предмету, — одбор је решио, да се Фирми Маричић и Јанковић поднети рачун у двадесет к девет динара и шесет пара дин. за канцелариски материјал који је управа општ. трошарине у почетку 1899 год. узела од поменуте Фирме призна и исплати. Издатак овај да се учини из овогодишњег вишка трошаринских прихода, по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. X По прочитању молбе Димитрија Тасића, овд.. месара, АБр. 7663, којом са разлога у истој изнесених тражи, да се ослободи од плаћања општинске аренде на маст, коју ли®ерује болници за душевне болести, као и по прочитању извешћа кланичног одељења по истом предмету АБр. 7817, — одбор је решио. да се ова молба као неумесна одбаци. XI За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: акта управе града Београда и њених одељака АБр. 8047, 8067, 8068 8069, 8070 и 8071, којима се траже уверење о владању и имовном стању извесних лица; извештај управе трошарине по предмету осигурања трошаринских магацина; решење о томе шта се има урадити са извесном покретношћу, коју је школски одбор послао општ. суду; предлог еуда да се раеходује 672Д0 динара колику су суму зли људи на разбојнички начин отели од Божи-

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Одликовани. — Његово Величанство Краљ благоизволео је о дану рођења Њеног Величанства Драге, Краљице од Србије, одликовати: Орденом Таковског Крста другим редом г. Антонија Пантовића, председника општине београдске. Орденом Таковског Крста четвртим редом г. Владимира Лацковића, члана суда општине београдске. Орденом Белог Орла петим редом г. Драгутина Стаменковића, секретара Државног Савета у пензији и правобраниоца општине београдске. Орденом Таковског Крста петим редом г.г. Косту Симића и Михаила Ерковића, кметове општине београдске, Милана С. Милосављевића, инжењера општине београдске и Михаила Марјановића, секретара општине београдске. Одликовани одборници општине бео градске. Његово Величанство Краљ благоизволео је о дану рођења Њеног Величанства Драге, Краљице од Србије, одликовати одборнике општине београдске: г.г. Атанасија Петровића, вишег контролора прве класе у министарству војном, Орденом Милоша Великог четвртим редом; Манојла Клидиса трговца, Голуба Јањића, трговца и народног посланика, Орденом Двоглавог Белог Орла петим редом; Алексу Крсмановића трговца, Ивка Ивковића, судију апелационог суда, Јована Илкића, архитекту министарства грађевина, Михаила Михаиловића, бакалина, Николу Пе^ровића, касационог судију и Милутина Божића, начелника министарства грађевина, Орденом Таковског Крста трећим редом; Михаила Протића, апотекара, Миленхга СтеФановића, трговца, Орденом Таковског Крста четвртим редом; ТриФуна Ђорђевића, воскара, Ђорђа Соколовића, предузимача, Орденом Таковског Крста Петим редом; Миту Петровића, председника пореске управе и Д-ра Јована г Бурића, апотекара, Орденом Светога Саве трећим редом. Јавио се на дужност. Члан Суда општине београдске г. Владимир Лацковић разрешен је од дужности члана кварта врачарског и 16. ов. м. јавио се на дужност члана суда.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ Г.г. Тодор Чокор и Славко ВукадиновиЂ, трг. из Беча, подарили су сиротињи београдској преко кварта палилулског петнаест динара, коју је суму благајна београдске општине примила. Суд општине београдске у име београдске сиротиње овим изјављује дубоку захвалност племенитим дародавцима на овом поклону. Од суда општине београдске 12. септембра 1900 год. Београд ББр. 3894.