Beogradske opštinske novine

Број 31

— 165 —

Год. XIX

Одбчрник г. Димишрије Ћ јрђеваЛ слажв се са одборником г. Савчићем. Председник објашњава прво г. Спасићу шта је бидо са дицитацијом држаном за оправку школских зграда. Како је држана па се нико нијв јавио, ади кад је условљено да се кауција задржава од радова добило се је 18 дицитаната. Што значи да се сви нослови не могу под једнаким погодбама закључивати. Много вависи од погодбе и цене каква ће се радна снага добити. Није све једно оправљати каддрму или школскез граде и извршити канализацију. Овај велики посао не сме се никако прекидати, као што се може рецимо, да прекине какав мањи посао. Што се тиче у опште лицитацнја и законских раздога, о којима г. Савчић говори наводи да исте нису баш најјевтинија и најдепша средетва, да се дође до повољних цена. Даље наводи да су јавне лицитације код нас осуђене. Да није најлепши и најбољи пут, који препоручује г. Савчић да се дође до повољних и правих цена. Мора се узети у обзир не само једна страна на пр. како ће се израдити један посао, него и друга страна на пр. како ће се израда његова платити. Може се овда написати како се хоће и може нам се јавити ко хоће, ади је питање шемо ли се ми поверити овоме или ономе од јављених и уступити му извршење ових посдова кад немамо вере, да ће нам он урадити посао како треба. У томе лежи сва тежина тога питања. Мисди, да у овај посао треба ући, а не везати руке, а да се зато овде има могућности то се види из посдедње тачке овога написа. Све ово што се у одбору ради подлежи нечијем одобрењу те с тога не налази да би бидо икакве незаконитости, ако би се ова редакцнја усвојила, као што то сматра г. Савчић. (Свршиће се)

0 Б 3 II А Н А Управа града Београда претписом својим |ОД 9. ов. м. Бр. 20.975, спровела је општинском суду на знање и управљање распис господина Министра народне привреде од 4. ов. м. ЛМ 12141 који гласи: „Дознао сам, да и ове године покушавају извесни продавци грожђа, да ово продају, и за извоз спремају, још недозрело. „С тога, у интересу гласа наших добрих сората грожђа, нарочито оних које су подесне за извоз, као и да би се спречиле очевидне штете које би произвођача, услед такве неправилне радње, могле постићи, решио сам: „1. да се ни један транспорт грожђа који се спрема за продају у унутрашњости или за извоз не прими на железничким станицама, царинарницама и паробродским станицама, ради даљег отправљања, док се грожђе стручно не прегледа; „2. да тај преглед врше државни економи, окружни и срески, на исти начин као што врше преглед воћа за даљи пренос и извоз и да о сваком транспорту издају уверење о зрелости, с којим се само може даља експедиција вршити, а они транспорти који не добију такво уверење не могу се ни примити за даље отправљање. „Преглед грожђа вршиће економи по распореду који је прописан и за преглед воћа на железничким и бродарским станицама (распис од 10. Јуна о. г. АБр. 10664, у вези са особеним наредбама о томе). „Нека управа. ово моје решење одмах саопшти и Суду општине београдске ради знања и управљања. аради прегледа грожђа

за извоз на железничкој и паробродској станици одређен је писар српског пољопривредног друштва г. Максим Богавац." Суд општине београдске овим обзнањује грађанству овај распис господина миннстра знања и управљања рада. Од Суда општине београдске 13. августа 1901 године, АБр. 7545, у Београду.

ЛИЦИТАЦИЈА Суд општине београдске на дан 9 сепгембра тек. године пред или у каФани званој „Шар Планина" на Варош Капији продаваће путем јавне лицитације триплаца регулационог Фонда, који постоје на Варош Капији на углу улица Иван Бегове и Топличин венац, разуме се на регулационој линији, акоји граниче и мере и то : Плац бр. I. Са западне стране Иван Беговом улицом (17,50) седамнаест метара и педесет сантиметара; са јужне стране улицом Топличин венац (24,30) двадесет и четири метара и тридесет сантиметара; са источне стране до имања г-ђе Цаје Ненадоваћке, удове, у два прелома и то у првом (3,30) три метра и тридесет садтиметра и у друг :м (15 30) петнаест метара и тридесет сантгметра; и са северне стране регулационог ФОнда плацем бр. II (24,60) двадесет и четири метара и шесет сантиметара. Површгта овогаилаца износи (447,16) четири сиотине че трдсеш и седам квадратних метара и шеснаест квадратних десиметра. Плац бр. II. Са западне стране Иван Беговом улицом (12,50) дванаест метараи педесет сантиметара; са јужне стране регулационог ФОнда плацем бр. I (24,60) двадесет и четири метра и шестдесет сантиметара; са источне стране имањем г-ђе Цаје Ненадовићке, удове, (12,50) дванаест метара и педесет сантиметара и са северне стране регулационог Фонда плацем бр. III (24,25) двадесет и четири метра и двадесет и пет сантиметара. Квадратна иовршнна овога илаца износи три стотине иет квадратних метара и тридесет и један квадратни цесиметара; и Плац бр. III. Са западне стране Иван Беговом улицом (15,50) петнаест метара и педесет сантиметара; са јужне стране регулационог Фонда плацем бр. II (24,25) двадесет и четири метара и двадесет и пет сантиметара; са источне стране имање г-ђе Цаје Ненадовићке, удове (9,95) девет метара и деведесет и пет сантиметара; са северне стране имањем пок. Андре Пе тровпћа, бив. члана пореске управе (22,26) двадесет и два метра и двадесет и шест сантиметра имањем регулационог Фонда (2,34) два метра и тридесет и четири сантиметра. Квадратна иовршина овога илаца износи три стотине иет квадратних метара и тридесет и осам квадратних десиметра. Сва три ова плаца састављају један плац који гранича и мери са западне стране Иван-Беговом улицом (45,50) четрдесет и пет метара и педесет сантиметара; са јужне стране улицом Топличин венац (24,30) двадесет и четири метара и тридесет сантиметара; са источне стране имањем г-ђе Цаје Ненадовићке у двапрелома, у првом (3.30) три метраи тридесет сантиметра и

у другом (37,75) тридесет и седам метара и седамдесет и пет сантиметра и са северне стране имањем пок. Андре Петровића, бив. члана пореске управе (22,26) двадесет и два метра и двадесет и шест сантиметара и имањем регулационог Фонда (2,34) два метра и тридесет и четири сантиметра. Квадратна иовршина целога овога илаца износи хиљаду иедесет и седам квадратних метара и осамдесет и иет квадритних десиметра. Продаја ће почети у 8 часова пре подне, и трајаће до 6 часова по подне. Лицитанши могу лицитирати ипједине илацсве један, два или и целокуиан иростор који сва три илаца састављају, како ко хоће. Кауција се полаже пре почетка лицитирања у готовом новцу или срп. држав. хартијама од вредности и то: за лицитирање једног плаца једна хиљада динара, за лицитирање два плаца хиљаду и осам стот,ина динара и за лицитирање сва три плаца двв хиљаце и шест сшотина динара. Продаја ће вредети ако је општински одбор одобри. Купац је дужан у року од педесет дана од дана одобрењалицитацијеод стране општ. одбора положити општинском суду излицитирану цену, а општина је дужна до тога рока пренети на купца тапију од купљеног плаца без икаквих терета. Ако купац у овоме року не положи општинском суду излицитирану цену, положена кауција припашће општинској каси. Општински суд је дужан у року од двадесет дана од дана држане лицитације издејствовати потребно решење о томе усваја ли се лицитација еди не. На случај да одбор општински лицитацију одбаци ма са каквих разлога купац нема права да се жали, а положена кауција при лицитацији вратиће му се. Позивају се купци да на ову лицитацију дођу и лицитирају. Од суда општине београдске 18. августа 1901. АБр. 7763. Београд.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Општина београдска, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп следећа своја добра и то: I. На дан 4. септембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, празан пдац регу ^ацкеног Фонда, постојећи у Дубровачкој улици преко пута каФане „БелаЛафа". Кауција 100 динара. II. На дан 5. септембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, празан пдац на когле је би*а општинсиа кданица. Кауција 20 динара. и III. На дан 6. септембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, прззан пдац у Ратарској улици под бр. 4. Кауција 100 динара. Лицитације ове држаће се и то: под бр. I. пред каФаном „Бела Лађа", под бр. II. пред каФаном код „ЦрногОрла" . а под бр. III. пред оФицирском каФаном. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 4. Августа 1901 год. АБр. 6179 и 6754, у Београду.