Beogradske opštinske novine

Број И

50

Год. XIX

К 0 Н К У Р с Општини београдској потребан је заступник, којл мора бити јавни правозаступник. Хонорар је буџетом одређен до 3600 динара на годину. Пријаве се примају до 15. априла тек. год. у општ. суду. Од суда општине београдске 22. марта 1901 г. АБр. 2774. Београд.

Гра^анству београдском Суд опттине београдске извегатава београдско грађанство, да је Милошу Обушковићу, овд. електричару, решењем својим од 18. Фебруара тек. год. АБр. 1442 допустио у смислу чл. 1. правилника за иисталацију електричног спровођељау вароши Београду, да може вршити инсталацију електричног спровођења било за електрично осветљење или какву другу потребу, а за струју из електричне централе безименог друштва за електрично осветљење у вароши Београду и његовом атару, под условом да се при вршењу овога посла има управљати у свему по наведеном правилнику. Од суда општине београдске 22. марта 1901 г. АБр. 2768. Београд. 0 Г Л А С За израду пропуста на друму „Београд, топчидерско брдо, Тоичидер" кодкм. 0 + 451 (више стрелишта) држаћс грађевинско одељење општине београдске (Чарапићева улкца бр. 15) јавну усмену лицитацију на дан 5. априла тек. год. од 9—12 сати пре подне. Предрачунска цена износи за ову грађевину 6680.96 динара, а кауција у 1000 динара полаже се у готовом новцу, хартијама од вредности или пнтабулацији. Из канцелари.је грађевинског одељења општпне београдске, 19. Фебруара 1900 г. ГБр. 290. __ 0 Г Л А С Према одобрењу Суда општине Београдске од 8|УП 1900 год. ГБр. 1156 држаће грађевннско оделење општ. београдске другу јавну усмену лицитацију на дан 7. априла тек. год. од 9 до 12 часова пре подне: за грађење пута за избацивање нечисто&е код Карабурме. Нредрачунска је цена овога посла 8183 дин. и 22 п. дин. а кауција 1000 дин. полаже се у готовом новцу, хартијама од вредности или интабулацији према закону. Иланови, предрачун и услови могу се видети сваког дана у канцеларији грађевинског оделења општинског и то од 9 до 12 прс и од 3 до 5 по подне. Позивају се предузимачи да горе означеног дана дођу на лицитзцију. Из канцеларије грађевинског оделења општине града Београда ГБр. 175, 5. Фебруара 1901.

0 Г Л А С 30 Априла тек. год. пре подне од 9 —12 сати држаће се у грађевинском оделењу општинс београдске јавна усмена лицитација за калдрмисање улице „Проте В!атије." Предрачунска је цена 6440.63 динара, а кауција 800 динара. Позивају се лпцатанти да дођу на ову лицитацију. Накнадне понуде после лнцитације неће се примати. Из грађев. одељења општине београдске 19. марта 1901. г. ГБр. 354.

0 Б Ј А В А Суд оаштине београдске продаваће на јавној усменој лицитацији 2-3000 килограма разног гвожђа неупотребљивог за оиштинску и водоводну потребу. Продаја овог гвожђа обавиће се на дан 10. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне на ошитинској механичкој радионици код старог општинског сељака до Фабрике палицрваца. Позивају се купци старог гвожђа да на ову лицитацију дођу и липитирају. Од стране Суда општине београске 19. Марта 1901. год. АБр. 1650, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, држаће следеће јавне усмене лицитације ито: I. На дан 13. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траву за кошење у старом гробљу. II. На дан 14. Априла тек. год. од 3 до 6 сатп по подне, за издавање под закуп траву за кошење на великом и малом Каликегдану м код Батал-џамије. III. На дан 15. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траву за кошење и попашу на беле воде IV. На дан 16. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траву за кошење у новом општинском сењаку. V. На дан 17. Априла тек. год. од 3 до 6 еати после подне, за издавање под закуп траву за кошење и попашукодре зервоара. VI. На дан 18. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне за издавање под закуп траву за кошење и попашу код кршне Ђуприје. Лицитације ове држаће се и то: под бројевима I, II, IV, V и VI пред ОФицирском каФаном у Палилули, а под број III на беле воде. Излпцитиране цене за ове траве полажу се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног оделења Суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 13. Марта 1901 год. АБр. 2395—2400, у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ењу еснаФа димаичароког Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чпшћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0 - 40 динара б) за чишћење димњака простог 0'20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата 0'40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чижћење зиданог шпархерда • 0 40 „ ћ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама I - — „ е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више О'40 дин. ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0 - 20 „ з) за испаљивање димњака . . 1 "50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопетвеници зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање проиисних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначепо: колико је и каквих димњака очишћено, на чнјој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. На [голеђшш признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бнти снабдевене оригиналним потггасом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразлјски, Варогаки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0*25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — -- — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — 1'— д.

УРЕДППШТИО И АДМИНИСТРАЦПЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСЕА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ