Beogradske opštinske novine

Врој 1

_ 5 -

ГОД. XIX

Београд, 5. Јануара 1901 год. ЈЕБегово Величанство Краљ благоизволео је одговорити на честитку заступника председника општине београдске послату Њиховим Величанствима Краљу и Краљици о Новој години овим телеграмом: Господину Стевану Ивковићу заступнику председника ошптине београд. Ниш-двор 4. Јануара 1901 г. Краљица и Ја благодаримо срдачно на лепим жељама вама и гра^анима престонице. АЛЕКСАНДАР с. р. Чеетитка заступника председника општине гласн: ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ и ЊЕНОМ ВЕЛИЧАНСТВУ КРАЉИЦИ ДРАГИ Ниш. У најдубљој поданичкој верности и оданости у име престоничког грађанства молим Ваша Величанства, да о Новој Години благоизволе примити најискренија честитања, која Вашим Величанствима са пуно преданости подносе верни и одани Вам Београђани са најтоплијим и најусрднијим жељама за дуг и срећан живот Ваших Величанства на срећу и добро Ваших Величанства, а на дику и понос Србије и Српског Народа. У име престоничког грађанства Заступник председника ошптине београдске ч л а н с у д а Стеван Ивковић с. р.

Гра^анству београдском. Њехово Величанство Краљ благоволео је: превисоким указом својим од 29. децембра 1900 г. од предложених Му Народном Скушптином шест носланика по саслушању Министарског Савета на основу чл. 53. устава земаљског поставити редовној Народној Скупштини за 1900 г. сазваној указом од 11. септембра 1000 г. у Нишу: За предеедника г. Симу Несторови&а, 8а потпредседника г. Драгутина СтаменковиКа, а превисоким указом својим од 31. децембра 1900 год. закључити седнице Народне Скупштине сазване у редован сазив за 1900 годину у Нишу. Ови превисоки укази Његовог Величанства Краља саопштавају се београдском грађанству ради знања. Оц суда оиштине београдске 3. јануара 1901. год. АВр. 63 и 64. Београд. Гра^анству београдском. Његово Величанство Краљ благоволео је: превисоким указом својим од 31. децембра 1900 г., на предлог г. министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Саветана основу члана 75. устава

земаљског и члана 78. изборног закона, сазвати за 1. јануар 1901уНишу ванредну скупштину састављену из посланика за прошлу скупштинску периоду; апревисоким указом својим од 1. јануара ове године од предложених Му Народном Скупштином шест посланика, а по саслушању Министарског Савета на основу чл. 53. устава земаљског, поставити ванредној Народној Скупштини сазваној указом од 31. децембра 1900. г. у Нишу: за председника г. Симу Несторови&а, за потпредседника г. Драгутина СтаменковиКа. Ови превисоки укази Његовог Величанства Краља саошптавају се београдском грађанству ради знања. Од суца отитине београдске 4. јануара 1901. АВр. 65 и 67. Београд.

0 Б Ј А В А Командант VII пуковског округа предписом својим од 12. децембра 1900 године ЈУЗ 14.641 доставио је суду ово наређење Господина Министра војног ФАЛв 9528 од 28. новембра 1900 године овог садржаја: „И ако је расписом од 7. јула 1888 године ФАЈ\2 4888, службени војни лист стр. 842, одређено и објављено, којим ће се путем родитељи и сродници војних обвезника обраћати молбама и жалбама, поводом регрутовања њиховах задругара или сродника за стални кадар, тражећи за њих: скраћење рока, размену рокова између два задругара, лекарски преглед и одпуст из војске: због неспособности, на одређено и неодређено осуство, или изјављујући жалбе противу уписа у овај или онај по зив или род оружја и због обавезе давања коморе и стоке за војску и т. д. па се ипак у последње време молиоци и жалиоци нису овог објасњења придржавали, већ су молбе и жалбе оваковога рода подносили непосредно преко министра војног, а неки чак и преко Његовог Величанства Краља. Овим поступком појединих молиоца, и жалиоца, јако је отежаван правилан и прописан рад, а задаван излишан посао како војном министру тако и осталим војним командама, међу тим и сами молиоци и жалиоци нису могли уредно и на време да добију решења по својим молбама и жалбама, јер је требало дупло и времена и посла док се прикупе потребни податци по овако нередовно поднетој молби или жалби, но када би се ове редовним путем подносиле, преко дотичних пуковских окружних команада. Ово је и повод, те је чланом 40. новим правилом о регрутовању изрично опредељено, да ће се молбе и жалбе које се на рекрутовање односе примати само до 1. новембра сваке године и то само оне, које се буду поднеле дотичној пуковској окружној команди, а све оне, које се буду подносиле вишим војним властима, да се неће ни узимати у поступак. Пошто ново правило о регрутовању издано нод 24. мартом 1900 године ФЂМ 5140 почиње да важи од 1. јануара 1901 године, то, а да се они, који буду имали

потребе, да изјаве какву молбу или жалбу, неби излагали излишном трошку око плаћања таксе, налазим за потребно да наредим: 1, Да команданти пуковских округа преко дотичних председника општина објаве грађанству, да ће се од 1. јануара 1901 године: а, све молбе односеће се на тражење одређеног или неодређеног осуства, исписа због неспособности или лекарског прегледа регрута који је већ у кадру, подносити само дотичној кадровској команди у којој је регрут на служби, а ова ће редовним путем достављати оном предпостављеном старешини који је надлежан за решење,^ б, све молбе или жалбе, које би појединци на основу правила о рекрутовању имали да изјаве, подносити надаље до 1. новембра сваке године, само својој пуковској окружној команди, па било да се моле, или жале противу решења команданта пуковских округа и дивизија; јер се од тада, молбе и жалбе односеће се на рекрутовање а поднете вишим војним властима. неће узимати у ноступак. Ово наређење Господина Министра војног суд објављује грађаеству општине београдске и позива грађанство, да се по њему тачно управља. Од суда опиггине града Београда 2. јануара 1901 године ОВБр. 3785 у Београду. 0 Б Ј А В А Суд општине београдске, држаће у канцеларији економног оделења Суда општинског, јавну усмену лицитацију за израду дванајест нових кола за општинску потребу. Лицитација ова држаће се на дан 15. Јануара тек. год. од 2 до 5 сати после подне. Кауција се полаже при лицитацији у 200 динара у готовом новцу или у Срп. држав. Хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 5. Јануара 1901. год. АБр. 126. у Београду. 0 Б Ј А В А Суд општине београдске, држаће поново на дан 8. тек. мца од 2 до 5 сати после подне јавну усмену лицитацију за издавање под закуп право узимања И продавања цубока од стоке која се коље на, општинској кланици. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења Суда општинског. Кауција се полаже при лицитацији у 3000 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 6. Јануара 1901 год. АБр. 12072, у Београду.