Beogradske opštinske novine

општин

овин

Год. XX.

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

НЕДЕМ 27. ОКТОБРА 1902

Број 43.

ИЗЛАЗВ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т II I: 11 \ : 8а Србију на годину .6 динара на пола године 3 , За стране земље на годину . 9 „

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ НЕПЛАИЕНА ПИОМА НЕ ПРИШАЈ7 СЕ

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 8 октобра 1902 год. Уторак Пррдседавао предеедник београдске општине г. Милов. Р. Миринковић. Од одборника били г. г. Ђорђе Н. Петровић, А. Н. Крсмановић, Богоје Јовановић, Дамњан Стојковић, Ог. Јован Данић, М. Штрбић, Ј. Константиновић, К. Теолосијевик, А. Ј. Аксентијевић, Т. Ђ. Цинцар-Јанковић, Љуба Дојчиновић, Св. Јанковић, Јов. Смедеревац, Никола И. Днмитријевић, Мих. М. Ђорђевић, Б. С. Живковић, Р. Драговић, Урош Благојевић, Петар Новаковаћ, Д. Тадић, Тод. Михаиловић, Малан Димић, Лааар М. Матић. Деловођ, Марко Н. Новаковић

Прочитан је записник одлука седнице држане 4 октобра тек. год. и примљен баз измена. II По прочитању акга одељака управе града Београда АБр. 9296, 9319 и 9382, којим се траже уверења о владању и имовном сташу извесних лица, — одбор је изјавио: Да су му непознати Андреја Јоцић, таљигаш, Драгољуб Ђермановић, овд, и Савета Томић, служавка. III Предсецник износи одбору на мишљење молбе: Душана Миливојевића трг. и Јулијане, жене Апостола Сте®ановића, ка®. код Орача, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст.Бр. 3705 и 3706, — одбор ј« изјавио мишљења: Да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. IV Председник износи одбору молбу Јована Даниловића, који моли да му општинско вемљиште до пумпе Браће 3. Ноповића, издаје под кирију и то по 14 динара месечно, за истоваривање песка. По саслушању те молбе АБр. 8744 и до вољног обавештења, — одбор је решио: Да се ово земљиште не издаје под кирију, већ да се за истоваривање песка на исто земљиште наплаћује такса саобразно постојећој тариФи, као и на остала земљишта на савској обали.

По прочитању акта оџштинског суда АБр. 9223 и извешћа економата, — одбор је решио: Да се место под број 3 на Краљевом тргу за месарске дућане, са горњс стране, изда под кирију од првог новембра ове 1902 године па до првог маја 1904 године Мати Бојовићу, касапину овд. за хиљаду и две стотине динара на годину.

VI Председник износн одбору на решење предлог суда да се гшгање о утврђењу реда вожње трамвајима расправи изборним судом, пошто друштво не усваја ред вожње који општински судодобри. Даље изјављује, да општина, пошто има нрава одобравања реда вожње, има права чинати примедбе и измене у реду вожше; да је то суд учинио, но да је друштво остадо и даље при своме проппсаном реду вожње, не усвајајући примедбе суда, зато је нужао, да се то питање раснрави изборним судом. Одборник г. Тома Цинцар-Јанкови% напомиње, да суд мора при одобравању овог реда вожње трамвајима, имати на уму, ред вожње пзрабродима и жељезницама; да се трамваји при сустизању и раскрсницама сачекају, како не би публика ишчекивала на други трамвај и тиме се сметало саобраћају. Мишљења је, да се овласти општински суд, да ово питање с друштвом расправи изборним судом. Одборник г. Јован Смедеревац наводи, да је трамвајско питање врло важно, с тбга пита председништво, да ли је суд при прављењу примедаба на ред вожње имао све на уму што је је изнео одборник г. Цинцар-Јанковић. Трамвајско друштво мора да води рачуна и бриге о потребама публике, од које има велике користи. Председник изјављује, да је суд прилик ом стављања примедаба на ред вожње друштва, нарочито се руководио јавним саобраћајима. Суд је све оцењивао и предлагао, што је друштво већим делом и акцептирало изузев неких измена на прузи Теразије—Топчидер, што није хтело усвојити. Суд хоће да његово право регулисања реда вожње остане неповређено; и зато је потребно, да о томе праву реши изборни суд. Одборник г. Јован Смедеревлц преддаже, да општински суд нареди трамвајском друштву, да у интересу публике и народног позоришта, пушта трамваје у саобраћај, кад има представа, и посде одређеног реда вожње, како пубдика по свршетку представе не би ишла пешке. Наводи, да је такав случај био и у Бечу, и да су трамвајска друштва натерана, да трамваји иду за време позоришних представа. Председник изјављује, да ће суд имати на уму преддог одборника г. Смедеревца, и да има још вазда неугодности, које друштво има да поправи не само у интересу пубдике, већ и у интересу самога друштва и његове дужности. Скупљао је материјал и сдужбено достављао друштву и казао му, да се то више не мож е трпити. Моли одбор, да се суд општински овласти, да избере чланове изборног суда. По саслушању говора г. г. одборника Томе Цинцар-Јанковића и Јована Смедеревца и председника општине, — одбор је решио:

Овлашћује се ошнтински суд, да из бере две судије изборног суда и једног заменика који ће путем избрног суђења са судијама, које друштво избере, расправити питање, да ли општински суд има или нема права, да мења ред вожње који му подноси на одобрење трамвајско друштво. VII По прочитању акта општинског суда АБр. 8760, — одбор је решио: Да потписници општинских меница за Народну Банку од сада буду одборници г. г. Тодор Михаиловић и Божа С. Живковић, на место г. т. Сгојана Пајкића и Николе Спасића, који су престали бити одборници. VIII По прочитању акта општинског суда АБр. 7834, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години утрошити (2.422*25) две хиљаде четири стотине двадесет два динара и двадесет пет пара динарских за израду макадама у дворишту дезинФекционе зграде. Издатак да падне на терет. буџ. патије бр. 52 расх. буџ. IV. IX По прочитању акта општ. суда АБр. 7836, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години утрошити (912*08) девет стотина деветнаест динара и осам пара дин. за израду ограде око дезинФекционе зграде. Издагак да падне на терет парт. бр. 84 буџ. I.

По прочитању акта општинског суда ГБр. 2923, одбор је решио: Одобрава се општонском суду да може у овој години утрошити (10.307'19) десет хиљада трн стотине седам динара и деветнаест пара дин. за израду нове стакларе у општинском расаднику. Издатак да падне на терет парт. бр. 84 буџ. I. XI По прочитању акта општинског суда АБр. 9112, одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години утрошити суму од четири хиљаде шест стотина четрдесет и два динара и четрдесет пара динарских за уређење сквера на Кнез Михаиловом венцу пред главним улазом у Калимегдан. Издатак овај да се учини из овогодишњег