Beogradske opštinske novine

Број 4 2

- 250 —

Год. XIX

„У име Божје, у недељу 9. тек. м. као на дан светог оца Николаја, коме је црква посвећана, извршиће се освећење исте. „Освећење почеће у 9 часовапре подне, а после освећења свршиће се свечана архијерејска служба. „Пошто г-ђа Драгиња ову своју задужбину уступа општини града Београда ради потребног свршавања религиозних обреда житељима града Београда то вас, господине председниче, извештавамо о овоме, како би и ви са уваженим представницима општине града Београда присуствовали овој свечаној и врло реткој прослави црквеној. „Шаљемовамаи представницима града Београда наш архипастирски благослов." Поводом примања ове цркве и поводом њезинога освећења одбор београдске општине у седници од 3. маја 1893 године одлучио је: Да присуствује светковини дванаест одборника; а у седници од 14. маја исте године одлучио је још: да се црква прими као поклон од госпође Драгиње са захвалношћу. Сем тога да се изда госпођи Драгињи писмена захвалница са потписима свега општинског представништва. Најпосле да се слике г-ђе Драгиње и Станојла Петровић чувају у заседању београдске ошптине као добротвора њезиних. Имао сам срећу да лично извршим прва два дела ове одлуке т.ј. да примим цркву и да предам госпођи Драгињи израђену на пергаменту Захвалницу ове садржине: „Госпођо, „Примајући одвас у својину београдске општине ново озидану цркву на новоме гробљу варошком —- коју сте ви, госпођо, подигли и украсили о својем трошку, а за вечиту успомену на вашега почившег супруга Станојла Петровића, бившег државног саветника, и вас, и дана 9. маја 1893 г. по освећењу извршеном уступили општини београдској, — потписани представници београдске општине, у име целога београдског грађанства, изјављују вам овим путем своју топ^у захвалност на овом тако ретком и драгоценом дару, са жељом да Бог подарп вама дуг и задовољан живот, да се на вас угледају многи побожни Хришћани и да ви овим својим примером светлите као узор Српкиња свима покољењима престонице и Српства." Ето, тако је задужила Београђане трајном захвалношћу ова ретка родољубива и побожна жена. Саградивши ову богомољу на њезину славу а Бсограђанима на дику и подмирење побожних потреба, покојница је овим делом помогла не само сиромаха него и богатогаБеограђанина да прослављају Свевишњега обилазећи хумке и гробове своје преминуле деце, својих родитеља л пријатеља. Таквој жени рецимо: Слава Драги Станојловици! Умро Управник општинске трошарине Јован Дамњановић умро је 7. ов. м. у 6 часова пре подне и сахрањен 8. истог м. у 2 часа по поене. Бог да му душу прости.

Врши дужност управника општинске трошарине. Смрћу пок. Јована Дамњановића управника опшгинске трошарине упражњено је место управника општинске трошарине. Услед тога суд је општгнски решењем својим од 12. ов. м. АБр. 10505 одлучио: Да дужпост управника општинске трошарине до постављења другог лица за управника општ. трошарине врши члан суда г. Драгутин Оимић. Општински буџет. Комисија одбора онштинског за састав пројекта општинског буџета за идућу годину претресла је пројект општ. буџета за идућу годину, који је општ. суд саставио и утврдила позиције расхода истог.

К 0 Н К У Р С У општини београдској упражњено је место управника општинске трошарине. С тога суд општине београдске овим позива сва лица, која испуњавају све оне погодбе, које су ниже изложене, а желе да компетују на ово место, да му поднесу своје пријаве са потребнпм документима до 15. декембра тек. године закључно. Плата је упраиника трошарине до 4080 динара на годину с правом на тантијему од 0,50°| 0 од чистог прихода ван царинарнице у суми до 5000 динара на годину. Управник општинске трошарине може бити само онај, који испуњава ове погодбе: а. да је рођен или прирођен Србин; б. да је потпуно здрав; в. да је школски образован т.ј. да је изучио правни или којидруги Факултет или вишу трговачку школу (академију) код нас или на страни. г. Лице које има напред изложене погодбе, треба да је поред тога провело у државној служби или управљало каквим домаћим новчаним заводом или индустриским предузећем најмање десег годпна и уз то да јепризнато као енергичан службеник. д. Изабратолице поред тога што треба, да има напред изложене погодбе мора приликом пријема дужности положити и кауцију у (8000) осам хпљада динара, која може бити у готовом новцу или државним харгијама од вредности или интабулацији на I степен на непокретно имање у Београду, које мора бити осигурано, апо на истом постоје зграде, и имати најмањс два пут онолику вредност за колику се суму у кауцију залаже, а коју ће одредити комисија, од три члана, коју општински суд за то буде одредио. Од суда општине београдске, 13. новембра 1901 г., АБр. 10506, Београд.

Гра^анству београдском Суду општинском представљено је да се често дешава, да поједини димничари који нису од одбора ово општинског изабрати према правилима о уређењу еснаФа димничарског за димничаре у Београду или нису помо^ници ових, представљајући се за димничарске мајсторе за дотични кварт

или њихове помоћнике, бесправно прегле дају димњаке на варошким зградама и том их приликом разним предметима запушавају чиме с једне стране излажу грађане штети, што морају да плаћају да им се димњаци услед тога чисте или пале, а с друге стране, доводе у сумњу исправност дим ничара за дотични кварт или његових помоћника при вршењу димничарског посла. Да би се то избегло суд општине београдске позива београдске грађане, да ни под каким условом ни једном димничарском мајстору или димничарском помоћнику, који нема при се би уверење од димничара за дотични кварт да је његов помоћник, не допуштају, да им прегледа и чисти димњаке. Димничарима, који су на основу напред поменутих правила од одбора ово општинског изабрати наређено је, да своје помоћникелегализују потребним уверењима. Од одбора ово општинског изабрати су раније за димничарске мајсторе у Београду и то: ]. За кварт варошки Ламберт Клузачек, старији; 2. За кварт теразијски Сима Бркић; 3. За кварт врачарски без Милоша Великог улице с обе стране од каФане Лондона до краја: Марија Алексић, удова; 4. За кварт палилулски Алекса Дебељевић; 5. Закварт дорћолски Риста Милишић, 6. За кварт савамалски са Милоша Великога улицом с обе стране од каФане Лондона до краја Ђорђе Дебељевић; и 7. За Топчидер и његов рејон Коста Васиљевић. Сваки грађанин који примети какву неисправност код димничарског мајстора за дотични кварт или код његових помоћника при вршењу димничарског посла позива се да то одмах достави општинском суду, како би исти са дотичним димничаром надлежно поступио. Пошто је ово у интересу грађанстЕ.\ то се опгнтински суд нада, да ће се оно радо одазвати овоме позиву суда ако не жели да носи рђаве последице од неуредности димничара при вршењу димничарског посла. Од суда општине београдске 10. новембра 1901 г., АБр. 10224, Београд.

ЈАВНА ЗАХБАЛНОСТ Г. Раја С. Поповић, шпедитер и комисионер из Београда, о својој слави Св Архангелу Михаилу, сетио се и сиротиње београдске и послао преко потписатог председника општини београдској иедесеш динара у сребру, да их раздели београдској сиротињи као прилог о његовој слави. Суд опшгине београдске у име сиротиње београдске овим изјављује најтоплију захвалност овом племенитом дародавцу исте, с тим, да ће по његовој жељи поступити. ББр. 5759 14. новембра 1901 Београд. Председник Секретар београд. онштине, Мих. М. Мфјантић Милов. Р. Маринковић

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ