Beogradske opštinske novine

Број 5 ј

— 306 -

Год. XX

Браћа Станковић, обућарп, Теодор Федор, Ђорђе Димић, Риста Обрадовић, Милан Арсенијевић, трг. Трговина код Дечије радости, г. г. Алекса Ковачевић, Петар Милић, обућар, Јован Бојић и Пинкас и комп., трг. по 2 динара: г. г. Станоје Живковић, трг., Јован ЗаФировић, Јован Герасимовић; Милан Димитријевић, адв. Коста Перовић, Фериго Меренути, стругар, и Исак РаФаиловић, трг. по 1 динара; г. г. Поповић и Петровић, Гавро Дечић по 0*50 дин. Суд београдске ошптине у име београдске сиротиње овим изјављује најтоплију захвалност напред именованим племенитим дародавцима, захваљујући уједно и г. г. повереницима на заузимању око прикупљања прилога. 21 децембра 1903 год. Веоград. Заступник председника општнне Деловођ кмрт, Мих. М. Марјановић. Влад. Лацковић.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 4 новембра 1902 год, Председавао вредседник београдске оиштине г. Мидов. Р МаринковиК. Од одборника бнли г. г. Тома Цинцар-Јанковић, А. Ј. Аксентијевић, А. И. Крсмановић, Дим. Науновић, Мих. М. Ђорђевић, Љуба Дојчиновић, Мидош Валожић, Б. С. Живковић, Нетар Новаковић, Дамњан Стојковић, Р. Драговић, С Азријел, М. Штрбић, Ј. Константиновић, К, Теодосијевић, Св. Јанковић, Урош Благо. јевић, Лазар М. Матић, Милан Димић и Јован СмедеревацДеловођ, Мих. М. Марјановић. (СВРШЕТАк)

Председник онштине изјављује, да је у прошдој седницн. Одборник г. Божа С. Живковић учинио преддог за нреустројстко општине. По томе преддогу одбор у прошдој седници није донео своје решење. С тога се исто има у данашњој седници донети. Одбору су познати разггози са којих је г. Живковић учинио преддог а позната му је и садржина предлога. Одборник г. Тома Цинцар-ЈанковиК, није за преустројство општине на овај начин како га преддаже г. Живковвћ. По његовом мишљењу по би требало чекати на први јануар идуће година па прегдедати општинске посдове. За преустројсгво општине ваљадо би изабрати сада јецну одборску стручну комисију, која би имада заћи по свима општ. одељењима и установама па извидети : шта ко ради, како ради, зна ди посао, може ди се тај посао отправљати са мањим бројем особља. Даље извидети: ко напдаћује оппгинске приходе, како их нандаћује, може ди се наплаћиваље општ. прихода вршити на други рационаднији начин и т. д. Дакле, ући потпуно у сваки општ. носао, упознати се с њим па тек тада предложити све шта има поправити. Међу тим налази, да се преддог одборнака г. Живковића не састоји у напред изложеном. Одборник г. Божа С. ЖижовнК излаже да се његов предлог сасгоји у томе : Да општински суд нареди свему своме особљу, да са послом на дан 31 децембра ове године буде ажур. Да се избере једна комисија стручна из одбора за све општинске послове, коју ће председник позвати на дан 1. јануара идуће године, да прегледа све шта који општиаски чиновник ради, како ради, је ли за дотичан посао спреман, како се наплаћују општ. приходи, ко их напдаћује, је ли за то способан и може ли се то да ради рационалније. Цаље, како су до сада набављане општинске потребе, које како са њима руоквао и шта се у томе све може ноправити,

Кад комисија све то извиди онда ће поднети предлог како да се све то у будуће ради. Дакле, како да се преустроји општина. Одборник г Јован Смедеревац, у вези са предлогом одборника г. Живковаћа тражи, да се за први јануар идуће тодлне нопише и сва онштинска имовина. Да шеФОви одељења до тога дана спреме инвентар свију општинских ствари којима рукују и да се ти посебни инвентари на дан 21. децембра тек. године преведу у гдавни инвентар, те да комиси'а може знати из чега се састоји опспт. имаовпна и да око тога не дангуби. Председник општине уовчја захтев одборника г. г. Живковића и Смедеревца, Наредиће, да се са опгпгинским посдовима на дан 31. децембра ове године буде а јоиг. Да се по свнма одедењима општинским до тога дана саставе посебнп ипвентар и у главни инвентар преведу. Шго се тиче иреддога одборника г. ДинцарЈанковића ставиће га на дневни ред. Одборник г. Раденко ДоаговиК разуме, да се преустројство општине може извести, ако се образује стручна гомисија из одбора за то, којој ће општ. суд имати да стави на расположење све податке о целокупним општ. пословима, а она по том да зађе по свима одељењпма, да извиди шта се све и како радп и ко то ради, па кад све то извиди преддожи шта се све има и како поправитн. По саслушању свега тога, — одбор је решао: Да ошптински суд нареди свему своме особљу да са послом буде а јоиг 31 децембра тек. године, да шеФОви свију одељења до тога дана саставе посебно инвентаре ошптипске имаовине, којом рукују и да се исти инвентари до тога дана преведу у главни инвентар. Да се предлог одборника г. ЦинцарЈанковића о начину преустројства ошптине стави на дневни ред. (свршиће се) ОПЈЈЈТИНСНЕ ВЕСТИ Дечје скдониште. — Другатву заот варање и одржавање дечијих склоништа у Београду потребан је за склониште један васттач. Ово могу бити лица мушка или женска, која су свршила учитељску школу и вршила васпитачку дужност било у државној служби или приватно. Плата је 40 до 60 дин. месечно. Пријаве треба слати надзорнику народних школа за град Београд, који даје и ближа обавештења. Пријаве се примају до 2. јануара 1903 год. С Т Е Ч А Ј Општини града Београда потребан је за њено грађевинско одељење дипломирани шбФ катастарског и регулационог одсека. Они који желе компетовати на ово место морају бити српски иоданици, имати поред стручне спреме још и дужу праксу с успехом, о чему ће уз пријаву поднети потребна документа. Плата до 5500, дин. на годину. Рок за пријаве до краја децембра ове године. Ближа обавештења могу се добити у ошптинском суду. Позивају се сви они, који држе да имају довољне спреме за назначено место да се до поменутог дана обрате ошптинском суду са пријавама, уз које да приложе и нужна документа. Из суда општине варогаи Београда, 19. децембра 1902. год. АБр. 11781.

0 Б Ј А В А Од 1 јануара 1903. године, београдска општина отвара једно дечије забавиште у основној школи на Теразијама. У ово забавиште првенствено ће се примати деца сиромашних родитеља, а нарочито оних, којн због свога посла оставља.ју децу код куће без икаквог надзора, и то она деца која нису старија од 7 ни млађа од 5 година. Чл. 6. закона о народним школама. Упис ове деце вршиће се сваког дана у Теразиској основној школи од 9—12 часова пре подне. Школарина се не плаћа. Позивају се родитељи, који би хтели своју децу да упигпу у забавиште, да ово ураде до 1. јануара 1903 године, а 2. јануара одиочеће иредавања. Бр. 292 18 децембра 19 У2 г. Заступ* у Београду Председника школ. одбора Деловођа, Члан суда, К. Т. Андријашзвић Вл. Лацкови*.

0 Б Ј А В А Тражи се зграда под закуп за трговачки суд, — Треба да је засебна или одељена од других зграда, да има 8 —10 соба, а да постоји у улици Кнеза Михаила, Васиној, Дубровачкој, између Саборне цркве и Зерека или на Кнез Михаиловом Венцу спроћу Вел. Калимегдана. Писане понуде за закуп треба поднети грађевин. оделењу Управе града Београда до 15. Јануара наступајуће године и у понуди означити: положај зграде, број оделења, закупну цену и за колико година се условљава закуп. Одграђевинског оделења Управе града Београда, 14. Децембра 1902, Гбр. 1712.

0 Б Ј А В А Према наређењу господина министра војног Ф.Т>.№ 9197 регрути ће се упутити у кадар на одслужење свог рока и то: За коњицу и пољску артиљертју сви, за градску артиљерију и пешадију већи део, тако да 15 Јануара 1.903 године буду сви у командама. Ово се по наредби команданта VII. пуковског округа Бр. 14271 објављује регрутима ради знања и спреме. Од суда општине града Београда О.В.Бр. 3817, 23. Децемб. 1902 у Београду.

Исправка. У прошлом 50 бројунашега листа поткрале су се следеће штампарске грешке и то: на страни 301 у другом ступцу, седамнајестом реду место речи: „законитих председника" треба да стоје речи : „законитих представника"; на страни 303 у трећем ступцу под насловом Јавна захвалност у трећем реду тачке 5 место речи „Риста" треба да стоји« реч: „Ђорђе"; на страни 304 првом ступцу под истим насловом у 15 реду тачке 7 испред речи: „по 5 динара", треба да стоје речи: „и Милан Мариновић, дрвар". Моле се читаоци нашега листа да ову исправку приме к знању.