Beogradske opštinske novine

Број 46

- 281 -

Год. XIX.

Издатак овај да се учини на терет општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. Да се у буџету оппхтинском и за идућу годину стави издатак председнику општине на репрезентацију у 2000 динара. VI Приетупљено је појединачном претресу пројекга општ. буџета за 1902 годину. По црочитаљу сваке тачке по особ, одбор је решио : Да се у буџету ошптине београдске за 1902 годину предвиде ови РАСХОДИ= I. Плате: 1. Часпигитво: 1. Председник — десет хиљада динара. 2. Додатак председнику на репрезентацију две хиљаде дивара VII Пошто је одбор утврдио расход на плату и додатак на репрезентацију председику општине позват је у седницу председник општине и продужен рад одбора под ^председииштвом истог. По прочитању посебице сваке од остадих тачака пројекта расхода општинског буџота за 1902 год., — одбор је решио : Да се у буџету општине београдеке за 1902 годину предвиде и ови расходи, под насловом I. ГГлате: 1. Часнишшво: 3. Два члана суда по 4000 осам хиљада динара; 4. Додатак члановима суда по 600 хиљаду идвестадин.; 5. Три кмета по 3600 десет хиљада осам стотина динара; 6. Кмет за извиђај потрица хиљаду две стотине динара. 2. Особље админисшративно: 7. Деловођ одбора, секретар општине четири хиљаде динара; 8. Додатак деловођи одбора, секретару општине пет стотине динара; 9. Иравозаступник гри хиљаде шест стотина динара; 10. Архивар две хиљаде сто шесет динара; 11. Писар хиљаду четири стотине четрдесет динара. 3. Судско особље: 12. Секретар суда две хиљаде и шест стотина динара; 13. Пријавник две хиљаде динара; 14. Архивар две хиљаде динара; 15. Писар за ситнице хиљаду четири стотине и четрдесет динара; 16. Експедитор хиљаду и две стотине динара; 17. Протоколиста хиљаду динара; 18. Регистратор хиљаду динара; 19. Практикант девет стотина шесет динара; 20. Извршитељи 7500 дин. плата, 7500 дин. тантијема, петнаест хиљада динара. 4. Месна Контрола : 21. Рачуноиспитачи Главне Контроле четири хиљаде динара.

Овде је прекинуто даље решавање с тим, да се у првој седници за овом нас тави. Наиомена. Приликом утврђења расхода на плату и додатке чланова суда и деловође одбора, чланови суда и деловођа одбора нису присуствовали одборској седници. VIII За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седиицу и то: молба Пере М. Јанковића, ревизора београдске царинарнице због награде; молба Драгољуба К. Јовановића, пензионара за накнаду штете; молба Пере Јовановића деловође грађевинског одбора, да се призна за општинског инжињера; предлог председништва по предмету регулисања „Грантовца"; молба Александра Марјановиђа, б. питомца за новраћај издржавања и продужење претреса пројекта уредбе о трошарини града Београда, — одбор је рашио: Да се ставе на дневни редаа идућу седницу.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 1. дедембра 1901 г. Председавао предеедник општине београдске г. Милован Р. Маринковић. Присуствовали чланови суда: г.г. Владимир Лацковић и Драгутин Симић. Од одборника били: г.г. Ђорђе Соколови!,, Дамљан Стојковић, Петар Новаковић, Атанасије Петроввћ, Спаеа Илић, Манојло Клидис, Младен Николић, Јован Илкић, Ђ. Митић, Р. Драговић, Дим. Миленковић, Јанаћ М. Јанковић, Н. Сласић и М. Ј Божић. Дедовођ, Мих. М. Марјановић I По прочитању записника одлука седнице држане тридесетог новембра тек. године одборник г. Дим. Миленковић примећује да је у прошлој седници приликом појединачног претреса пројекта општинског буџета за идућу годину код плата административног особља решено да позиција расхода општ. буџета за 1902 годину бр. 7. гласи „Деловођ одбора, секретар општине, четири хиљаде пет стотина динара." Цакле да је одбор са разлога тада изложених повисио плату Деловођи одбора, секретару општине од четири хиљаде и пет стотнна динара. Мсђутим из прочитаног записника види, да тако у записник није уведено, већ јејиста позиција расхода растављена на две позиције 7. и 8. и да позиција 7. гласи: „Деловођ одбора, секретар општине четири хиљаде динара", а да позиција бр. 8. гласи: „Додатак деловођи одбора, секретару општине пет стотина динара." Кад максимум плате деловође одбора, секретара општине није законом предвиђен а одбор налази за потребно, да му исту треба повисити, онда затто је делити на плату и додатак. А томе нема места у толико пре што је ни одбор решавајући о истој није дедио на плату и додатак, већ је комисијом предложену суму повисио за пет стотина динара. С тога тражи, да се та погрешка у прочитаном записвику исправи и да се стави: да позиција расхода број 7. општинског буџета гласи: „Деловођ одбора, секретар општине, четири хиљаде и пет стотина динара", а да се позиција осам „Додатак дедовођи одбора, секретару општине" изостави. По саслушању тога, — одбор је решио: Прима се записник одлука седнице држане тридесетог новембра тек. године са овом изменом одборника г. Миленковића. II По прочитању акта кварта теразијског АБр. 11121 којим тражи уверење о владању и имомвном стању Петра М. СавИћа новинара, — одбор је изјавио: Да је доброг владања и средњег имовног стања Петар М. Савић, новинар.

III Прецседник износи одбору на мишљење молбу Данице, удове поч. Вг. Валенте, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе СтБр. 2635, — одбор је изјавио мишљење: Да се молитељици може дати тражено уверење о породичном односу. IV Прецседник извештава одбор, даје на дневноме реду продужење претреса у појединостима пројекта општинског буџета за 1902 годину. Одборник г. Дим. МиленковиК налази, да је одбор неумесно урадио, кад јв позицију расхода општинског буџета на плату извршитеља поделио подана тантијему, а пола на плату а из ових разлога: На пдату истих стављено је 7500 динара; кад се од исте суме одбије 3240 динара на плату извршитеља за образовање пупилних маса и занаплату општинсках потраживања онда остаје на плату "остадих осам извршитеља 4260 динара или по 532,50 дин. годишње или најзад по 44,35 динара месечно, а тоје плата много мања од плате коју имају општински служитељи. Од суме на тантијему долази на сваког по 937,50 дии. годишње или 78,10 динара месечно. Да ли ће који од истих моћи да истера толику тантијему или и већу не зависи само од његове предузимљивости већ и од тога какви му се предмети дају на рад и на шта му се тантијема и у коликом проценгу рачуна. С тога би желео да се одбор поново врати на то питање те да га тако реши како би и извршитељи имади пристојну плату. Одборник е. Раценко ДраговиК боји се да се тантијема извршитеља не обрачунава као раније после два три месеца, те да се људи не могу са оним што им на име плате припада издржавати. Председник објашњава, да је то питање решено само у неколико, а на име у колико се расхода на извршитеље тиче. Што се пак тиче питања о томе: како ће се извршитељима тантијема рачунати а на име: на које предмете и колики процент о томе ће општ. суд учинити одбору предлог, којом ће приликом одбор имати прилике, да о томе питању води дебату и реши га онако како треба да буде решено. Искуство које има из ранијег свог кметовања уверава га да се само на овај начин може правилно решити питање о извршењима напдата, које општ. суд -има да извршује, усдед чега ће се укдонити и оне свакодневне и многобројне жалбе које општински суд добија због неизвршивања наплата. Моли одбор да пређе на дневни ред, а кад суд учини одбору предлог по овој ствари онда ће о томе одбор водити реч. Одборник г. Ђока МгааиЛ сдаже се са гледиштем нредседника ошптине па наводи за пример тантијему коју имају капетани лађа срп. пароброд. друштва. По саслушању тога, — одбор је решио: Да се пређе на дневни ред. V Продужен је претрес у појединостима пројекта општинског буџета за 1902 год. и по прочитању сваке тачке посебице,— одбор је решио: Да се у општински буџет за 1902 годину ставе и следећи расходи: 1. Плате: 5. Књиговодство: 21. Главни књиговођа четири хиљаде динара; 22. Млађи књиговођа две хиљаде и четири стотине динара; 23. Писар хиљаду и две стотине дин.