Beogradske opštinske novine

Број 21

— 173 -

Год. XX

Младена Стојичевића и Антона Блажека, којн се имају експроприсати у цељи регулисања Душанове улице. XV По прочитаљу предлога Управе водовода АБр. 4244, за набаву једне локомобиле за пробна црпљења из нових бунара и друге потребе око проширења водовода: као и по прочитању мишљења одборске комисије за проучавање и оцену прој еката за предлог управе водовода за проширење општ. водовода по истом предмету, — одбор је усвајајући предње мишљење комисије решио: Да се на терет кредита одобреног за проширење водовода набави једналокомобила за пробна црпљења из ноеих бунара и друге потребе на прогпирење водовода од Фирме Хајнрнха Ленуа из Мајнхајма, по цену од четири хиљаде и осам стотина маракапремаусловима изложеним у понудн поменуте Фирме. Да званичној проби ове локомобиле присуствује стручно лице, које опгат. суд буде одредио. XVI По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 3842, којим спроводи суду молбу г. Боже Јанковића, ђенерала, којом тражи накнаду штете причињене његовом имању у Бирчаниновој улици, нивелисањем и калдрмисањем исте улице, — одбор је решио: Дг се сходно грађевинском закону за вар. Београд оценп штета нанесена имању молиоца нивелисањем и калдрмисањем Бирчанинове улице, па оцена молиопу н одбору саопшти. XVII По прочитању саслушања г. Михаила Рашковића, чиновника министарства војног ГБр. 1197 које гласи: „Рађено 27 анрила 1902 године у грађевинском одељењу општине београдске, Г. Михаило Рашковић, чиновник министарства војног, предстаде данас па изјави: у улици Баба Вишњиној бр. 47 ја имам плац са кућом од тврдог материјала са лица и продужење исте од слабог материјала. Намеран сам, да ово продужење куће од слабог материјала, порушим и подигнем од тврдог материјала, зашто сам и план подпео грађевинском одбору на одобрење. Према регулационом плану овомојеимање сече се за проширење ове улице, а међу тим и нивелета није утврђена. Да би ми се могло одобрити зидање продужења ове моје куће, од тврдог материјала, ја се обвезујем, да нећу тражити од општине београдске никакву накнаду за штету ако би произишла овом мом имању услед нивелете, која се доцније буде утврдила, а што се регулације тиче, обвезујем се, да нећу тражити накнаду од општине београдске за рушење овога продужења од тврдог материјала, већ да ми општина нлати садању вредносг овога продужења куће, која је сада од слабог материјала, поштомије општина дужна ову штету да накнади, па било дајамењам сада ово продужење или не. Мих. А. Ранковић, војни чиновник. Оверава шеч> грађевинског одељења Рака С. Мутавџић. „Рађено 28 анрила Ј902 г. у грађевинском одељењу општине београдске. „Данас предстаде г. Михаило Рашковић, чи новник министарства војног, па накнадно изјави: садања вррдносг овога продужења мојекуће износи шест стотина динара у сребру, те би тим општина имала у своје време толику суму да плати. Мих. А. Рашковић. Оверава председпик београдске онштине Милов. Р. Маринковић," одбор је решио:

Да претходно ужи одбор у који се одређују одборннци г. г. Богоје Јовановић и Ђорђе Соколовнћ оцене вредност овог продужења од слабог магеријала зграде молиочеве, које намерава заменути продужењем од тврдог материјала па по том предмет понова изнети одбору на ко начно решење. XVIII По прочитању молбе Ђорђа Манчића, овд. лончара АБр. 2153, и извешћа економног одељења АБр. 4217, по истој молби, — одбор је решио: Да се општинском дућану на Цветном тргу ван велике зграде под бр. 20, којије молиоцу уступљен под закуп решењем одбора од 2 новембра 1901, АБр. 9947, рачуна закупна цена за све време закупа и две стотине и шесет динара и педесет и пет пара динарских годишње у место три стотине шесет динара п педесет и пет иара дпнарскн, како је у поменутом решењу одбора написано на основу погрешног реФерата економног одељења. XIX Предсецник извештава одбор да је општински суд уступио у нзраду следеће послове и то: решењем својнм од 11 маја тек. године ГБр. 1296 израду калдрме у Ратарској улици између Таковске п Мајор Илићеве улице Живку Србићу, овд. предузимачу, по цену од 11.700 динара; решењем својнм од 8 маја тек. године ГБр. 1294 израду макадама у жељезнпчкој улици Михаилу Николићу, овд. предузимачу, по цену од 11.017,85, динара и решењем својим од 13 маја тек. године ГБр. 1333 израду макадама у Сарајевској улици Николи Лукићу, овд. предузимачу, по цену од 59.579,25 динара. Моли одбор да изволи одобрити ова решсња општ. суда. По саслушању тога и по нрочитању поменутих решења суда, — одбор јо решио: Одобравлју се предња решења општпнског суда. XX Председннк извешгава одбор, да је кварт палилулски унраве града Београда огласом својим од 20 марга тек. године. Бр. 163 ), објавио за 17 мај ове годипе продају ненокретног имања пок. Светозара Мплојевића, бив. начелника мннистарства Фпнансија, које постоји у атару општине београдске до Лаудановог шанца у простору од једанаест хектара и шест хиљада осам стотина шесет и три квадратна метра п шеснаест квадратних десиметара. Како ће се ново гробље морати нроширивати то предлаже одбору да изволе одлучити, да београдска општина на терет гробљанске касе лицитира и купи ово имање пок. Милојевића па га по потреби доцнпје трампи за земљишта око новог гробља потребно за нроширење истог. По саслушању тога, — одбор је решио: Усваја се овај предлог председннка општине. Да председник сходним начином лицитира и купи ово имање за рачун београдске ошптине а за цену коју нађе да општини конвенира. XXI Продседнчк извештава одбор да је на дневном реду молба одбора девојака за подизање споменика нок. Војиславу Илићу, песнику, којом тражи да им се допусги да па дан 2. јуна тек. године, а у случају рђавог времена 3, 4 или 9 јуна тек. године приреде беснлатно концерт на Калимегдану у корист споменика.

Пошто је прочитана ова молба настала је дебата у којој су истакнути ови предлози и то: одборника г. Бг. Јована Данића, да се принципијелно не допушта никоме да на Калимегдану приређује концерте ма у којој цељи, пошто је то готово једини општ. нарк, у који грађани могу излазити на чист и свеж ваздух; одборпика г. Косте Д. Главинића да се само једног иразника у месецу допусти давање концерта на Калимегдану и то за какву хумапу цељ. За овим је председник ставио на гласање поменуту молбу одбора девојака за подизањс споменика пок. Војиславу Илићу, песнику и после поименичног гласања одбор је иету са 16 противу 12 гласова одбацио. По том је председник ставио на гласање предлог одборника г. Ог. Јована Данића: да се Калимегдан у будуће ником не уступа за давање концерта и носле поименичног гласања одбор је са 18 противу 10 гласова одбацио овај предлог одборника г. Данића. ЈЈредседнук хоће да стави на гласање предлог одборника г. Косте Д. Главинића: да се приређивање концерта за хуману цељ допусти само једног свсчаника у месец дана. Пошто се из одбора чују гласови не свечаником но радннм даном, то је председник ставио на гласање оба ова предлогаи то тако: да онај који јс за предлог одборника г. Главинића гласа зл свечаник, а онај који је за раднн дан, да гласа за радни даи По примљеним и прсбројаним гласовнма пађено је, да је за иредлог одборника г. Главпнпћа односно: да се допусти приређивање концерта на Калимегдапу у хуманој цељп једног свечаннка у месецу дана гласало ] 2, а противу истог нредлога, односно: да се приређивање истих концерата допустн једном у месецу радног дана гласало 15, — један се уздржао од гласања. Према оваквом исходу гласања одбор јс решио: Да се молба одбора девојака за подизање споменнка пок. Војиславу Илићу песнику под. АБр. 4422, одбацн. Да се у будуће приређивање концерата бесплатно на Калпмегдану у хуманој цељи допусти само једном у месецу дана и то радног дана. Да се опшгински суд у будуће према овоме решењу управља. XXII ПреЈседник износи одборуна решење молбу Браће Лазаревнћа, гимнастичара, којом моле, да имсе допусти да нриреде на Великом Калимегдану са савске стране један концераг с тим, да иоловина прихода од истог концерта нрипадне општ. каси за општ. сиротињу. По ирочитаљу те молбе АБр. 4487, одбор је решио: Да се ова молба унути опгат. суду на решење у смпслу решења донесеног о допуштању приређивања концерта на Калимегдану. XXIII Ва остале предмете стављене на дневнн ред и то: одређење места за подизање зграде за основну школу за Савинац, изјава Тодора Л. Милншића, бакалина, због закупа; саошнтење нонуде сопственика имања које се имају откунитн за нроширење општ. водовода па Белим водама за откуп поменутих имања путем погодбе; молба Стојана Б. Поповпћа овд. да општина нрими за свога питомца на страни сипа му Боривоја дипломираног машинског инжињера; саопштење решења г. мин. грађевина, донесеног по молби општ. суда противу процене имања пок. Дим. Николића — Беље; молба 1)г. Момчила Ивковића,