Beogradske opštinske novine

ОПШТИНСНЕ НОВИНЕ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XXII.

НЕДЕЉА II. ЈАНУАРА 1904.

Број 2.

И 3 Л А 3 Е Н Е Д Е Љ Н 0 .1 Е Д А Н - П У Т Ц Е н: За Орбију на годину 6 динара на пола године 3 „ За стране земље на годину 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

Н Е И Л Л 11 Е Н А И И С М А Н Е II Р II М А Ј У С Е

П Е Т А Р I по милости Божјој и вољи народној Краљ Србије Ла лредлог Нашег Министарског Савета одлучујемо: 1. 29. јун, дан рођења Његовог Велнчанства Краља Петра I., празнује се као државна н народна светковина. 2. На Видов-Дан, 15. јуна, чини се свечан помен српским изгинулим борцима за веру и Отаџбину. Овом се уредбом замењују раније пздате уредбе о државним и народним светковинама. Наши Министри нека изврше овај указ. 2. јануара 1904 год. у Веограду. ПЕТАР о. р. Председн-ик Министарског Савета ђенерал, Сава Грујаћ с. р. Министар иностраних дела, Андра Николић с. р. Заступник Мннистра финансија, Председник Министарског Савета, ђенерал, Сава Грујић с. р. Министар унутрашњих дела, Стој. М. Протић с. р. Министар просвете и црквених послова, Љуб. Стојановић с. р. Министар војни, пешадијски пуковник, Мил. Андријевић с. р. Заступник Министра правде, Министар народне привреде, Тод. Петковић с. р. Министвр грађевина, Влад. Тодоровић с. р. Министар народне привреде, Тод. Петковић с. р.

одговор ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА НА ПОЗДРАВ КОЈИМ ГА ЈЕ П03ДРАВИ0 1. ЈАНУАРА 0. Г. НА БЕОГРАДСКОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ Председник београдске општине Г. КОСТА ГЛАВИНИЋ ПО ПОВРАТКУ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА ИЗ ТОПОЛЕ % ЈосПодихе ЈСредседхиче, Захваљујем и Вама и осталом часништву општине београдске на овом то-

плом поздраву и молим Вас, да будете код својих иријатеља и часника општинских тумач Мога Краљевског благово.г.ења и наклоности.

г о В О Р КОЈИМ ЈЕ Председник београдске општине Г. КОСТА ГДАВИНИЋ ПОЗДРАВИО ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО КРАЉА 1. ЈАНУАРА ОВ. Г. НА БЕОГРАДСКОЈ ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ нри.шком Његоиа повратка и8 Тоиолс Т$аше Тјеличахстбо, Часници београдске општине и гра1)анп Нрестонице, на данашњи дан, кога је отпочето прослављање стогодпшњице Орискога Устанка за ослобођење Србије, које су наши јуначки нредци иод вођством Врховног Вожда Вашега неумрлога Деда Карађорђа отпочели, у дубокој оданости и верности моле Ваше Величанство, да благоволите примити изразе наших најискренијих честитања и топлих жеља. да се што скорије приведе крају дело које је под вођством Врховнога Вожда пре сто година отпочето. Ваше Величанство враћа се из онога знаменитога историјскога места, где је први пут иосле дугих векова гранула зора ослобођења Орбије, и где се под обновљеиом владавином династије Великога Вожда -поставља темељ дивној Задужбини која ће сведочити о вечитим осећајима благодарностп Еарађорђевих нотомака и свега српског народа, а уједно будити у садање генерације дух витештва и родољубља којим ће се остварити велика мисија ослобођења и уједињења Српства. Престоница Србије с великом радошћу поздравља освитак нове године, у којој ће се под Заставом Вашеш Величанства прославитн стогодишњица Српскога Устанка, коме се свет дивио, а уједно тај знаменити логађај обележити великим културним споменицима и тековинама достојним Краља и Народа, који свој труд и своје драгоцене жртве за њихов успех залажу. У то име кличемо : Да живи Његово Величанство Краљ Србије Петар I. Да живи Његов Светли Дом, Да живи Народ Српски.

(зеоград, 6. јануара 1904. год. Одбор београдске општине у седници својој од 30. децембра пр. године одлучио је једногласно: да се Његовом Величанству Краљу Петру I у име Веограђана честита нова 1904. година телеграмом у Тополу, пошто ће Његово Величанство тога дана бити у Тополи, где ће се отпочети прослава стогодишњице Српског Устанка. Извршујући ову одборску одлуку председник београдске општине у име Београђана честитао је Његовом Величанству нову годину телеграмом у Тоиолу. Његово Величанство Краљ благоволео је на честитку председника општине одговорити телеграмом следеће садржине: Ности ГлааиниКу, председнику ошптине Београд Веоград, (двор) 2. јан. 1904. г. Верним и милим Београђанима искрена хвала на послатој честитци приликом нове године. ПЕТАР с. р. Честитка председника општине гласи: Његовом Вбличанству Краљу Србије ПЕТРУ I. Топола. У најдубљој поданичкој верности и одапости понизно молим Ваше Величанство, да благоволе о новој 1904 години примити најискренија честитања, која Вашем Величанству подносе одани Вам Београђани са топлпм жељама за дуг и срећан живот, те да обасуто љубављу свога народа оствари Своје и његове жел,е на срећу Свога Дома и Српског Народа. У име Београ^ана Предееднпк београдске општине, Коста Д. Главинић с. р.

На основу члана 36. закона о општинама, а по договору са Државним Саветом, прописујем ова П Р А В И Л А по којима ће се држати општински зборови и на њима вршити гласање у: Београду, Нишу, Крагујевцц, Псжаревцу, Шапцу и Лесковцу. Члан 1. Зборови општински у: Београду, Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу, Шапцу и Лесковцу, сазиваће се и на њима гласати, по прописима закона о општинама, као и у осталим местима.