Beogradske opštinske novine

Број 12

- 55 -

Год. XIX

XIII По прочитању извешћа и мишљења управе општинске трошарине АБр. 2411 по модби српско-јеврејске црквене општине ескенаског обреда да се ослободи нлаћања општинске трошарине на 213 пакета ускршњег хлеба у тежини од свега 1065 кграма и 2 џака гриза од истог хлеба у тежини од 73 кграма, намењеног за сиротне чланове исте општине за наступајући њихов празник, — одбор је решио: Да се ова општина са разлога у овој њеној молби изнесених, ослободи нлаћања општинске трошарине на означене количине ускршњег хлеба и гриза, а ако јој царинарнида буде на исте наплатила општинску трошарину онда да јој се ова из ово годишњег прихода трошаринског врати по одбитку пет од сто државног процента. XIV По прочитању молбе Браће Гођевац, овд. Фабриканата, АБр. 2294 којом моле, да им општина изда под закуп за 50 година своје земљиште звано „Стари сењак" да на истом подигну Фабрику пољопривредних справа, осталих мапшна и ливницу гвожђа и метала; као и по прочитању извешћа економног одељења по истом предмету АБр. 2308, — одбор је решио: Да се претхо,ано изиште извешће од грађевинског и водоводног одел>ења, о томе: да ли неће исто земљиште ускоро требати општини за потребе водовода или грађевинског одељења па по том да се предмет овај врати одбору понова на решење. XV Председник извештава одбор да према буџету за ову годину има празно једно место школског лекара. Да је се за то место пријавио Е>г. Светозар Марковић, овд. приватни лекар. Но саслушању тога и но прочитању пријаве Бг. Марковића АБр. 1111, — одбор је решио, да се у опшгинску службу прими за школског лекара Вг. Светозар Марковић, овд. прпватни лекар. Овај ће избор вредети, ако га одобри и г. министар унутрашњих дела у смислу тач. 10. чл. 66. зак. о устројству општина н општ. власги. XVI Председник извештава одбор, да је на дневноме реду избор ошнтинског иравозаступника на место г. Драгутина Стаменковића, којисејепримио државне службе. Да су се за општинског правозаступника до сада иријавили ови београдски адвокати г. г. Сретен Делић, Ог. Михаило С. Полићевић, Димитрије Тадић, Милан Р. Поповић, 1)г. Драг. Џевајировић, Живојин Протић, Урош Кузмановић, Коста Томић, Чеда Костић и Михаило Живадиновић. По саслушању тога, — одбор је решио: Да општину у парницама заступа пред судовима до избора општинског правозаступника, члан. суда, г. Владимир Лацковић; да се за попунење места општинског правозаступника распише конкурс, на који се до сада пријављени кандидати, не морају поново пријављивати. Да се по истеку рока за пријаву изнесу одбору на решење како прнјаве до сада добивене тако и оне које до тога рока суду буду предате. XVII По прочитању молбе Нестора Милосављевића, АБр. 2149 којом тражи, да му општина

изда нод закуп по цени годишњој од 240 дин. своје земљиште на савској обали, које сада држи под закуп ЈозеФ Пих, цимерман; као и по прочитању извешћа економног оделења по истом нредмету АБр. 2300 ; — одбор је решио: Да се за издавање под закуп" овог општинског земљишта држи лицитација од цене коју је Милосављевић понудио, пошто предходно општински суд пречисти односе са Пихом. XVIII По ирочитању молбе Илије Неранџића АБр. 8314(900 којом тражи, да му се експроприше његово непокретно имање, ностојеће на углу македонске и дечанске улице, на коме постоји каФана, звана „ЕснаФСка", — одбор је решио: Да се решавање по овоме предмету одложи до решења питања о регулисању скадарске улице с којим у вези стоји. XIX По прочитању молбе грађана сремске улице пређе стари телеграФ, АБр. 4375|900 којоммоле, да се иста улица регулише, као и по прочитању одборске одлука од 6. јуна 1900 г. АБр. 4592 по истом предмету, као и извешћа грађевинског оделења ГБр. 987 и осталих акта овога предмета АБр. 2385, — одбор је решио: Да се сада за регулисање сремске улице само у горњем делу до Теразија експроприше потребно земљиште и зграде Милана Живковића, овд. пензионера, колико је по утврђеној регулацији потребно, а да се нареди грађевинском оделењу, да изради одвојено скицу земљишта и зграда које се има експроприсати за регулисање и остатка поменуте улице као и предрачун шта би општину стало регулисање тога остатка поменуте улице, па да се одбору поднесе на решење. Да се у смислу предњег пише грађевпнском оделењу, а предмет овај експропријације имаља Милана Живковића упути грађевинском одбору на закони поступак према наређењу Управе од 21. Фебруара тек. год. ГБр. 243. XX Одборник г. Милутин Степановић поводом решења за регулисање сремске улице предлаже да се приступи регулисању и ових улица: Скадарске, Југовићеве, Златарске, Дубровачке испод Митрополије, улице иснод Управе града Београда. По саслушању тога, — одбор је решио: Усваја се у начелу овај предлог одборника г. Степановића, да се овај предмет упути грађевинском оделењу, да изради одвојено потребне планове и предрачуне за регулацију ових улица и потом поднесе извешћа, која да се изнесу одбору нарешење. (Свршиће се)

К 0 Н К У Р с Општини београдској потребан је главни књиговођа, који поред стручне спреме у вођењу књиговотства мора бити упознат са законом о устројству општина и општинских власти и свима законима и наредбама, који се односе на општинске рачуне. Плата је буџетом одређена до 5000 динара на годину. Пријаве са документима примају се у општинском суду до 15. Априла тек. године закључно.

Позивају се они, који желе на ово место компетовати, дасепријаве општинском суду са документима о стручној спреми у горе означеном року. Од суда општине београдске 29. марта 1901 г. АБр. 3007, Београд,

К 0 Н К У Р с Општини београдској потребан је заступник, који мора бити јавни правозаступник. Хонорар је буџетом одређен до 3600 динара на годину. Пријаве се примају до 15. априла тек. год. у општ. суду. Од суда општине београдске 22. марта 1901 г. АБр. 2774. Београд.

0 Г Л А С 8 маја тек. год. од 9 до 12 сати пре подне држаће се у грађев. одељењу општине београдске „Чарапићева ул. бр 15. кратка усмена лицитација за ограђивање општикских плацева у Душановој и Дубровачкој улици, преко пута дорЂолске цркве и код коњичке касарне Хајдук Вељков венац. Предрачунска је цена 12641-60 дин. кауција 1270 дин. која се полаже у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на ову лицитацију. Из грађев. одељења општ. београдске. 28. марта 1901, Београд. ГБр. 665.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп следећа своја добра и права и то: I. На дан 11. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне месарске плацеве на Краљевом тргу у колико нису раније издати. II. На дан 12. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне право напдате таксе за попашу на општинским утринама. III. На дан 19. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне право наплате таксе за попашу на општинским утринама. Лицитације ове, држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског. Кауција се полаже при лицитацији и то: за месарске плацеве на Краљевом тргу по 200, а за право наплате пијачне таксе и дућане на Зеленом венцу и за право наплате таксе за попашу по 300 динара. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 26. Марта 1901. год. АБр. 2523, 2561 и 2672, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општиие београдске, држаће следеће јавне усмене лицитације ито: I. На дан 13. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање П0Д закуп траве за кошење у старом гробљу.