Beogradske opštinske novine

Број 39

- 226 -

XIX Год.

/

ње издржавања из општ. касе и да се на занат упути, пошто и у прошлој школској години није посећивао школу, због чега не заслужује, да му се даље издржавање из ошпт. касе издаје. XVI На предлог управе водбвода и општинеког суда АБр. 8922, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може на терет општинске готовине, по добивеном зато надлежномодобрењу г .министра Финансија утрошити суму од сто двадесет динара за набавкудве пушке магацивке са по педесет бојевих метака за наоружање ноћних стражара код машинских зграда и водоводне инсталације на Белим водама. XVII По нрочитању реФерата ликвидатора, АБр. 9223 и извешћа управе водовода по истОм предмету, АВр. 9309, а на предлог оншт. судч, одбор је решио: Одобрава се за ову годину накнадни кредит у шест стотина динара на буџетску партију бр. 170 расхода, на осветлеље водоводних зграда, пошто буџетом одобрени кредит за ову годину на ову цељ у толико неће достићи .Ј Издатак овај да се учини на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одбрењу г. министра Финапсија. XVIII На предлог опшгинског суда, АВр. 9210, — одбор је решио: Одобрава се за ову годнну накнадни кредит у две хнљаде и три стотине динара на буџетску партију бр. 165 расхода на материјал за мазање машина водовода, пошто буџетом одобрени кредит и раније одобрени накнадни кредит за ову годину на ову цељ за толико неће достићи. Издатак овај да се учинп на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија.

Ј

XIX По прочитању извешћа одборског поверепиштва, АВр. 9284, за оцену плацева за разрез порезе, која не састављају двориште и немају непосредне везе ни са једном улицом и оних глацева, који су испреламапи, а такође немају всзе ни са једном улицом, а којим извешћем поверенпштво изјављује мишљење, да прво издожени плацеви вреде са 60°/о а друго изложени са 75% јевтиније од досадање оцењене вродности, — одбор јо решио: Да се усвоји мишљење одборског повереништва изјављено у овоме његовом извештају. XX Председнпк извештава одбор, да је о^штина београдска како ранијих, тако и прошле године учинила српском друшгву Црвеног Крста извесну новчану помоћради успешнвјег постизавања његових добротворних намера, па предлаже да то и у овој годони учини. По саслушању овога, — одбор је једногласно решио: Да се српском друштву Црвеног Крста и ове године учини поклон у две хиљаде шеснаест динара и седамдесет и пет пара динарских, која сума да се исплати

друштву из вишка трошаринских прихода за ову годину, по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финанеија. XXI По прочитању акта грађевинског одељења, АВр. 9292, којим извештава суд, да је за ограду општинског сењака по предрачуну потребап кредит од 7497 динара, молећи да суд издејствује од општинског одбора означени кредит, — сдбор је решио: Да општинскп суд предходно извиди да ли се општински сењак неће морати ускоро да премести са места на коме је сада, па ако то стоји онда размисли о томе: које би општинско земљиште могло најподесније да се употреби за ову општинску потребу, и учини одбору о томе потребан предлог, којом ће се приликом решити и питање о ограђивању општ. сењака и ако буде потребно одобрити и потребан кредит. (Свршићо се)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Општинско уређење и администрација града Глазгоа. Доред разних закона и уређења општинске управе појединих евронских градова, које је суд општине београдске превео и оштампао у засебну књигу, општински је суд набавио и превео и општинско уређење и администрацију града Глазгоа, које је отпочело да се оштампава у данашњем броју нашега листа и засебну књигу, а на које овим скрећемо пажњу читалаца нашега листа.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске, на основу решења одбора општинског од 18. септембра тек. год., АБр. 8417, на дан 30. октобра т. г. пред или у каФани званој „Код бандиста," у Скадарској улици, продаваће путем јавне усмене лицитаци.је празан плац регулационог Фонда који постоЈи на углу Симине и Скадарске улице, који граничи и мери и то: Са јужне стране Скадарском улицом 12 - 40 т., са западне стране Симином улицом 46-10 га. са источне стране до имања г-ђе Јелене Протићке 49-15 т. и са севорне стране до имања г-ђе Јелене Протићке 6-00 ш. Површина овога плаца износи 425-80 ш., Четири стотине двадесет и пет квадратних метара и осамдесет квадратннх дециметара. Продаја ће почети у 8 часова пре подне а трајаће до 5 часова шшле подне. Кауција се полаже пре почетка лицитације у 500 дпнара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближп услови могу се видетп у канцеларијп економног одељења суда општинског сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацпји. Од стране суда општине београдске, 29. септембра 1901. год., АБр. 8417, у Београду.

0 Г Л А С На дан 19. Новембра тек. год. пре подне од 9 —12 часова држаће се у грађевинском одељењу општине београдске јавна усмена лицитација за изрнду Н0В6 зграде за дезмнФакцију ка западном Врачару. Предрачунска је цена дин. 15.890-09, а кауција 1.800 дин. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Накнадне понуде после лицитације неће се примати. Из грађев. одељења општине београдске, 12 октобра 1901 год. ГБр. 2661.

0 Г Л А С На дан 24. Новембра тек. год. пре подне од 9—12 сати држаће се у Грађевинском одељењу општине београдске ОФертална лицитација за израду проширења Филтара на Белим Водама. Предрачунска је цена 18.402-86 динара, а кауција 2800 динара. Накнадне понуде неће се примати. Из Грађев. одељења општине београдске, 12. октобра 1901 г. ГБр. 2694.

ОЕЗИ^ИА. Члан 1. правила за јавне забаве у општини београдској која су прописана од суда општине београдске 1. августа 1893 г. АБр. 4344 и од надзорне власти одобрена гласи: „Свако лице или удружење, које жели давати у општини београдској какву год било забаву, дужно је пријавити се Управи вароши Београда и од ње добити допуст за ову. У овом допусту назначиће се, да се је молилац обвезао да ће се према овим правилима владати и њима прописану таксу уредно општини плаћати" а чл. 9. истих првила гласи: „Ако који од сопственика или закупаца локала где се дају јавне забаве допусти да у његовом локалу какво лице даје представе и друго томе подобно, а не увери се, да је дотично лице поред допуста добивеног од Управе вароши ^Е/еограда и општини таксу платило ,,<Јиће одговоран општини за неплаћену таксу а поред тога и кажњен по § 326. крив. закона." Суд општине беогр^дске приметио је, да се поједшш сопствег^ици и закупци локала, где се дају јавн{в забаве не придрж^вају ових прописа иравила већ да допуштају. да у њиховом локалима поједина лица дају представе и друго томе подобно, каоида допуштају евирачнма да у њиховим локалима свирају не уверавајући се предходно да је дотичночлице поре^ допуста добивеног од Управе вајроши Београда и општини платило пропис^гу таксу, па с тога овим наређује: Да се сви сопственици или ^акупци локала где се дају јавне забаве најстрожије придржавају ових прописа поменутих правила ако не желе искусити последипе прописа поменутих правила. Од суда општине београдске 24 августа 1901 г. АБр. 7904 Београд.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ