Beogradske opštinske novine

Број 15.

74 —

Год. XIII.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине г. Антоније ПанТОВиЂ Указом Његовог Величанства Краља од 12. ов. м. постављен је за судију Касационог Суда.

Гра^анству београдском На молбу суда општине града Ужиде од 9. ов. м. Ј\3 1739 суд општ. београдске објављује београдском грађанству, да ће се и ове године држати у граду Ужице тродневни панађур на дан 27, 28 и 29 ов. м., на коме ће се продавати поред разноврсне стоке и други овоземаљски и страни законом дозвољени производи. Одсуда општине београдске 11. априла 1901 г. АБр. 3361, Београд.

0 Г Л А С Према одобрењу суда општ. београдске од 8|УП 1900 г. ГБр. 1156 држаће грађевинско одељење општ. београдске јавну усмену лидитацију на дан 20. Априла тек. год. од 9 до 12 часова пре подне за грађење пута за избацивање нечистоЂе код Кара-бурме. Предрачунска је цена овога посла 12000 динара а кауција у 1200 динара полаже се у готовом новцу, вредећим артијама или интабулацији према закону. Планови, услови и предрачун могу се видети сваког дана у канцеларији грађев. одељења општ. београдске. Позивају се предузимачи да горе означеног дана Дођу на лицитацију. Из канцеларије Грађевинског одељења општ. града Београда ГБр. 175, 9. Априла 1901 г.

0 Г Л А С За израду пропуста на друму „Београд, Топчидерско брдо, Топчидер", код км. 0+451 (више сгрелишта) држаће грађевинско оделење општине београдске, Чарапићева улица бр. 15, јавну усмену лицитацију на дан 17. априла тек. год. од 9—12 сати пре подне. Предрачунска цена износи за ову грађевину 6680-96 динара, а кауција у 1000 динара полаже се у готовом новцу, хартијама од вредности или интабулацији. Из канцеларије грађевинског оделења општине београдске, 6. априла 1901 г., ГБр. 290.

0 Г Л А С 30 Априла тек. год. пре подне од 9 —12 сати држаће се у грађевинском оделењу општине београдске јавна усмена лицитација за калдрмисање улице „Проте Матије." Предрачунска је цена 6440 - 63 динара, а кауција 800 динара.

Позивају се лицитанти да дођу на ову лицитацију. Накнадне понуде после лицитацијенеће се примати. Из грађев. одељења општине београдске 19. марта 1901. г. ГБр. 354.

0 Б Ј А Б А Суд општине београдске, отпочеће у скоро прекопавање оних гробова у парцели 18. у новом гробљу, за које није такса за одржање обновљена. 0 овоме се извештавају сви они којих се тиче, како би исту таксу обновили, ако желе гробове и даље задржати. Од судаопштине београдске 12. априла 1901 год. НГБр, 289, Београд.

0 Б Ј А Б А Суд општине београдске, на основу решења одбора општинског од 20. марта тек. год. АБр. 2300, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп један општински празан плац, постојећи на обали Савској до Несторове ка<оане, а за време од I. маја ове 1901 па до I. маја 1904 године. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења Суда општинског на дан 20. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне. Кауција се полаже при лицитадији у 100 динара у готовом новцу или у државним хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцелаји сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 12. Априла 1901. АБр. 3088, у Београду.

ИСПРАВКА У прошлом броју нашега листа, а у изводу статистичком за општинску трошарину, одштампани су погрешно наслови у години 1900 и 1901 а треба да стоји 1899 и 1900 год. и у прегледу под 11 штампано је Аренда на леб, а треба да стоји Аренда на лед, што се овим исправља.

IV. На дан 18. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне за издавање под закуп траву за кошење и попашу код кршне Ђуприје. Лицитације ове држаће се и то: под бројевима II, III и IV пред ОФицирском каФаном у Палилули, а под број I на белим водама. Излицитиране цене за ове траве полажу се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 13. Марта 1901 год. АБр. 2395 — 2400, у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд општине београдске, држаће следеће јавне усмене лицитације ито: I. На дан 15. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење и попашу на белим водама. II. На дан 16. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење у новом општинском сењаку. III. На дан 17. Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење и попашу код резервоара. ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^ењу еснаФа димњичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једиога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димњичар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . (>40 динара б) за чишћење димњака простог 0*20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата 0 - 40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда д) за чижћење зиданог шпархерда • ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионидама е) за чишћење ®уруна с чунковима од два метра на више и - 40 ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . з) за испаљивање димњака . и) за чишћење типдова на пекарницама од типла ... Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полидиј ска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. Наполеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потггасом мајстора, који у дотичном реону занат унражњава.

0-40

0'40

!•-

0-20 1-50 0-20

дин.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАИОВИЋ