Beogradske opštinske novine

Број 13

- 104 —

Год. XX

која је пред њима била, кроз чувена врата на Дукљу и Мораву у Панонску равницу (дакле у даиашњу УгарскуЈ и 3) десним крило на запад, у данашњу Германску равнипу. Као Крајине, дакдо, тој новој словенској домовини биле су те три јевропске равнице, у којима су морали подуже остати; а после из њих, из све три, поступице ширећи се, силазили ка полуострву балканском, тада илирском, које је сачињавало важнију половину царевин вримске, за нас визаншинске. (Наставићч се)

Гра^анству Београдском Управа града Београдапретписом својим од 24 ов. м. ЛБр. 436 изменила је своју наредбу од 6 ов. м. ЛБр. 436 коју је суд овај објавно под 8 марта тек. године АБр. 2353 у овоме: 1. По двориштима приватним полицијска власт не сме тражити псе. Њен надзор настаје тек на улиди; 2. Псето без маркеи корпе на улици може се хватати; 3. Које псето носи корпу и марку не мора се улицом на врвци водити већ како сопственик хоће. 0 овоме се извештава грађанство ради знања и управљања. Од суда општине града Веограда, 27 марта 1902 год. АБр. 3120. Београд.

0 П 0 М Е Н А Суд општине београдске, опомиње свв дужнике управе водовода, да свој дуг на име таксе за потрошњу воде до конца марта ове године, измире најдаље до 7 априла т. г., јер ће се после тога рока свакоме хрђавом платиши обуставити издавањеводе, а наплата дугујуће суме, в ршиће се ексекуцијом. Од суда општине београдске 28 марта 1902 год. у Београду.

0 Г Л А С За оправку калдрме по вароши, потребно је да се набави: 600 куб. мет. ломљеног камена, и 1100 „ „ колубарског песка, За набавку овога материјала држаће се у грађевинском одељењу општинском ОФертална лицитација 9 априла ове. год. од 8—10 сати пре подне, када ће се и закључити, и после тога времена ничија понуда неће се примити. На ОФертима треба прилепити таксену марку од 10 дин., према зак. о таксама. Кауција се полаже благајни општинској и реверс од исте покаже при лицитацији, и то: За камен 600 динара, и „ песак 800 „ у новцу или вредећим хартијама.

Услови и ближа обавештења могу се видети у грађевинском одељењу општинском свакога радног дана пре подне. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске, 29 марта 1902 г., ГБр. 911.

0 Б Ј А В А На основу решења г. министра грађевина ГБр. 1672, од 18 марта ове год. држаће се ОФертална лицитација за оправку макадама у жељезничкој улици, у канцеларији грађевин. одељења општине београдске на дан 2 априла ове год. од 9 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1.200 динара и то у готовом новцу, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канпеларији. Позивају се предузимачи, иоји право имају, да поменутог дана дођу и лицитирају, пошто претходно положе благајници општинској кауцију и реверс покажу на дан лицитације. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 26 марта 1902 год. ГБр. 832.

0 Б Ј А Б А Пошто на држаним лицитацијама за издавање под закуп траве за кошење за време оволетње сезоне, на следећим општинским земљиштама није било лицитаната, то ће се лицитације ове поново држати и то: 1. На дан 5 априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење на великом и малом калимегдану; 2. На дан 6 априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење у новом општинском сењаку; 3. На дан 8 априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне, за издавање под закуп траве за кошење на општинском земљишту код Батал-Џамије. Лицитације ове држаће се и то:под бр. 1 у канцеларији економног одељењасуда општинског а под бр. 2 и 3 пред официрском каФаном у Палилули. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и то само пре подне од 8 до 12 сати и при лициг^цији. Од суда општине београдске 27 марта 1902 г. АБр. 2861,2937 и 3102, у Београду. 0 Б Ј А В А На основу решења г. министра грађевина ГБр. 1345 од 22 марта ове год. држаће се ОФертална лицитација за проширење пропуста преко мокролушког потока на топчидерском путу у канцеларији грађевинског одељења општине бео-

градске на дан 5 априла ове год. од 9 сати пре подне до 11 када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 200 динара и то у готовом, новцу вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији Позивају се предузимачи, који право имају, да поменутог дана дођу и лицитирају, пошто претходно положе благајни општинској кауцију и покажу реверс на дан лицитације. Из канцеларије грађевинског одељзња општине вароши Београда, 27 марта 1902 год. ГБр. 858.

0 Г Л А С На основу одобрења г. Министра грађевина од 3 Марта ове год. Бр. 1343. грађевинско одељење општине београдске држаће ОФерталну лицитацију 20 Аар-гла ове год. за израду нове калдрме у Ратарској улици, између Таковске и МајорИлићеве. Предрачунска је цена 12000,33 дин. Оферти ће се отворити у присуству комисије и предузимача, тачно у 12 часова у подне После отварања ОФерата, ничија накнадна понуда неће се примити. На ОФертима, који ће се подносити у затвореним ковертима, мора бити залепљена таксена марка од 10 динара, према зак. о таксама. Оферти без таксених марака неће се узимати у оцену. Предузимач на коме остане ова лицитација, дужан је одмах да положи на име кауције 1200 дин у новцу, или вредећим хартијама. Услови и ближа обавештења могу се видети сваког радног дана од 8—12 часова пре подне. Из канцеларије грађевин. одељењаопштине београдске, 7 Марта 1902 год. ГБр. 628.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске продаваће путем јавне усмене лицитације матезијад од својих зграда постојећих у Тројанској улици под бр. 7, и од подрума званог „Пивни извор," које се морају рушити месеца Маја тек. год. усљед регулације улице Страхинића Бана. Продаја ова извршиће се на дан 3 Априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне на лицу места. Кауција се полаже при лицитацији и то: за зграде 200, а за подрум „пивни извор" 300 динара. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре^подне. Од суда општине београдске, 13 Марта 1902 год. АБр. 2517 и2571, уБеограду.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића, Иван-бегова ул. бр. 1. Одговории уредник МИХ. М. МАРЈАНОВИЂ, секретар општине