Beogradske opštinske novine

Бро ј 18

— 132 —

Год. XXI

„Ну пошто ја не налазим никаквих разлога, да одступам од ранијег решења мога предходника, то на основу решења Краљевске владе, које је саопштено томе суду писмом госп. министра унутрашњих дела од 6. августа 1902. ПБр. 17721, по коме пројекти, које предузимач изради имају да вреде и могу бити примљени тек кад их усвоји и одобри мвнистар грађевина, према мишљењу Грађевинског и Санитетког Савета, препоручујем томе суду да одмах и у свему поступи по ранијој наредби од 4. окт. 1902. Бр. 7373 и да најдаље до 1. марта 1903. изради и поднесе ми на одобрење детаљан програм за израду пројекта за каналисање Београда. У противном случају користићу се законском одредбом и извршење свију предходних радова за каналисање Београда узети у своје руке, те да се једном прекине одуговлатење тако преко потребног посла за престоницу." Грађевинско одељење општинско на основу ове наредбе почело је да прикупља податке за канализацију, али их није могло до остављеног рока прикупити. Нарочито је споро ишло са прикупљањем података за кишу, што није стојало до Грађевинског одељења, већ до Опсерваторије Велике Школе, која те податке сређује и даје. Осим тога и ситуациони план вароши Београда било је потребно допунити, на чему се сада ради, јер цела дунавска долина од града до Карабурме није до сада била премерена ни снимљена, па онда доњи град, Мокролушку долину од Фарбрике Монопола дувана до пресека са Крагујевачким друмом и један део билбилдерске долине треба снимити и уцртати. Услед тога је суд општински молио за продужење рока, што је Господин Министар и учинио и оставио као последњи рок 1. април ове год. Али ни до тога рока није било могуће прикупити и средити горње податке. У томе је времену и потписати постављен за председника општине, на чији је предлог изабрата у седници одбора од 18. ов. м. комисија, која је саобразно овим наређењима г. министра грађевина утврдила програм за израду пројекта за каналисање Београда о чему је поднела извешће које је стављено на дневни ред за одборску седницу, по коме ће одбор имати прилику да решава још у данашњој својој седници. Каналисање Београда. Комисија коју је одбор београдске општине изабрао да припреми програм за израду пројекта за каналисање Београда • проучила је тај предмет у седницама својим од 21. и 26. пр. м., утврдила програм за израду пројекта за каналисање Београда и о томе поднела извегаће општинском одбору у седници његовој од 29. пр. м. Одбор је општински у тој својој седници решио: Да се овај програм у свему усвоји. Да исти важи тек пошто га прегледају и усвоје грађевински и санитетеки савет и пошто га одобре г. министар грађевина и г. министар унутрашњих дела. Да пројекат за каналисање Београда по овоме програму изради општинско грађевинско одељење. Овлашћује се општински суд да ради израде генералног пројекта као и ради оцене пројекта за каналисање Београда може позвати и стране стручњаке

и експерте и да може на име награда тих стручњака и експерата и на име њихових путних и подвозних трошкова утрошити у овој години суму до четрдесет хиљада динараизпартије бр. 69 расхода буџета III. Овај програм општински је суд 1. ов. м. спровео на надлежно одобрење г. министру грађевина и кад исти буде надлежно одобрен публиковаћемо га. Одређивање цене лебу. Одбор београдске општине у седници својој од 29. пр. м. изабрао је у комисију за проучење питања о одређивању цене лебу у Београду одборнике г. г. Соломона Азријела, Др. Милана Радовановића, Манојла Клидиса, Богоја Јовановнћа и Др. МаркаЛекаи г. Др. Павла Поповића, инспектора мин. унутр. дела, г. Ацу Поповића, млинара и старешину лебарског еснаФа. Цена лебу. Према одлуци суда београдске општине од 30. пр. м. цена је лебу у Београду за прву половину овог месеца остала иста која је била и>за другу половину пр. м. т. ј. 0,23 дин. по килограму а леб да се продаје по 0,20 дин. у тежини од 870 грама.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаваће под закуп путем јавне усмене лицитације кошење и попашу траве за овогодишњу летњу сезону за следећа места; 1. Кошење траве на плацу „Батал Џамија"; 2. Кошење и попаша траве код резервоара на „ВозариЋевом крсту"; код резервоара на „Тркалишту"; и резервоара на „Западном Врачару"; 3. Кошење траве на „општинском сењаку" (новом)! 4. Кошење и попаша траве код „Акционарске кланице". б.Кошење траве код „Старог гробља"; 6. Кошење и попаша траве код „Седат кућа" и „Новог гробља". Лицатација ће се држаги у или пред „каФаном официрском" у Палилули на дан 8-ог маја ове год. по подне у 3 сата. Закупци су дужни излицатирану закупну цену положити одмах на дан лицитације. Ближа извешћа и услови могу се видети у економском одељењу а и при лицитацији. Позивају се интересовани да дођу на лицитацију. Од суда општине београдске, 1. маја 1903 год., Београд.

0 Б Ј А В А У канцеларији економског одељења општине држаће се и по други пут усмена лицитација за издавање под закуп права продаје бозе у општинској кланици. Лицитација ће се држати на дан 7. маја ове год. у 3 сата по подне. Кауција се полаже у 100 динара у новцу или вредећим хартијама. Ближа извешћа и услови могу севидети у економском одељењу општине. Од суда онштине београдске, 1-ог маја 1903 год. АБр. 1583, Београд.

0 Б Ј А В А На основу чл. 14., 15. и 17. закона 0 народним школама, уписивање ђака, за 1 разред основне школе у Београду, отпочеће од 1,маја, а завршиће се 15. маја ове године. Уписиваће их управитељи основних школа у евојим канцеларијама, сваког радног дана, после школских часова. Изводи из књига рођених и крштених, свију вероисповести, прибавио је школски одбор и находе се код деловође школског одбора у школи на Зап. Врачару, који ће упутнице издавати сем одређеног времена за управитеље, још и недељом и празницима од 10—11 часова пре подне. Ближа извешћа даваће управитељи школа сваки у своме реону. Из канцеларије школског одбора за град Београд, 15. априла 1903. године, у Београду, КБр. 106.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС Изашла је нова кљига ДОМАЋЕ ВАСПИТАЊЕ ПЕДАГОШКА ПИСМА ЈЕДНОЈ МАТЕРИ од Е. Беме-а

За српске матере приредио Д-р Стев. М. Окановић цроФесор више женске школе Краљице Драге — Нсво, укупно издаае Садржина је књиге ова : I. Задатак и значај матера у васпитању. II. Развитак дечјих чула. Прве навике. III. Дете и дадиља. Прва дечја занимања. IV. Упознавање с опасностима. Самопоуздање. V. Дечја саморадња. Играчке. Књига за децу са сликама. VI. Послушност. Заповести. VII. Размажено, самовољно дете. VIII. Дечја сујета; самољубље и себичност Захвалност и молитва. IX. Болесно дете. X. Самоодрицање и владање собом код деце. Дечје збирке. XI. Припрема за школу. XII. Домаћи задаци. Домаћи учитељи. XIII. Кућа и Школа. XIV. Дечје ногрешке. XV. Лагање код деце. XVI. Страх и лагање. XVII. Развијање лагања. Разни облици дечјег лагаља. XVIII. Сузбијање лажи. XIX. Уживање и злочин Пресићеност и досада. XX. Лакомост и уздржљивост. XXI. Поклон и зарада. Унотреба новца. XXII. Духовна уживања. Слушање прича и читањекао страст. Разумночитање. Учење Позориште. » | XXIII. Религијско васпитање XXIV. Избор нозива за живот. Завршетак. Цена 2 дин. и 50 пр. дин. Књиге шаљемо ноштом о нашем трогаку. Ко пошље новац за 5 књига добиће једну бесплатно. Београд, марта 1903. Књижара Велимира Валожића За Ауетро-Угарску цена је књизи 2 1 јч круне. Поузећем — Касћпате — не можемо слати.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Одговорни уредник МИХ. МАРЈ а НОВИЂ , секретар општине ДелшраЈ,ска бр. 22. Штампарија Д. Димитријевића, Иван-бегова ул. бр. .1