Beogradske opštinske novine

Број 32

— 231 -

Год. XX

0 Б Ј А В А Пошто на дан 5 августа тек. год. није <5ило према закону довољно поднетих ОФерата за набавку 2800 куб. метара букових дрза прве класе за огрев канцеларија и осталих општиаских одељеља, то ће се за набавку горње количине дрва, ноново држати ОФертална лицитација. Дан примања ОФерета је 16 августа тек. год. у 10 часова пре подне. Кауција се полаже при подношењу ОФерата у 2500 динара у новцу, у срп. држав. хартијама од вредности или у непокретном имању. Ближи условн могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канцелариско. Позивају се заинтересована лица да у овој лицитацији учествују. Од суда општине београдске 6 августа 1902 год. АБр. 7137, у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске издаваће под з°куп путем јавне усмене лицитације, следећа своја добра и то: I. На дан 2 септехмбра т. г. од 2 до 5 сати после подне њиву постојећу код Убанлића винограда, (стари општински сењак). Кауција 50 динара. II. На дан 3 септембра т. г. од 2 до 5 сати после подне, кућу у Скадарској улици под бр. 15. Кауција 100 динара. III. На дан 4 Септембра т. г. од 2 до 5 сати после подне земљиште звано „Табак Ибрахимов Чајир." Кауција 100 динара. IV. На дан 5 септембра т. г. од 2 до 5 сати после подне два дућана у Дубровачкој улици испод Читаонице. Кауција 120 динара. V. На дан 6 септембра т. г. од 2 до 5 сати после подне њиву испод старе општинске кланице. Кауција 80 динара. VI. На дан 7 езптембра т. г. од 2 до 5 сати после подне, земљиште код гасног резервоара. Кауција 80 динара. VII. На дан 9 септембра т. г. од 2 до 5 сати после подне, плац у Дубровачкој улици, преко пута каФане зване „бела лађа." Кауција 100 динара. шта ћа, него се обрати суду и замоди га, да натера његовог сина, да му да издржавање. Суд га осуди и саопшти му решење, по коме јеморао даватд оцу извесну помоћ месечно. Ади, да би он ово осујетио каже суду, да он пр има оца, да код њега седи, па да заједнички живе како могу. Отац ово једва дочека и оде спну.... ади после три дана добије отац анонимно писмо у коме му се прети да ће погинути, ако даље остане код сина. Он овом неверова, али после неколико дана, једног јутра рано, ступи у његову собу син, коме се он јако обрадова, јер мишљаше, да је дошао да га обиђе и види шта ради. Ади место поздрава, син га шчепа за гушу, и обори на земљу и поче ногама газити... Старац стаде запомагати... у том дотрчи свет, и једва одбрани старца од"сина... Да ли је и ово „цившшзација" донела у нашу земљу? Ако није, онда зар би овакав син и даље могао остати у државној служби ?! До озог догађаја старац је живео у Београду и имао помоћ од општине; тада, ваљдаод срамоте,

Кауције се полажу при лицитапији у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Лицитације ове држаће се и то: Под бр. I, II, IV и VII на лицу места поменутих имања; Под бр. III и V, пред каФаном Ђорђа Димитријевића „Наполеона"; а Под бр. VI пред господарском механом. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског, сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од суда општине београдске 31 јула 1902 год. АБр. 6855, 6856, 6857, 6858, 6859, 6860 и 6861, у Београду.

0 Б 3 Н А Н А Суд општине београдске обзнањује да је рок за обнављање турнуса гробова за одрасле у парцелама 20 и 21 а за децу у парцели 11 православне вере истекао и да је прекопавање истих гробова отпочело. Скреће се пажња Фамилијама сарањених у поменутим парцелама да што пре обнове турнусе, како им се гробови не би прекопали. Обнова турниса и плаћање одржавања гробова вргаи се сваког дана на каси општинске благајнице. Од општине београдске 11 маја 1902 год. Београд.

0 Г Л А С Суд спштине града Београда, према молби кобасичара овдашњих, а на предлог Управе трогааринске, регаењемсвојимод 17 т. м. АБр. 6688, учинио је измену у тачци 7. приврем. упуства, гатампаног у бр. 22. Опгат. Новина за наплату трогаарине на предмете у вароши, да се на производњу кобасица утрошених у вароши, узима доилаша 5 пара на кило , у место 10 пара. Ово се саопштава произвођачима ради знања. Од Управе опгатин. трогаарине 18 јула 1902 г. Бр. 2193.

побегне у свет, и сад се потуца по свету са изгдедом да умре под туђим пдотом * * * Свршио је Вед. Школу, правни одсек. У друштву познат под именом „ Јураш и Био је суцски еекрета]) и недавно стављен у пенсију. Породице му је дао Бог доста, а пенсија је мала,: за то се обраћа општини за помоћ са овом молбом: — „ Ја као београдски грађзнин који плаћам порез, прирез и комору годишње 90 дин. држави српској, умирем очајнички самојешесторо ситне деце од зиме и глади, пензија ми је сувише мала и незнатна, није довољна ни за самца а не кмоли за осморо чељади да платим квартир и кућевне сиротињске намирнице а од одеда и обуће нема ни помена идем бос као говече са децом у сред зиме, а Држава о мени као саграђанину слабо води рачуна, рада поштенога тражим, рада нити ми Држава нити општина даје који одговара моме чиновничком положају, јер

0 Б Ј А В А На основу наређења и одобрења г. министра војног ЕПЛ» 3720 од 8 јува тек. године има се за гарнизон београдски набавити за ову годину 1,500.000 килограма сена и 500.000 килограма сламе и то куповином од народа комисијски у београдском војном сењаку. Сено се плаћа по иеса динара од 100 килограма, а слама по два динара од 100 килограма. Комисија ће ове артикле прегледати и примати сваког радног дана од 6—12 часова пре подне и од 2—7 часова по подне. Примање ће почети од 10. ов. м. а плаћаће се готовим новцем. На основу захтева команде дунавске дивизијске области од 26 јуна тек. године Е ЈУз 3895 суд београдске опгатине објављује предње београдском грађанству. Од суда београдске опгатине 1 јула 1902 г. АБр. 6083, Београд.

0 Б 3 Н А Н А Многи београдски грађани, као и официри који приликом продаје своје стоке, не знају где и како могу добити сточне билете за исгу, услед тога лутају по неколико дана по ненадлежним канцеларијама док не наиђу на ону у којој тај посао могу обавити. С тога да би сопственици стоке гато пре сточне билете добили, нека се ради објагањења обраћају кланичном одељењу опгатинског суда, које ће их даље упућивати где треба да исти посао свргае. Од суда опгатине града Београда 6 Јула 1902 год., АБр. 6294, Београд.

Гра^анству београдском На захтев духовног суда епархије београдске а на основу наређења Управе града од 3 ов. м. Бр. 12124 суд опгатине београд ске позива београдско грађанство, да при смртним случајевима, у споразуму са надлежним свегатеником одређује време за опело и спровод умрлих лица, како се не би у будуће десило, да се опело у цркви вргаи у времену кад треба да се врши вечерње или друго које богослужење у цркви. Од суда београдске отитине, 9 маја 1902 год. Београд, БВр. 2659. за патролџију се примити не могу нити смем по закону о чанов. грађ. реда. Модим општиески суд вароши Београда да реши да ми се из сиротињске касе изда нека новчана помоћ да узмем деци хдеба и дрва,јер је дете најмање оз; шест месеци и морају помрети од зиме и гдади у сред престолнице. 25 Јануар 19.. г. Београд Понизни

Овоме писму не треба коментара. На орађиналу не зна се шта јв жалосније: да ли стид да ли стилизација, да лијезик иди пунктуација, итд?. Не треба се чудити што је стављен у пенсију, али се мора свако чудити: како је овако неписмен човек могао проћи кроз толике школе, на још и до секретара судскога дотерати Наставници, и ви други надлежни, ови се и оваки случајеви тичу вас, а не општине.