Beogradske opštinske novine

Год. XXI

- 205 -

Број 35

ниди имања, који су сада пристади на грађење канада о своме трошку, дужни дати онакву заједничку нисмену изјаву, какву одбор тражи у решењу своме од 27. нр. мес. снабдевену својеручним нодписима, која ће се чувати у каси суда београдске општине, — одбор је решио : Да се усвоји ова молба грађана улице Космајске и Топличин Венац и да се решење одбора од 27. пр. м. измени у томе, да се изјаве сопетвеника које ће «адржати услове изложене у истом решењу не интабулишу на имања, већ да сопственици имања, који су сада пристали на грађење канала, о своме трошку даду општини заједничку изјаву која ће садржати услове под којима је извршење тога посла допуштено и да се та изјава не интабулише већ чува у општ. каси, као и да сваки онај којн се доцније веже са овим каналом даде општини изјаву која да садржи дотичне услове. VIII Пре оедник извештава одбор, да се на конкурс, објављен од стране суда за избор једног декара општинског приЈавило седам кандидата, и да је г. министар ун. дела актом својим од 29 јуда ов. г. С№ 7090 известио суд, да сви пријављени кандидат, сем накнадно пријављеног г. Вг. Јосиоа Марковића за кога није ни тражено услед накнадне пријаве извешће, имају потребне квадиФИкације, и сви уживају право праксе у Србији. По саслушању тога одбор је решио: Да се све добивене понуде упуте шеФу општ. лекара на 'реФерисање о досадањем службовању и пракси пријављених кандидата и даде мишљење који би од њих био најподеснији за општииског лекара. ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Општински лекар. — Одбор београдске опгптине у седници својој од 12. ов.

Бајан није могао дуго да трпи римску посаду у граду Сирмијуму, „чинило му се, због стада тога града, да је он трајна погибао слободи обарској." 1 Пошто је Бајан победио дачке Словене, одмах друге године опседне сремски град Сирмиум, који беше добро утврђен. Ну, да не би Римљани послали граду помоћ, он Спреми велики број лађа, којима направи мост преко Саве, да би пресекао помоћ граду. Гра1,еље савског моста поплаши Римл>ане и Сет, заповедник Сингидунума, изјави свој протест на овај Бајанов рад. Бајан одговори Сету, да се он тиме спрема за рат против дачких Словена, ну Сет није ово веровао. Тада Бајан изјави, да он према уговору има право да иде на заједничког непријатеља, и чинио је Сета одговорним, ако би дошло до прекида односа са царевином. Да би својим речима дао вероватност, он се притворно закуне најтежим клетвама по обарском начину, а затим и Светим Писмом по римском начину. Сет, ма да му није веровао, ипак није могао да предузме ништа да га спречи, пошто није имао довољно војске. 2 Када је Бајан био готов с мостом, потражи од римског цара Тиберија град Сирмиум с тим да се грађани и војска могу 1 ЈШ. 2 Љ. Ковачевић и Љ. Јовавовнћ, Ист. Срп. Нар. књ. I, стр. 50—52.

м. изабрао је за квартовног лекара београдске општине г. Бг. Слободана Рибникара, овд. лекара.

С Т Е Ч А Ј За смештај канцеларија кварта варошког од 1-ог Новембра ове године, општини је потребна под закуп једна зграда по могућству на средокраћи реона квартовог. Зграда треба да је засебна, да има до 9 довољно видних одељења са двориштем и осталим принадлежностима. Закуп има важити за три године. Понуде ваља слати општини београдској до конца овог месеца. У понуди ваља тачно означити улицу и број куће која се нуди; колико има одељења и колико се тражи на име годишње кирије. АБр. 6088. Од суда општине београдске 9 Августа 1903 године, Беотрад.

С Т Е Ч А Ј За смештај канцеларија пореског оделења за град Београд од 1-ог Новембра ове године, општини је потребна под закуп једна зграда по могућству на средокраћи вароши. Зграда треба да је засебна, да има до 10 довољно видних одељења са осталим принадлежностима. Закуп би имао важити за три године дана. Понуде треба слати суду општине београдске до конца овог месеца. Понуђачи треба тачно да означе улицу и број куће коју у закуп нуде; колико | слободно из њега иселити са свим што могу понети. Цар није хтео на то пристати, но пошље граду војску у помоћ. Пре борбе учињен је још један покушај за мир састанком Бајана са Теогнидом, војводом и заповедником града Сирмиума. На том састанку седео је Бајан на златном престолу, а пред њиме је био намештен заклон, да га не би Римљани преваром убили. Када ни овај покушај не успе, настаие борба око Сирмије, која је издржала Бајанову опсаду три године дана (од 579,—581.). Ну у томе наста у граду глад, а помоћ није могла доћи због направљеног моста, а поред тога Тиберије је имао рат и у Азији, те му је изгледало боље да преда град, него да му га Бајан отме и да му грађане одведе у ропство. Тиберије дакле нареди заповеднику Теогниду, да учини уговор, по ком би било слободно грађанима, да изиђу из града не понев ништа осим хране и једног одела. 1 Неки су писци држали, да су Сирмиум Обри том приликом са свим разрушили; али се сада мисли, да Обри то нису учинили у тој мери, но да је Сирмиум тада изгубио само своју првашњу ^важност и величину. Са освајањем Сирмиума (581. год) настаје у Срему обарска влада, која је дуго 1 Г)г. Гг. КасМ (по 84гШег-у), АгМг ха роу. јид., св. IV. стр. 246.

има одељења, и колико се тражи на име годишње кирије. АБр. 6664. Од суда општине београдске, 9 Августа 1903 године, Београд.

ОБЗНАНА ЈШЦИТАЦИЈЕ По одобрењу г. министра грађевина од 4 маја 1902 год. ЈУе 2052 и решењу управе нишке град. трошарине од 25 јула ове год. ТБр. 1347, управа нишке градске трошарине држаће на дан 18 августа ове год. од 9—12 часова пре подие, у своме грађевинском одсеку грећу ОФерталну лицитацију, за давање у иораду грађевинских радова у св. Петци (Саћевачка клисура) за електрично осветлење града Ниша, пошто и на другој лицитацији није било довољно понуда. Предрачунска сума за ове грађевине износи: 202137.47 динара. Кауција полаже се унапред у суми од 30.000 динара у готовом новцу, или важећим државним папирима. Планови, предрачун и услови за ове грађевине могу се видети сваког радног дана у грађевинском одељку ове управе. ЈГицитираће само они предузимачи, који поднели буду уверу: да су за ову годину нријавили нредузимачку радњу надлежном пореском оделењу. ТБр: 1347. од управе нишке град. трошарине 27 јула 1903 год. у Нишу.

0 Б Ј А В А Општина београдска набавиће захрану и простирку коња непосредном куповином за готов новац и то : 130.000 кила сена и 51.000 кила сламе. Комисија ће сено и сламу пр имати на пијаци марвеног трга на „Тркали шту", трајала. Обри су владали Сремом преко 200 година, све док их из Паноније не истераше Фрузи, када Срем од обарске дође под Фрушку власт. Ма да се обарска власт пружала и над областима далеко изван Срема, ипак обарском хагану „у Срему беше главна сила"- 1 Када су Обри 581 год. освојили Сирмиум, готово се све градско становнштво иселило из града и отишло на југ, и то већиному Солун(Тесалоник). Становништво Солуна знатно се умножавало, јер поред досељеника из Сремске Паноније стекло се тамо у току времена мпоштво бегунаца из Наиса, Сардике, Дачке и из других области. 2 У Срему је, дакле, у ово време било врло мало Римљана. Осим Обара било је у Срему тада нешто Словена и других обарских поданика, које су Обри трпели поглавито с тога, да им обрађују земљу, коју они, заузети ратовањем нису могли обрађивати. — Наставиће се —

1 Рг. Гг. КасМ, Осјепа а1апјШ 12гога, стр. 32. 3 Љ. Ковачевић и Љ. Јовановић, Ист. Срп. Нар св. I, стр. 91.