Beogradske opštinske novine

Б рој 45

- 186 -

Год. XVIII

са разлога у истом акту изнесених тражи, да онштински суд донусти да се камен добивени од порушене џамије испод позоришта, који се сада надази код џамије може иродати, па добивени новац употребити на оправке џамије, одбор је решио, да општински суд извести царско отоманског генералног консула у Београду да општина београдска нема ништа против тога, да се камен о коме је овде реч може од стране царско отоманског генералног консулата продати, па добивени новац употребити на оправке џамије само ако против тога не буде имао што џамијски одбор коме је општина раније овај камен уступила. XII По црочитању решења општинског суда од 24. септембра тек. год. АВр. 8567, којим је са разлога у истом изнесених, решио, да се из општинске касе исплати Светиелаву Терзићу марвеном општ. лекару, шест стотина двадесет и пет динара припадајућег му прихода од прегледа стоке ван општинске кланице колико М У Ј е решењем суда од 30. септембра 1898. АБр. 6269 задржато, а на који нриход има права по решењу ошптинског одбора АБр. 331/98. год. као и по прочитању извештаја општинске благајне од 25. септембра тек. год. АБр. 8669 по истом предмету, — одбор је решио, одобрава се ово решење ошптинског суда од 24. септембра тек. год. АБр. 8567, да се по истом исплати Светиславу Терзићу, општинском марвеном лекару из оншт. касе шест стотина двадесет и пет данара припадајућег му прихода од прегледа стоке ван општ. кланице, колико му је решењем суда од 30. септембра 1898. г. АБр. 6269 задржато, а на који приход има права по решењу општинског одбора АБр. 331Ј98 г. Издатак овај да се учини из општ. готовине по добивеном за то надлежном одо брењу господина министра Финансија. (Свршиће се)

НА ЗНАЊЕ Како се многи грађани нису одазвали односно плаћања таксе за одржавање великих и малих гробница као и простихгробова, то се позива грађанство, да одмах прописну таксу положи главној благајни суда ово општинског. Ко не положи, поступиће се: за гробнице, но правилима за службу на новоме гробљу по тач. 5. под а) и б), а за гробове по тач. 6. под г). Такса за одржавање има се сваке године полагати, а полаже се годишње и то: а, за гробнице под аркадама по 40 дин. б, „ „ велике „15 „

мале

)? 10 )?

Од Суда општине београдске 20. октобра 1900 год. НГБр. 599.

0 Г Л А С За израду канада у Каменичкој и Личанској улици држаће грађев. оделење општине београдске у своме локалу (Чарапићева улица бр. 15) јавну усмену лицитацију на дан I. децембра о. г. од 9—12 часова пре подне. Предрачунска цена за овај посао је 31.885-61 динар, а кауција у 3.200 динара

полаже се у готовом новцу, вредећим папирима, или интабулацији. Из канцеларије грађевинског оделења општине београдске 17. октобра 1900 год. ГБр. 2031, у Београду. 0 Г Л А С За израду калдрме у Војводе Миленка улици држаће грађев. оделење општине београдске у своме локалу „Чарапићева улица бр. 15 јавну усмену лицитацију на дан 2. децембра о. г. од 9—12 часова пре подне. Предрачунска цена за овај посао је 25.912 67 динара, а кауција у 2500 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији. Из канцеларије грађев. оделења општ. београдске 17. октобра 1900 год. ГБр. 1902, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Пошто на дан расписане лицитације 21. октобра т. г. за издавање под закуп не издатих месарских плацева на Краљевом тргу под бр. I, V, VIII и IX, није било лицитаната, то ће се ови плацеви на дан 6. новембра т. г. од 2 до 5 сати после подне поново под закуп издавати. Лицитација ће се држати у канцеларији економног одељења суда општинског. Кауција је по 200 динара у готову или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 26. октобра 1900. год. АБр. 9807, у Београду. Пошто су следећа општинска права и имања остала не издата под закуп, то ће се за издавање истих, ионово држати у канцеларији економног оделења Суда општинског јавне усмене лицитације и то: I. На дан 15. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, за издавање под закуп права наплате таксе за вађење леда из река Саве и Дунава. Кауција 200 динара. П. На дан 16. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, за издавање под закуп Подрума — леденице код „Текије." Кауција 10°| 0 од излицитиране цене. Ш. На дан 17. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати посде подне за издавање под закуп Плаца у Господар Јевремовој улици. Кауција 20 динара. и IV. На дан 18. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне за издавање под закуп Подрума „Пивни Извор." Кауција 10° | од излицитиране цене. Ближи услови могу се видити у кан целарији економног оделења суда општинског, сваког радног дана за време канцсгаријс.го и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 20. октобра 1900 год. АБр. 9696, у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ењу еснаФа димвичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 дипара б) за чишћење димњака простог 0-20 „ в) за чишћење димњака простог на два спрата 0"40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархера 040 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1'-- динара е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више 1>'40 дин. ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . Г50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . 0 "20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из чдана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава. РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7' . Гроб за одрасле дин. 10 и 2 за одржање свега дин. 12'—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање свега дин. 560' —. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање свега дин. 998 - 52. Велика зидана гробница П реда дин. И>84'32 а 15 дин. одржање свега дин. 1099 32. Велика зидана гробница 1 реда дин. 2000 и 15 дин. одржање свега дин. 2015* —. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година, такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница. Положена такса пропада у кориСт касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пражњење помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6'— д. б) Од акова — — — — — — 0.30 д.

УРЕДНИШТВО II АДМИНИСТРАЦПЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредиик МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ