Beogradske opštinske novine

Б рој 45

- 274

Год. XIX

у идућој години регулише, нивелише и калдрмише. Комисија је се ири саставу овога пројекта програма онштинских радова за идућу годину руководила Финансијском могућношћу и најпречим потребама, па је нашла да се у идућој години изврше они општински радови који су означени у овоме извешћу комисије. Комисија је имала у виду још многе друге прешне варошке потребе, али се оне морају одложити за доцније. Није никако за регулисање, нивелисање и калдрммсаље које г. Савчић тражи, а за изостављаље извршења каквог другог посда који је комисија предвидела. (Свршиће се).

0 Б Ј, А В А Пошто одбор општински није одобрио ни друге лицитације држане на дан 15. и 16. новембра тек. год. за издавање под закуп месарских ДуЂана у великој згради и пиљарских и рибарских ван велике зграде под бр. 7, 11, 15, и 16, и пиљарских тезги у великој згради, све на Цзвтном тргу, то ће суд општине београдске поново ова своја добра путем јавне усмене лицитације под закуп издавати то: На дан 7. децембра т. г. од 2 до 5 сати после подне месарске дућане под бр. 1, 2, 3 и 4, у великој згради, и пиљарске и рибарске дућане под бр. 7, 11, 15 и 16, ван велике зграде на Цветном тргу; и На дан 8. децембра т. г. од 2 до 5 сати после подне пиљарске тезге у великој згради на Цветном тргу. Кауција је за месарске дућане по 100, за пиљарске и рибарске по 20, а за тезге по 15 динара. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Лицитације ове држаће се у каФани код „Сложне браће" на Цветном тргу. Од стране суда општине београдске 29. Новембра 1901. год. АБр. 10649, 10650 и 10705, у Београду.

0 Б Ј А В А Пошто ни на трећој расписаној лицитацији за издавање под закуп права узимања и продавања цубока, од стока која се коље на општииској кланици није било лицитаната, то ће суд општине београдске понова на дан 14. децембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, путем јавне усмене лицитације издавати под закуп ово своје право. Лицитација ће се држати у канцеларију економног оделења суда општинског. Кауција је 3000 дин., у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 30. новембра 1901 год. АБр. 11054 у Београду.

0 Б Ј А В А Пошто на дан 1. Депембра тек. год. није било лицитаната, да би се могла извршити лицитација за издавање у концесију права на пражнење нужника и помијара, то ће суд општине београдске, поново на дан 29. Децембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне држати јавну усмену лицитацију за издавање овог права у концесију. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског. Кауџија је 3000 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана завреме канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 5. Децембра 1901 год., АБр. 11170. у Београду. 0 Б Ј А В А Пошто ни на другој лицитацији држаној за издавање под закуп преноса угља и осталих водоводнмх потреба на Бвде воде није било лицитаната, то ће суд општине београдске поново на дан 28. Децембра т. г. од 2 до 5 сати после подне држати јавну усмену лицитацију за издавање под закуп овог преноса. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског. Кауција је 500 динара у готовом новцу или у сра држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 5. Децембра 1901 год. АБр. 11258, уБеограду. К 0 Н К У Р С У општини београдској упражњено је место управника општинске трошарине. С тога суд општине београдске овим позива сва лица, која испуњавају све оне погодбе, које су ниже изложене, а желе да компетују на ово место, да му поднесу своје пријаве са потребним документима до 15. декембра тек. године закључно. Платајеуправника трошарине до 4080 динара на годину с правом на тантијему од 0,50°| 0 од чистог прихода ван царинарнице у суми до 5000 динара на годину. Управник општинске трошарине може бити само онај, који испуњава ове погодбе: а. да је рођен или нрирођен Србин; б. да је потпуно здрав; в. да је школски образован т.ј. да је изучио правни иликојидруги Факултет или вишу трговачку школу (академију) код нас или на страни. г. Лице које има напред изложене погодбе, треба да је поред тога провело у државној служби или управљало каквим домаћим новчаним заводом или индустриским предузећем најмање десет година и уз то да је признато као енергичан службеник. д. Изабрато лице поред тога што треба, да има напред изложене погодбе мора приликом пријема дужности положити и кау-

цију у (8000) осам хиљада динара, која може бити у готовом новцу или државним хартијама од вредности или интабулацији на I степен на непокретно имање у Београду, које мора бити осигурано, ако на истом постоје зграде, и имати најмање два пут онолику вредност за колику се суму у кауцију залаже, а коју ће одредити комисија, од три члана, коју општински суд за то буде одредио.

Гра|анству београдском Суду општинском представљено је да се често дешава, да поједини димничари који нису од одбора ово општинског изабрати према правилима о уређењу еснаФа димничарског за димничаре у Београду или нису помоћници ових, представљајући се за димничарске мајсторе за дотични кварт или њихове помоћнике, бесправно прегледају димњаке на варошким зградама и том их приликом разним предметима запушавају чиме с једне стране излажу грађане штети, што морају да плаћају да им се димњаци услед тога чисте или пале, а с друге стране, доводе у сумњу исправност димничара за дотични кварт или његових помоћника при вршењу димничарског посла. Да би се то избегло суд општине београдске позива београдске грађане, да ни под каким условом ни једном димничарском мајстору или димничарском помоћнику, који нема при се би уверење од димничара за дотични кварт да је његов помоћник, не допуштају, да им прегледа и чисти димњаке. Димничарима, који су на основу напред поменутих правила од одбора ово општинског изабрати наређено је, да своје помоћникелегализују потребним уверењима. Од одбора ово општинског изабрати су раније за димничарске мајсторе у Београду и то: ]. За кварт варошки Ламберт Клузачек, старији; 2. За кварт теразијски Сима Бркић; 3. За кварт врачарски без Милоша Великог улице с обе стране од каФане Лондона до краја: Марија Алексић, удова; 4. За кварт палилулски Алекса Дебе- . љевић; 5. Закварт дорћолски РистаМилишић, 6. За кварт савамалски са Милоша Великога улицом с обе стране од каФане Лондона до краја Ђорђе Дебељевић; и 7. За Топчидер и његов рејон Коста Васиљевић. Сваки грађанин који примети какву неисправност код димничарског мајстора за дотични кварт или код његових помоћника при вршењу димничарског посла позива се да то одмах достави општинском суду, како би исти са дотичним димничаром надлежно поступио. Пошто је ово у интересу грађанства, то се општински суд нада, да ће се оно радо одазвати овоме позиву суда ако не жели да носи рђаве последице од неуредности димничара при вршењу димничарског посла. Од суда оишшине београдске 10. новембра 1901 г., АВр. 10224, Београд.

УРЕДНШИТЈВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димктријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЂ