Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ЛХХ\\\\\\ХХХ\\'1Х\\ЧХ\*.\\ХЧУЧ\Х\\\\ХХХХ\ХХ\\Х«\\\\\Х\^.Х\Х.У\Х^\Х\\ХХ'ЧХ'Л

Л\\Х\\\\\\\\\Х\\'

Год. XIX. ЗЛАЗЕ НБДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

П 1-3 П А. : За Србију на годину 6 динара на пола године 3 , За стране земље на годину 9 *

НЕДЕЉА 8. АПРИМ 1901.

Број 14.

ПРЕТПДАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНОКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ ПА УРЕДНИКА РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ НЕПЛАИЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

НАРОДУ СРПСКОМ У Мојој Прокламацији од 9. маја 1894. год. Ја сам заложио Моме Народу Своју Краљевску реч, да ћу, кад се прилике у земљи буду сталожиле, на осиову стеченога искуства, дати Србији нови Устав. Прокламацијом, којом сам објавио Своју женидбу Народу Српском, Ја сам дао израза Својим осећајима, да ће Ми срећа Моја, заснована тим чином, дати нове снаге, да се иосветим добру и напретку миле нам Отаџбине. Народ је српски тада као и увек Мене разумео, окружив Ме оном традиционалном љубављу и верношћу, ко.ја га је увек у свим вежиким тренуцима покретала да се сакупи око Обреновића, Мојих предака, дајући и у тој прилици доказа своје политичке зрелости, својег правилног разумевања правих потреба и правих интереса земаљских. И то Ми је дало уверење, да је дошло доба кад могу, Богу хвала, искупити Своју Краљевску реч, одговорити очекивањима и надањима народним, дајући Србији — у споразуму с најугледнијим политичким људима из народа — нов Устав. Уставом од године 4888. законодавна је власт захватала у круг извргане власти и спречавала слободу њенога кретања. Уставом од годпне 1869. извршној је власти дата толика превласт, да Народном Представништву није остао довољан утицај на ток послова државних. Моја је одлучна воља, да нови Устав одржи правилан однос између законодавне п извршне власти, те да тако зајемчи нашој Отаџбини сталан уставни ред, скопчан са законитошћу, која народу толико на срцу лежи, и са грађанским слободама. И данас, кад тај нови Устав, који Ја дајем Народу Српском из Своје личне одлуке, ступа у живот и важност, Ја објављујем да ћу га потврдити, чим се Народно Представништво буде састало, и Својом свечаном Краљевском заклетвом, тврдо решен да претходим примером у поштовању свију његових одредаба и да га чувам свом силом Своје Краљевске власти од сваке повреде. С Уставом долазе на дневни ред и послови, који треба да утемеље ново стање, чију сталност Ја не само топло желим, него за чије укрепљење Ја и позивам све Моје драге Србе, да сви и свако помогну чим год могу и да сви и свако ураде све што могу. У том се Ја ослањам, Срби, на вашу вазда посведочавану верност Мени и Моме Дому, тврдо верујем у ваше родољубље и с поузданошћу очекујем да ће се садашњи нараштај сложити са Мном зарад напретка Народа, који ће нас прежавети и који ће праведно судити и Мени и вама.

Срби! Уставом је искрено и јасно ујамчена ваша грађанска слобода тиме, што је власт закона уздигнута над сваку другу власт, а никакав закон не може постати без учешћа и саглашења слободно изабраних ваших представника. Установа Сената, поред Народне Скупштине, унеће више сталности и доследности у наш политички развој као и појачани ред у наше државне Финансије и допринеће да се закони, који изражавају сагласност Краља и Народа, израђују са више искуства, више пажње и стручнога знања. Вуџетско право Народне Скупштине обезбеђује и тачну оцену државних потреба и разумну штедњу народних средстава. Самосталност судска, већ уведена законом, утврђује се стално и Уставом, ради потпуне заштите свачијега права. Правда, која држи земљу и градове, која је неопходна подлога напретку и благостању народном, неће више стајати под претњом ванредних стања и преких судова, заведених путем указа без суделовања и без контроле Народнога Представништва. Лична и имовна безбедност са слободом штампе, зборова и удружења стоји само под влашћу закона. Општинска самоуправа, тако чврсто укорењена у народном животу, зајемчена је такође Уставом. Срби! Својој Влади и државним властима Ја сам издао наредбе за објављење Устава и за потребан даљи рад према Уставу. Моме Народу, вама свима, Моји драги Срби, Ја овај устав предајем у срца ваша са жељом да вас све видим прожете заветном мишљу Србије и да вас све увек нађем готове да тој заветној мисли заједно са Мном и одушевљено и истрајно послужите. Ми не смемо више застајати у напредовању, ми не смемо губити ни најмањи делић снаге, коју нам је Милостиви Бог дао. Србија данас треба да што пре коначно реши питање своје унутрашње политичке организације, те да би могла све своје старање посветити подизању своје привреде, опорављању својих Финансија, јачању своје војске, узданице народне, и вршењу својих културних задатака. Јер на томе само путу она ће ићи на сусрет бољим и сјајнијим данима у будућности. ^ У то име Ја свима вама, Моји драги Срби, шаљем и Свој Краљевски срдачни поздрав: био вам свима овај Устав на срећу и на корист! И био нам свима Бог на помоћи. Дано у Нашем Краљевском Двору у Београду, 6. априла, 1901 године. . АЛЕКСАНДАР с. Р .