Beogradske opštinske novine

Број 21

— 142 —

XXI Год.

ако би се на које лиде посумњало, да болује од заразне болести. По извршеном нрегледу поднеће ми шеФ лекара извештај о нађеном. Ову наредбу саошптити на потпис санитетском одељењу и Управи водовода.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ГВАНРЕДНИ САСТАНАК 6 маја 1903 год Председавао председннк београдске општине г. Никола И Стаменковик Присуствао члан суда г. Драгутин Симић Од одборника били: г. г. М. Штрбик, М. Капетановић. Ј. Костантиновић, К. Теодосијеввћ, А. Ј. Аксентијевић, Бг. Марко Леко. Др. М. Радовановић, Д. Тадић, М. Клидис, К. Н. Л заревић, Д. Ђ. Мшговановић, А. Н. Крсмановић, Богоје Јовановић, Љуба Дојчиновић, Ст. М. Веселиновић, Милош Валожић, Р. Драговић, Б. С. Живковић и Јован Смедеревац. Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане двадесетдеветог априда тек. године и нрвмљен без измена. II Одборнички заменик г. ЈБубомир ДојчиновиК изјављује, да је одбор у прошлој седници изјавио, да му је непознат Васа Стошић, рабаџија. Међутим њему је позвато, да је именовано лице доброг владања и доброг имовног стања. Моли одбор да ову своју ранију изјаву задржи од извршења и даде изјаву, да је исто дице доброг владања и доброг имовног стања. По саслушању тога, — одбор је изјавио: Да је Васа Стошић, рабаџија, доброг владања и доброг имовног стања. Овом изјавом замењује се изјава од 29. априла ове године АБр. 4001. III По прочитачу акта одељака Управе града Београда, АБр. 4072, 4073 4121 и 4230 и иследног судије првост. суда за варош Београд АБр. 4201, којима се траже уверења о вдадању и имовном стању извесних лица, — одборје изјавио: Да су доброг владања и доброг имовног стања: Михаило Вучићевић, адвокат и Михаило Николић, предузимач ; да су му непознаги : Љубомир СтеФановић слуга и Анђелко Јонвоф , ситничар ; да су доброг владања и средњег имовног стања: Боривоје Кузмановић, трговачки агент н Данило Илић, хлебар и да је доброг владања и сиротног нмовног стања Стеван Милованчевић, бив. трговац. IV По ирочигању акта Улраве града Београда АБр. 4211, — одбор.је изјавио: Да му је непозната Сидонија, удата Ђорђевић, јер општ. суд нема о истој никаквих података а у акту којим се о истој траже подаци није означено ни ко су јој родитељи ни име и презиме првог јој мужа. V Председник износи одбору на мишљење молбу г. Манојла Кдидиса, индустриЈалца, којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те модбе Ст.Бр. 1631, одбор је изјавио мишљење:

Да се молиоцу може дати тражено уверење о породничном односу. Примедба. Одборник г. Манојло Клидис није присуствовао седници кад је ово мишљење изјављено као интересован. VI По прочитању акта Управе града Београда АБр. 4280 по модби Мћросдава С. Ђорђевића, помоћника поздатарског, због пријема у српско поданство, — одбор је изјавио мишљења: Да се молиоцу може по молби учинити, ако томе не стоје на путу какве законске сметње. VII По прочитању акта команданта VII београдске пуковске окружне команде ОВБр. 1685, одбор је изјавио мишљење : Да Благоје Ст. Динић, тргов. помоћник, према своме имовном стању, какво му је овде у Београду, не може држати јахаћег коња, јер зато нема удобности и услова. VIII По ирочитању решења општ. суда од 30. пр. м. АБр. 4092 о одређеној цени лебу за прву половину месеца маја тек. године, — одбор је примио к знању са одобравањем ово решење суда. IX По прочитању молбе Милана Марића, пензионара, којим са разлога у истој изнесених момоли, да општина регулише улицу војводе Миденка испред његовог имања у истој улици постојећег и да му исто имање осигура или му пдати суму, која је за осигурање тога имања потребна, како би сам уредио што је погребно за осигурање истог имања; као и по прочитању извешћа грађев. одељења и одборске комисије по истом предмету АБр. 7284, — одбор је решио: Да се молилац од овога тражења као неумесног одбије. X По прочитању молбе Ђорђа Атанасијевића, каФеџије АВр. 2920/902, којом са разлога у истој изнесених моли, да му општипа пдати 630 динара, колико је утрошио за израду канала за одвођење воде са свога имања у Босанској удици бр. 30, као и по прочитању извешћа грађев. одељења и одборске комисије гго истом предмету, — одбор је решно: Да се молилац од овога тражења као неумесног одбије, XI По прочитању молби Вује Ранковића, чинов. београд. царинарнице АБр, 9508/901 и АБр. 11902/901 којима са разлога у њима изнесених, тражи и то: првомдаму општина накнали 993,30 диеара на име накнаде штете, за коју вели, да је нанесена његовом имању у сарајевској уддици бр. 66 насипањем баре, измећу његовог имања и жељезничког насина; а другом, ако му се не изда тражена сума, онда да општина изврши нивелацију у дворишту тог његовог имања, оправи неупотребљиве станове и накнади му изгубљену кирију; као и по прочитању извештаја грађевинског одељења и одборске комисије по истом предмету АБр. 7336/902, — одбор је решио: Да се молилац од овога тражења као неумесног одбије.

XII По прочита&у модби Самуида Хајона старннара и осталих потписника исте АБр. 4048, и молби Аврама С. Којена, старинара, и осталих потписника исте АБр. 4049, којима са раздога у истима изнесених, моде да могу са својим старинарским радњама остати у општ. дућанима у Краља Адександра удици за време до 1 новембра тек. године а да плаћају општини закупне цене, које су јој понудили на другој лицитацији држаној за издавање под закуп истих дућана, одбор је решио: Да се ове молбе под АБр. 4048 и 4049 одбаце, а да се остане при решењу одбора од 18 априла ове године АБр. 3577, донесеном по овоме предмету. XIII По размотрењу акта АБр. 4197 која ее односе на наплату кирије од г. Николе 3. Поповића за општинско земљиште у бари Венецији накоме јеподигао пумпу за довођењеЈводе у своје купатило, — одбор је решио : Да комисија у коју да уђу одборници г.г. Јован Смедеревац и Раденко Драговић и општ. инжињер г. Милан С. Милосављевић на лицу места извиди стоје ли наводи г. Поповвћа изнесени у његовој представци по овој ствари АБр. 1435/902 и изјави своје мишљење по истом предмету па предмету вратити одбору на коначно решење. XIV Прецседник општине извештава одбор да је на дневном реду: преддог одборника г. Богоја Јовановића, да се кирија за запремање тротоара наплаћује не само од ка®еџија и механџија, него и од свију оних који својом робом тротоаре запремају. По саслушању тога, — одбор је решио: Да ужи одбор у који да уђу одборници г.г. Богоје Јовановић, Тодор Мијаиловић и Димитрије Ђ. Миловановић проучи овај предлог одборника г. Јовановића и поднесе извешће са својим мишљељем. XV За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: предлог суда за одобрење ресго кредита за нивелисање и калдрмисање Св.-Никољског трга; модба Јовице Бардовца овд. трговца и осталих потписника исте, да нм се допусти, да есенција и даље остане на њиховом сдободном руковању; молба г. Лазе Карамарковића, управника трошарине због тантијеме; предлози суда за ра 'ходовање општ. нотражи* вање од иок. Мидана Петровића, архивара општ. суда и Јоце Рашковића, б. пескара; представка Друштва „Мидошевац" за уређење Падилуле, због иачина подизања зграда на палилулској пијаци и експдоатисања исте нијаце; саопштење акта Управе општ. трошарине по предмету учиње них I нримедаба Гдавне Контроле на рачуне Управе општ. трошарине за 1898 годину; тражење одборннка г. Димитрија Наумовића, да се расправи питање о томе: ко је дужан да зубча тротоаре, општина иди сопственици имања, пред којима се тротоар надази; — одбор је решио: Да се ставе на диевни ред за идућу седницу XVI Председник општине закључио је данашњу одборску седницу претварањем исте у конФеренцију .