Beogradske opštinske novine

Год. XXII.

— 2 —

Број 2

Гласање на општинским зборовима у овим местима, вршиће се по одељдима и то : 1. У Београду на шест места — у реону сваког полицијског кварта ; 2. У Нишу, Крагујевцу. Пожаревцу, Шапцу и Лесковцу, на по три места, која ће општински одбори у овим општинама одредити као гласачке одељке, одмах по ступању ових правила у живот, тако, да приближно у сваком гласачком одел>ку кварту — буде подједнак број грађана, који су у неазбучни списак уписани. Члан 2. Општински ће суд, на основу азбучног списка, састављеног према пропису другог одељка члана 21. закона о општинама, начинити за сваки гласачки одељак — кварт — азбучне спискове, у којима ће бити записани грађани, који у рејону дотичних гласачких одељака — квартова — станују. Сваки гласач гласаће у оном гласачком одељку -- кварту, у чији је азбучни списак уписан. Члан 3. Гласање ће се вршити у зградама које ће општински одбор, за сваки збор, одредити, а општински суд обзнанљти огласом којим се збор сазива. У том огласу општински ће суд објавити, да ће сваки гласач гласати у гласачком одељку — кварту — у коме станује. Свака зграда у којој ће се гласање вршити, мора имати ограђено двориште, које се може затварати. Ни у ком случају гласање се не може вршити у зградама где су смештена полицијска надлештва. Члан 4. Гласачки одбор за одељке — квартове — и главни гласачки одбори саставиће се овако: 1. У почетку сваке године, одбор ће општински, из сваког одељка — кварта — изабрати по 12 грађана, правних гласача, од којих ће за сваки збор коцком бирати за сваки гласачки одељак, по четворицу за чланове гласачког одбора и по двојицу за њихове заменике (тачка 16. члан 86. закона о општинама). Председнике ових гласачких одбора изабраће општински одбор из своје средине, а коцком одредити који ће од изабраних одборника коме глаеачком одбору председавати. 2. Чланови су главног гласачког одбор: а.) У Београду сви председници гласачких одборапо одељцима (квартовима); и б.) У: Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу, Шапцу и Лесковцу иредседници гласачких одбора по одељцима и један одборник, кога ће општински одбор из своје средине изабрати онда, када по тачци 1 овога члана буде бирао председнике гласачких одбора на гласачке одел,ке. 3. Председник ошптинског суда или његов заступник, биће у сваком горњем месту и председник главног гласачког одбора, у свима зборским радњама, осим нзбора општинских часника (члан 38. закона о оппггинама). А, кад се на збору бирају општински часници онда ће председник главног гласачког одбора бити један од одборника, кога ће.одбор из своје

срелине изабрати онда, када по тачки 1. овога члана буде бирао председнике гласачких одбора за гласачке одељке (види члан 39. закцна о општинама). Члан 5. Имена председника и чланова, како гласачких одбора за гласачке одељке тако и главног гласачког одбора, општински ће суд увек објавити у огласу којим се збор сазива. Због тога, општински ће одбор извршити избор ових председника и чланова гласачких одбора, свакад пре но што ошптипски суд изда објаву о сазиву збора. Члан 6. Гласачки одбори за гласачке одељке (квартове) састају се на дан збора, у зградама одређеним за гласање, у 7 х / 2 сати, а председници тих одбора отварају збор у 8 сати пре подне (члан 45. закона о општинама). Дал,и рад на збору врши се по пронисима закона о општинама, у колико ти прописи нису противни овим правилима. Пре почетка гласања, гласачке стране имају право, да од своје стране ако хоће, одреде по једног гласача, који ће у згради за гласање присуствовати гласању за све време гласаља. Он има право да стави своје примедбе у записник гласачког одбора дотичног одељка, али иначе нема права мешати се у рад гласачког одбора (види 8. и 9. одељак члана 46. закона о општинама). Члан 7. Гласачки одбори по одељцима, одмах по свршеном гласању, састављају и са примедбама, ако би их било, потписују записник о ресултату рада и гласања у дотичном гласачком одељку, па све акте о томе раду стављају у један завој, који ће се запечатити личним печатима чланова и председника одбора, а одмах потом, председници гласачких одбора носе те тако запечаћепе акте у општинску судницу и тамо их предају председнику павног гласачког одбора на реверс. Главни гласачки одбор, сутра дан по пријему у 8 сахати пре подне, састаће се и приступити пребројавању гласова, а по свршеном том послу, својим записником утврђује и одмах објавл>ује ресултат гласања. Раду главног гласачког одбора имају права присуствовати и сви чланови гласачких одбора из гласачких одељака, али немају права мешати се у рад главног гласачког одбора. Ако се према ресултату гласања покаже, да се по закону мора држати други збор, или да се мора вршити ужи избор, онда ће се поступити даље у свему ио одредбама закона о општинама и овим правилима. За тај други збор, или ужи избор, остају исти чланови и председници свију гласачких одбора, који су то и на првом збору били. Члан 8. Правила ова важе од дана њихове обзнање у службеним новинама. НБр. 176. 3. јануара 1904. год. у Београду. Миннстар унуграшњих дела, Стој. М. ПротиЂ с. г.

Рад одбора општинеког РЕДОВНИ САСТАНАК 12 Децембра 1903 г. Председавао председник београдске општине г; Коста Д. Главинић; Од одборника били г. г. Тома Цинцар-Јанковић Ђока А. Димитријевић, Д. Л. Симић, Мих. Милићеви}., Ж. Бугарчић, Јов. Нетковић, Трајко Стојковић, Мил. С. Милошевић, Милан Мостић, Милош X. Поповић, А. С. Јовановић, В. Н. Вуловић, Р. Драговић, Д-р. М. В. Смиљанић, Аца Н. 3. Поповић, Тодор Пе.јчић. Евг. М. Чоловић, Милан Марковић, Милорад Ђ. Гајић, Ј. Станковић, Стеван Максимовић, Марко С. Петронијевић, Д-р. М. Радовановић, II. Т. Милић, Д-р. Е. Михел, С. Ј. Константиновић, Мих. Драгићевић, Урош Благојевић, Н. Крстић. Деловођа; Марко Н. Новаковић. 1. Прочитан је записник седнине држане 9 о. м. Одборник г. Милан Мостић изјављује, да је гребало да уђе у записник и његов предлог, да се изабере опнггински нуномоћник, који -би био у исто доба општински правни референт, имао своју канцеларију и особље и који би се одрекао свију других адвокатских иослова и посветио се само оиштииским интересима. По саслушању тога, -— одбор је примио к знању ову примедбу одборика г. Мостића. П. По нрочитању акта иследњих власти АБр. 12236, 12220, 12154, 12153 и 12195, којима се траже увсреша о имовном стању и владању извесних лица, одбор је изјавио: Да су му непознати: Светомир Белостевац, Крстић Белостевац, Јаков Валд, Александар Гадушевић, Живан Матић б. служитељ; да је сумњив Светозар Матић служитељ и да је доброг владања и доброг имовног стања Благоје Антоновић, кафеџија. Ш. Председник износи одбору на мишљење молбу г-ђе. Марије Ценићке, која моли за уверење о породичном односу, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиљи може издати уверење о нородичном односу. IV. По нрочитању акта Управе града Београда којим се тражи мишљење ио молби Николе Ковачевића фрцзера, због поданства, одбор је решио : Да се молиоцу може по молби учинити ако томе не стоје на путу какве законске сметње. V. По прочитању молбе Рудолфа Фелдмана АБр. 12161 и Вили Фелдмана АБр. 12160 да им се врати трошарина коју су пдатили на увезене ораје, које су за тим извезли и извешћа Управе Трошарине, — одбор је решио: Да се ове молбе одбаце, пошто молиоци пису поднели товарне листове за доказ извоза. VI. По нрочитању молбе општинских чиновника АБр. .12162, да им се изда у очи Божића аконто плате за јануар, — одбор је са 16 гласова (за молбу гласали: Д. Симић, Мих. Милићевић, Ж. Бугарчић, Мил. Милошевић, А Јовановић, Милорад Гајић, Ј. Станковић и 17. Милић) решио: Да се ова молба одбаци.