Beogradske opštinske novine

Година XXII

Број 6.

Стручни одбор предлагаће оно потребно особље за тај едсек, које ће бити под уговором и које се има сматрати као стално више особље, а које ће постављати суд односно одбор опгатински. Привремено и ниже особље, које неће бити под уговором, постављаће сам стручни одбор у договору са шефом одсека. Тај одбор овераваће све рачуне а исплате ће наређивати суд општински. Стручни одбор одговоран је за сваки свој противзакони рад. Овде је прекинуто даље претресање с тим да се настави у идућој седници.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Молепствије 31. Јануара тек. г. приредило је овд. Царско-руско посланство у 10 часова пре подне у овд. саборној цркви молепствије за победу руског оружја, на коме је чинодејствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит Господин Инокентије са свештенством, а присуствовали: Његово Краљевско Височанство ПрестолонаследникЂорђе чланови Краљевске Владе, народни иосланици, председник опгатине са часнигатвом и многобројно престоничко грађанство. Телеграми Његовом Величанству Цару руском. Представници београдског грађанства и београђани упутпли су 1. ов. м. поводом отпочетих непријатељства између Русије и Јапана Његовом Величанству Цару руском телеграме следеће садржине и то : представници: „Величанству Императору Петроград. Грађанство Престонице Краљевине Србије са својим представницима на челу, подносе Теби, Царе руски и православни, уверење о својим најсрдачнијим жељама за победу Твоју и славнога оружја руског над вразима Словенства и Хригаћанства. Сви хми подносимо пред престо Свенигањега најтоплије молитве за дуг и срећан живот Твој, Царскога Ти дома, за величину и славу братске Русије"; а београђани: „Његовом Императорском Величанству Господару Императору све Русије Царе иравославни, На Твој скорашњи великодушни царски позив свих народа на братску љубав и мир, непријатељи Твоје силне државе одговорише ратом. Свемогући Бог који, чува Тебе и Твоју државу и кроз векове је води слави и победама, помоћи ће Ти и овога п;ута да згрушиш непријател>е Твоје и свете православне Русије. За победу Цара православнога над непријатељима моле се сви праволавни Словени. Нарочито су молитве српскога народа искрене, дубоке и жарке. Већином поробљен и сурово угњетен непријатељима Словенства, Српски народ са свих страна

шаље топле молитве Богу да пошаље победу над непријатељима загатитнику и во!)и свега Словенства. Срби из слободне Србије, који су из раз осећања и тежња свих седам милиона српскога народа, у миљу понављају : Царуј на страву непријателгама, Царе православни!" Стални стручни одбор. Одбор београдске опгатине изабрао је стални стручнн одбор ради вођења надзора над израдом пројеката за канализацију, кеј и антрпоте и извргаењем истих. У овај одбор изабрати су г. г. Никола И. Стаменковић, професор Велике гаколе, Велислав Вуловић и Јоца Станковић, инжињери жељезничке дирекције. Г)г. Едуард Михел, референт за јавну хигијену и Марко Трифковић начелник министарства народне привреде. Регулација Моравске улице. Одбор београдске опгатине регаио је, да се за регулацију Моравске улице откупи целокупно имање Косте Параноса звано „Параносов Хан" за суму од 255 000 динара.

ЗВАНИЧНЕ ОБЈАВЕ И НАРЕДБЕ Објава. У згради општине београдске, ностојећој у Босанској улици под Бр. 34 има један стан за издавање под закуп. Овај стан који се састоји из једне собе и кујне и шупе у авлији може се издати одмах. Ради ногодбе обратити се Суду опгатине београдске. Од Сула ошптине београдске 4. фебруара 1904. год у Београду.

О б ј а в а На основу решегае Суда опгатине београдске од 18. децембра 1903. год држаће се офертална лицитација за намештање драперија на орманима у сали одборској, у канцеларији грађевинског оделења општинског на дан 11. фебруара т. г. од 8. сати пре подне до 11 када, ће се и закључити и оферти у присуству понуђача отварати. Предрачунска сума износи 1232,40 динара. Кауција је према,закону о јавним грађевинама 200 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења општине варогаи Београда. 5. Фебруара 1904. г. ГБр. 4807.

0 б ј а в а. На основу регаење Суда општине београдске од 21. фебруара 1903. држаће се друга усмена лицитација за калдрмис^ње стаза на новом гробљу, пошто на првој липитацији није било лицитаната, у канцеларији грађевинског оделеља општинскег на дан 10. фебруара, т. г. од 8 сати пре подне до 11., када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 4496,1'6 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 450 динара и то: у готовом вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и ногодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право има.ју, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења опгатине варогаи Београда. 5. Фебруара 1904. г. ГБр. 62*».

П р и к а з.

Нова Искра Свеска за Јануар ове године овог лепо уређиваног илустрованог листа, изашла је са следећим садржајем. Баба Гаја, слнке из Старе Србије, нанисао Зар. Р. Поповић. Размига.пање, песма Борскога. Чича Митина смрт, слика, написао С. Д. Годорић. Из „Пролетњих елегија", песма Милутина Јовановића. Ваља, слика Лео нида Андрејева, с руског превео Р. Намћење, песма Сокољанина, Леонид Андрејев, књижевна слика. Зашто певам, песма К. Ст. Павловића. Лазарица или Бој на Косову. од Ср. Ј. Стојковића. Листићи: Амајлије (из туђег низа), пЈ »евео 0. Камен, с немачког превео А. ..0 о!" (Лудвик Јакобовски), превео с немачког М. С. Ј. Нагаа нисма: Прослава Св. Саве у Солуну. Уз нагае слике. Хроника (Наука, Књижевиост, Разно, Библиографија). Слике: Срећна мати.—На умору. — Врањски споменик изгинулим борцима за ослобођење. — Арбанаека играчица. — Слатка самоћа. — Леонид Андрејев. — Чаргаија у Пријепољу. — Српска основна гпкола у Пријепољу. — С. Роксандић, академски вајар. „Нова Иск])а" излази сваког месеца, — Цена: на год, 16, на по год. 8. четврт год. 4 дин.: ван Србије 10 фор. или 20 дин. у злату. Претплата и све гато се тиче администрације гааље се Р. Ј. Одавићу, власнику. Капетан Мигаина 8.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Одговорви уредник МИХ. МАРЈАНОВИТЦ кмет беогр. општине Делиградсжа бр. 22.

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАД€КА Нова Електрична Штампарија ИЕТРА ЈОЦКОВИЋА, Бранкова ул

18.

ТелеФОн 5р. ЗЗб.