Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XVIII.

'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл

Л\\\\\\\\\\\\\\\\\\\^Л\\\\\\\'

■ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл

Л\\\*У\Х'

к\\\\\\ч\\\\\\\\ч\\\\\\\\\\\\\\\' 1

.\\\\\\\\\\\\\Ч\\\\\\\\\\\\\\\Х\\Х\\\\\\\\\\\ХУ\\\\\-

НЕДЕМ 8. ОКТОБРЛ 1900.

Број 42.

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т

1I I. II V : За Срблју на годину 6 динара ча пода године 3 , За стране земље на годину 9 »

•ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ^ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл претплату ваља слати упутницом на општински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЈ1АЋЕНА ПИОМА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ

Гра^анству београдском. Управаграда Београда претпиеом евојим од 30. септембра тек. год. Бр. 22650, а да би ее улица „Милоша Великог" очувала и да би саобраћај истом улицом био слободнији, на основу § 25. свога устројства и чл. 75. зак. о општинама одобрила је предлог општинског суда: 1. Да сва теретна кола са трошаринским предметима и сто ка, која се уиућује на марвени трг, пролазе од тончидерске тро< шаринске станице друмом поред Вшетечког млина на крагује* вачку трошаринску станицу а одатле иоред споменика на мар* вени трг; 2. Да остала теретна кола еа предметима, који не подлеже тро= шарини а упућују се од троша* ринске топчидерске станице на Никољски трг пролазе железнич* ком улицом, и 3. Она теретна кола са предметима, који не подлеже трошарини а упућују се на марвени трг, да пролазе од топчидерске трошаринске станице поред болницеза душевне болести па преко Врачара на Славију и даље за марвени трг. За извршење овога издата је по< требна наредба органииа управе општ. трошарине, а умољена је и управа града Београда да изда потребну наредбу својим орга* нима.

0 овоме ее извештава гра* ђанетво ради знања и управљања. Од суда општине београдске 4. октобра 1900 АБр. 8890, Београд. РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 21. септемЛра 1900. г. Председавао председник општине, г. Антоније Пантовић. Присуствовао члан суда, г. Владимир Лацковић; од одборника биди: г.г. Мих. Михаиловић, Ђ. Соколовић, Благоје Милошевић, Ђока Тошић, Стојан Пајкић, Јанаћ М. Јанковић, А. Н. Крсмановић, К. Н. Ла8аревић, Ђ. Митић, А. Петровић, Ђ. М. Станојевић, Др. Ђурић, К. Ривнић, Богоје Јовановић, М. Штрбић, Петар Новаковић, Д. Тадић, Сп, Илић, И. Козлић, Д Ђорђевић, Јов. Илкић, М. Клидис, Др. Вој. М. Суботић млађи. Деловођ, Мих. М. Марјаиовић. I Председник извештава одбор, да је на окупу довољан број одборника за решавање, и оглашава да је седница отворена; ну ире иего би се отпочео рад има да положи заклетву новопостављени члан суда г. Владимир Лацковић. Моли свештеника којиједошао да ову заклетву прими, да изволи то учинити. По саслушању тога и пошто је дотични свештеник примио заклетву од члана суда г. Лацковића, — одбор је примио к знању ово полагање заклетве члана суда г. Владимира Лацковића. II Прочитан је записник одлука седнице држане 15. Септембра тек. год. и примљен је без измене.

III Председник општине извештава одбор, да ће Његово Царско Величанство Мусач>ер - ед - дин Шах персијски, враћајући се из Цариграда из посете Његовог Величанства Цара Турског, посетити у идућу суботу Његово Величанство нашег Узвишеног Краља и Господара и задржати се у престоници као гост Његов извесно време. Налази да општина београдска треба да у овом дочеку узме учешћа, као престоничка општина и предлаже да одбор о томе донесе одлуку. По саслушању тога, — одбор је решио, да и оиштина београдска, као општина престоничка узме учешћа у дочеку Његовог Царског Величанства Шаха приликом ове Његове посете Његовом Величанству нашем Узвишеном Краљу и Господару. Одобрава се општинском суду да може утрошити суму до десет хиљада динара на припреме за овај дочек Његовог Царског

Величанства Шаха а из општинске готовине по добивеном надлежном одобрењу господина министра Финансија. Овлашћује се опшг. суд да учини даље све оно што је за овај дочек потребно. IV По прочитању акта Управе града Веограда и њених одељака АБр. 8325, 8326, 8327, 8378, 8399 и 8461, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да су му непознати: Божа Симоновић бив. каФеџија, Марјан Вуловић, чувар економије у Топчидеру, Ката жена Саве Димитријевнћа, Јелена жена Јована Аранђеловића и Анта Петровић^ пиљар овд.; да су доброг владања а сиротног имовног стања Тома Павловић, овд. старешина цигана и Аћим Спировић, келнер овд. V По прочитању реч>ерата општинског правозаступника АВр. 8127, којим извештава суд, да је Др. Марко Николић, државни хемичар овд. тужио општину београдску за дуг од кирије у 2200 динара за његову кућу у болничкој улици, коју је оиштина била узела под закуп за диФтеричну болницу од 1. новембра 1896 г. до 1. новембра 1897 год. и да је извршном пресудом првост. суда за варош Београд од 28. Фебруара 1900 г. Л2 4628 осуђена да плати тужиоцу на име кирије 2200 дин., на име нлаћених такса 109,50 дин., и на име парничних трошкова 120 дин., свега дакле 2429,50 дин. Да је тужиоц за осигурање ове суме тражио забрану на општ. имаовину и да му је иста решењем првостеп. суда заварош Београд од 19. маја 1900 М 11708 одобрена како за досуђене му суме тако и за 12 ; 50 дин. таксе и 20 дин. трошка по забрани и да према томе општина има да плати истом свега 2462 динара. Ну, да је Николић извршном пресудом Апелац. суда од 24. марта 1900 г. № 1416 осуђен да плати општини београдској неправилно примљених из општ. касе 2500 дин. са 6°/о интереса од 25. Фебруара 1899 г. до наплате, 143 дин. таксе, 60 дин. парничног трошка, 14 дин. таксе и 20 дин. трошка по забрани; као и по прочитању извешћа општ. књиговодства и месног рачуноиспитача по истом предмету АБр. 8369, — одбор је решио, да се ове досуде у две хиљаде четири стотине шесет и два динара, колико опшгина београдска има платити Др. Марку Николићу овд. државном хемичару по извршној пресуди првост. суда за вар. Београд од 28. Фебруара 1900. г. Ј\2 4628 и решењу о забрани истог суда од 19. Маја 1900 № 11708 исплате Николићу из позајмице од милиона по добивеном за то надлежном одобрењу Господина министра Финансија.