Beogradske opštinske novine

Број 44

— 255 —

Год. XXI

стељне етвари, а такође и евоје одело ; прање рубља иде иа заводски трошак, осим рубља за глачање. Оболели питомци, који су везани за постељу или јехтичавци лече се у нарочито одвојеним собама — у заводској болници. Лекари посећују болницу 2 пут дневно, а одржавају у одређено време и амбуланту за болеснике на ногама. Пензионирци имају права да леже, и да зову лекара к себи у собу. Пристојна сарана умрлих питомацапада на терет општини. Међутим сарана може бити и скупља, кад трошкове поднесу пријатељи или породица покојникова. У мртва чкој комори, са електричним звонцетом у рукама проведу умрли још 48 сати до саране. Ако се укаже потреба за секцију, врше је тада заводски лекари. Само они питомци, који се налазе у заводској болници или их лекар огласи за са свим неспособне за рад, ослобођавају се у опште од рада. Сви остали подвргавају се кућевном раду, према прегледу и оцени лекаревој. Рад се обавља под надзором управника и собара, и траје 6 часова, 3 пре подне а 3 после подне. За све врсте радова утврђене су сталне цене — награде које се питомцима исплаћују редовно. Године 1901 издао јо општински суд сталну тариФу, из које ћемо навести неколико примера: цео дан рада (дакле 6 часова рада), награђује се са 24 потуре, пола дана 12 нотура; собари имају дневнице 12 потура, болничари 24 потуре, ако су код епилептичара 30 потура; клисар у цркви (са дужношКу да навија сат на тороњу) дневнице 15 нотура; ко ради у башти 30 потура, а ако чисти снег 40 потура дневно; лампар што чисти и пали лампе у заводу 15 потура; Фарбар, столар, бравар изидар по 40 потура. Женски рад се по разној врсти награђује различно : за домаћи каиут или огртач по 1'20 круна, за мушке панталопе 30 потура, за мушке гаће 18 подипе с цролећа отпоче најжешћа војна између Грка и Угара. Грчка је војска била велика и њом је командовао Манојлов сестрић, Андроник КонтостеФан. У њој је било разних народа, па се помињу и Србп. Угарском војском управљао је палатин Дионисије и у њој је било 37 жупана а укупно 15.000 л/уди. Битка је била близу оне хумке, коју нрошле године нодигоше Угри. Међу тим ове године беше друкчији резултат борбе. Угри су били страшно потучени. Бојно поље било је покривено лешевима угарским, а мноштво је заробљено. Палатин Дионисије једва је жив умакао, и Грци у знак победе опојаше своје прошле године изгинуле борце и ставише крст на сред оне хумке, па се за тим у брзо повуку преко Саве. Тако се заврши угарско-грчка војна. Срем од ове битке оста у грчким рукама. 1 И доцније је између Угарске и Византије вођен спор око Срема, али грчка војска од ове битке 1167. год. није више ступила ногом на сремско земљиште. По свом поразу морао је, угарски краљ Стеван III, по уговору, да уступи Грцима Срем и остале освојене области (Босну, Хрватску и Далмацију) и то као баштину свога млађег брата Беле (Алексија), који се тада бавио на цари1 Вг. А. Нићег, Оеа(;ег. Оезсћ., I, стр. 336. — V. КШе, Р оу . Н гу ., I, стр. 170. — Др. II. Ст. Марковић, Моногр. Зем., стр. 34.

тура, а за кошуљу 24 потуре; за женске чарапе 40 потура а за мушке 20 потура, итд. Посета код питомаца донуштена је само у одређено време. Питомци могу добијати и одсуство, пајвише за 4 недеље. Одсуство се употребл>ава или код рођака на страни, или у каквој бањи према лекаревом мишљењу. У заводу влада извесни домаћи ред; из непослушност или гажење тога реда, питомца се могу и кажњавати. Казне су им ове: укор, задржавање у соби, забрањивање изласка из завода (а ово им је иначе допуштено сваки дан од 1—6 по подне), и удаљење од рада, који доноси новчану награду. (наставиће се)

Н А Р Е Д Б А Како сада по вароши у велико влада болест „шарлах" која се помоћу трамваја као најјачих посредника за пренос и ширење шарлаха мше најлакше преносити по граду, Суд ошптине београдске, на основу тач. 5. чл. 93. закона о општинама, с обзиром на §. 326. крив. законика Наређује: Управи Безименог Друштва за трамваје града Београда: 1, Да у вече сва трамвајска кола која су намењена за саобракај идућег дана, добро споља и изнутра очисте. 2, Седишта и наслоне у колима добро очистити и поред тога са крпом умоченом у 5% раствора карболне киселине добро избрисати. 3, Под на колима са истим раствором полити. За тачно вршење и неиспуњавање ове наредбе биће одговорна поменута управа и у сваком противно примећеном случају биће кажњена строго по прописима §. 326, а који законски пропис одређује градском двору. Изгледа да је Бела владао овим областима као вазал грчки, јер је он још у Цариграду ковао новце као краљ Раме. 1 Год. 1180. умро је у Цариграду моћни цар Манојло, а по његовој смрти насташе међусобице око грчког престола, те Византија знатно ослаби. Тиме се користи нови угарски краљ Бела III (1173—1196.) и он године 1180. поврати Срем од Византије, после четрнаестогодишње грчке владе. Краљ Бела III довршио је уређење маџарских земаља на жунаније, којејејош под краљем Св. Стеваном отпочето. На свакн начин и Срем је тада добио жупанијско уређење које је у многоме наликовало на негдашње српско жупанско уређење. Ово су уређење Маџари свакако и примили од Словена, јер су од њих примиле и сам назив жупанског старешине „жупан" (Гарап) као и многе друге речи. 2 Кроз цело XII столеће били су угарски краљеви у вези и добрим односима са српским владаоцима, опирући се заједнички превласти византинској. И краљ Бела III имао је пријатељских односа са српским великим жупаном Стеваном Пемањом , који је у то доба својом генијалношћу успео, 1 8. ХЈиМс, Орш ји^. потаса, 183. — Угарски краљевић Бела био је тада варучен ћерком виз. цара Манојла и оаначен за наследника византинског престола. 3 Емил Пико, Срби у Угарској, прев. Др. Ст. Иавловића, стр. 22.

казну од 10—150 динара или од 1 — 20 дана »атвора. Наредбу ову послати Управи у препису да по иетеј строго поступа. Од Суда општине града Београда 15. октобра 1903 год. Београд. КЛе 2230.

Н А Р Е Д Б А Према измењеном §. 326 кривичног законика за случајеве које ни тим ни другим којим специјалним законом нису предвиђени нити је за њих казна прописана — моћи ће месна полицијска власт издавати наредбе и на тај начин одређивати казну од 10 до 150 динара или од једног до 20 дана затвора за лица која би радила противно таквим наредбама. Поред осталог, ове наредбе могу се односити и на уредност и угодност јавног саобраћаја на друмовима, путовима улицама и у опште јавним местима. Како безимено друштво трамваји града Београда и безимено друштво за осветљење Београда готово сваким даном, извршујући поједине своје радове по улицама и јавним местима, разваљују тротоаре и калдрму, па их одмах по свршеном послу не доводе у првобитно стање, већ их дуже време остављају неоправљене или их не оправљају како треба те на тај начин ометају уредност и угодност јавног уличног саобраћаја, — то суд београдске општине на основу чл. 89 и 92 закона о општинама и § 326 кривичног законика Наређује: Управама поменутих друштава, да у будуће кад год тротоаре и калдрму разваљују ради извршења својнх радова, одмах доводе по свршеном послу у првобитно стање.

да велики део српских, дотле раскомаданих, области уједини и тиме покаже пут, којим ће грести потомци његове славне династије. Год. 1183. видимо Белу где заједнички с Немањом ратује противу Грка, и допиру до Среца. Ну кад је нестало опасности од Грка угарски краљеви тежише да евоју власт прошире на Балкану на штету Срба, те са овима долазе у сукоб. Год 1189. прошла је преко Срема још једна велика крсташка војска. Та је војска под предвођењем немачког цара Фридрнха Барбаросе извршила познату трећу крсташку војну. Ово је била највећа крсташка војска од свију које су прошле Сремом, а у исто време и последња, јер после ње крсташи (у Х1П веку) предузимљу морски пут, као угоднији, јер их је сухоземни пут много сатирао. Белу III наследи син Емерих (1196 до 1205. г.). У Угарској тада владаше међусобице око престола. Византинци су били тада забављени крсташким ратовима, те је тако Срем у ово доба био на миру. По смрти краља Емериха дочепа се престола његов брат Андрија II (1205—1235.), пошто малолетни син Емерихов Владислав убрзо за оцем умре. Епископија сремска била је, као што смо раније поменули, у У веку уништена, када су Хуни и Обри порушили град Сир-