Beogradske opštinske novine

Број 35

— 244 -

Год. XX

ж. Исжрана према годишњем времену и раду становништва. 17. Друшхво ће живо обавештавати, усмено и писмено, да се начин исхране прилагоди годишњем времену и занимању, чувајући увек чисте верске обичаје и прописе. IV. Одело и телосна чистзта. 1. Друштво ће из свих крајева покупити податке о одевању народном. 2. Настојаће да се ношња измени где је то потребно, чувајући особине народне ношње, кад је она практична и доиста национална; обраИаКе народу иажњу на боље одржавање шелесне чистоте. 3. Постараће се за израду што јевтинијег материјала за нарочито одело. 4. Уиу&ива&е домаће занатлије какве ирактичне измене да уводе на народнол оделу, ирема годишњем времену. 5. Иримером преко виђенијих људи из народа радиће, да се опет почне носити дуги зимски гуњ и зубун, тамо где се више не носи. 6. Преко иримерних домаЛица учиКе сеоско женскиње, како се ирави саиун код куКе; радиће ца сеоскз жене иочну ирати рубље у врелој води и да га искувавају у цеђу. 7. Увешће умиваонице по школама, нарочито сеоским; раздаваће сиромашној школској деци као награду о испиту чеш љеве и сапун; удесиће да се деца могу у школи шишати. 8. Радиће на томе, да се по градовима подигну народна купалишта о трошку месних дружина, месних власти или приватних личности, а у већим градским шко лама и школска купалишта. V. Физичко васпитаае омладина. 1. Друштво ће подићи вежбалиште за физичко развијање ђака, шегрта, калФа и т. д. 2. Настојаваће да они, који се баве послом, који спречава телесно развијање, имају у празничне дане згодне народне игре, које ће бити корисне по физичко развијање њихово. 3. Бираће подесна места за летња купалишта, где има река. 4. По могућству учиће ђаке бесплатно пливању. Б. Сузбијање заразних болести. 1. Друштво ће ширити усмено и писмено поуке о заразннм болестима. 2. ПоучаваЛе о томе свет усменим предавањима, ио гиколама, касарнама, вечерњим курсевима и ш. д., радиКе да се такве иоуке чују и ио црквама и манастирима. 3. СиремаКе своје друштвене болничаре и болничарке ио грађански м и војним болницама; изашиљаКе их у места, где се јави јача зараза, да раде ио уиуству лекара, да врше иотребне дезинфекције и све што лекар нареди. 4. Изашиљаће лекаре о друштвеном трошку у крајеве где се појави јака зараза, као помоћ државним лекарима. 5. Према материјалној могућности, припремаће на време зграде за издвајање и дечење заразних болесника, по местима где их нема, у споразуму с грађанским санитетом. 6. Шириће миса^, да се у већим местима подижу нарочите болнице за заразне болести.

7. ШириЛе међу народ нарочите иисмене иоуке <> ирироди и сузбијању туберкулозе. 8. Радиће на поправци јавних хигијенских прилика (каФана, меана, школа, хлебарница, ашчиница, улица, и т. д.). 9. Заводиће пљувонице по свима јавним и приватним зградама, дајући упуства како се имају чистити. 10. Поучаваће нароц, да туберкулозу треба благовремено лечити. 11. Радиће на подизању нарочитих завода за лечење туберкулозних болесника. 12. РаздаваЛе иисмене иоуке о сузбијању и ирофилакси сифилиса. 13. Помагаће државне влаети у сузбијању и лечењу сиФилиса и венеричних болести. 14. Сузбијаће шугу у народу, учиЛе народ иреко свешшеника, учитеља и оигитинских власти иравилној уипареби лекова ирошиву шуге као и о искувавању рубља. В. Неговање породиља и мале деце I. Неговаве породиља. 1. У свима рацовима на неговању иородиљг друшш >. &е највише радити иреко иримерних домаКица. 2. Друштво ће настојати, да се бремене жене не терете тешким пословима. 3. Утицаће на њих, да за време припреме све, што им је преко потребно за порођај и за новороче; скрета Леим нарочиту иажњу да иред иорођај што боље очисте собу. 4. ПоучаваКе жене како се чувају за време бабиња. 5. Радиће да се спреми гато већи број школованих бабица. II. Неговаве мала деце. 1. НајвеКи Ке задатак биши иримерним домаКицама да иоучавају жене у неговању деце; друштво Ле им ради тога издавати тачна, јасна уиуства. 2. Друшшво &ерадиши да матере малу децу сваког дана куиају и да сиремају свуда илатнене шленице; учић". их како се разумно иовијају деца. 3. Поучаваће у свакој ирилигри жене, каква је иравилна исхрана деце; радиће на томе, да деца добивају што више млекаи да се мат<ре науче његовој иравилној ирииреми. Г. Поуке о првој помоћи и о неговању болесника. 1. Друштво ће отвараши школе, у којима Ле лекар држати иредавања мушкињу и женскињу о ирвој иомоКи у несрећним случајевим1 и о неговању болесника. 2. Они, који сврше ту школу, полагаће испит и добри ученици добиће и диплому. 3. Друштво ће организовати прву помоћ у несрећним случајевима по свима местима, према приликама самих места. почаони председник Архијеиискои београдски и Митроиоли/т Србије ИНОКЕНТИЈЕ

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине београдске г. Милован Р. Маринковић имао је част да буде примљен 30 ов. м. у подне у аудијенцију од Њихових Величанства КраљаиКраљице. Њихова Величанства благоволела су задржати г. Маринковића и на ручак.

благајник Никола СпасиЂ посјговохе : Д-р Мих. Величковић Д-р Рад. ВукадиновиЛ Љуб. ЈовановиЛ Ђока ИвковиК

председник Д-р Мгх. Марновдб, подпредседници : Д-р М. Милићевић Д-р Ник. Ј. Петровић

чланови гдавног одвора: Драгутин ФранасовиЛ, Катарина ЛоиовиЛка, Живан ЖивановиИ, Д-р Милан ЈовановиБ-Батут, Д-р Јоваи ДаниЛ, Милован МаринковиН, Коста Главинић, Д-р Вој. СуботиИ, старији, Ирота Никола БожиИ, Жшсола ТрифуновиИ, Ђура Вајферт, Љуб. КрсмановиЛ, Д-р Коста НиколиЛ, Стев. ЋурчиП, Д-р Влад. ПоиовиИ, Д-р Ник. ВучетиИ и Др. Слоб. Рибникар.

0 Б Ј А В А Пошто је одбор општински у седници својој од 20 авгусга тек. год. решењем својим изменио тачку 4-ту услова о набавци 2800 кубних метара букових дрва прве класе, потребних за огрев основних школа, општинских и трошаринских канцеларија и осталих општинских одељења, то ће се за набавку горње количине дрва, поново држати ооертална лицитација на дан 5 септембра т. г. Оферти ће се примати горњега дана у 10 сати пре подне. Кауција се полаже при подношењу ОФерата у 2500 динара у готовом новцу, у срп. држав. хартијама од вредности или у интабулацији на непокретном имању. У ОФерту мора да је утиснута таксена марка од 10 динара према закону о таксама, иначе ОФерт се неће узимати у оцену. Ближи услови могу се видети у канцелари.ји економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско. Оферти се неће отварати док понуђачи не подпишу услове. Позивају се заинтересована лица да у овој лицитацији участвују. Од суда општине београдске 28 августа 1902 год. АБр. 7822, у Београду. 0 Г Л А С Суд спштине града Београда, према молби кобасичара овдашњих, а на предлог Управе трогааринске, регаењемсвојим од 17 т. м. АБр. 6688, учинио је измену у тачци 7. приврем. упуства, штампаног у бр. 22. Општ. Новина за наплагу трошарине на предмете у вароши, да се на производњу кобасица утрошених у вароши, узима доилата 5 иара на кило, у место 10 пара. Ово се саопштава произвођачима ради знања. Од Управе општин. трошарине 18 тула 1902 г. Бр. 2193.

0 Б 3 Н А Н А Многи београдски грађани, као и официри који приликом продаје своје сток.е, не знају где и како могу добити сточне билете за исту, услед тога лутају по неколико дана по ненадлежннм канцеларијама док не наиђу на ону у којој тај посао могу обавити. С тога да би сопственици стоке што пре сточне билете добили, нека се ради објашњења обраћају кланичном одељењу општинског суда, које ће их даље упућивати где треба да исти посао сврше. Од суда општине града Београда 6 Јула 1902 год., АБр. 6294, Београд.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдаеник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Штамнарија Д. Димитријевића, Иван-бегова уд. бр. 1. Одговорни уредник МИХ. М. МАРЈАНОВИЋ, секретар општине