Beogradske opštinske novine

2 —

Број 18.

шања Милан Бркић, мееарски момак и да ли му ее може одобрити боравак у Београду као војном бегунцу из Аустро-Угарске, одбор је изјавио: Да му је Милан Бркић, месарски момак непозаат V По прочигању акта духовног суда епархије београдске АБр. 3318. којим пита каквога је владања Мијаило Гарагуновић, бив. лолиц. чиновник и моше ли му се као сведоку поклонити вера, — одбор је изјавио: Да му је Мијаило Гарагуновић бив. полиц. чиновник непознат. VI По прочитању акта филијала управе фондова у Крагујевцу А№ 3559, којим пита: има ли Димитрије Момировић, бив. ненсионер из Београда непосредног имаља у Београду, одбор је изјавио: Да му је непознато да ли Дим. Момировић, б. пенсионер из Веограда има непокретног имања јер општина београдска не води пикакве књиге о својим непокретних имања грађана београдских. VII По прочитању молбе одборника г. Аце 3. Поповића АБр. 3488. за одсуство, ■— одбор је решио: Да се одборнику г. Аци 3. Поповићу одобре четири месеца оосуства од одборничке дужности с тим да му се исто рачуна од 15 ов. мес. VIII По ирочитању акта Царско руског посланства у Београду АБр. 3438, којим изјављује своју благодарност општини, на приређени парастос руским консулима у Турској пок. Шчербини и Ростровском на дап 8 ов. м. одбор је Примио к повољном знању овај акт царског руског посланства у Београду. IX По прочигању решења Господина Министра Унутрашњих Дела АБр. 3432. којим задржава од извршења одлуку одбора донесену у седницу

ИЗВЕШТАЈ 0 раду општинског санитета и здравственим лриликама Београда у 1903. од Ог М. Гођевца, шеФа општинског санитета Суду Општипе Града Београда, Потписаноме част је поднети Суду Општинском извештај о раду санитетског оделења зајешо са кратким статистичким податцима о рађању и умирању у Београду. I. У прошлој 1903. години општински лекари учинили су лекарских услуга на рачун општински и то: Др. М. Гођевац шеф огиптинских лекара у општинској амбуланти и у кварту савамалском 4961. Др. Фрања Рибникар у кварту на Источном Врачару 864. Др. Момчило Ивковић у кварту Палилулском 534.

од 2 анрила 1904. год. у колико се односи на нартију расхода буџета за 1904. год. за издржавање ноћних стражара, — одбор је после потребног обавештавања решио: Да општински суд противу овог решења Господина Министра Унутрашњих Дела у законом року изјави жалбу Државном Савету. X По нрочитању извешгаја економног одељења АБр. 3303. о држаној лицитацији за продају празног плаца регулационог фонда у ратарској улици бр. 4. — одбор је решио: Да се празан плац регулац. фонда београдске општине у Ратарској улици бр. 4 уступи под условима прописном у акту АБр. 2376, г. Милану С. Антонијевићу овд. јувелиру за кзлицитирану цену од осам хиљада и четири стотина дин. XI По прочитању извешгаја економног одељења АБр. 3411, 3412, 3468, 3491, 3523, 3560 о држаним лицитацијама за издавање нод закуп траве за кошење и иопашу на разним општинским земљиштима, — одбор је решио: Да се трава за кошење и попашу — за време ово летње сензоне а под пронисаним погодбама изда под закуп и то: на старом гробљу Милану Спасићу, овд. земљоделцу за закупну цену од сто четердесет дин. и десед пара динар. у новом општинском сењаку Аранђелу И. Илићу, овд. економу за закупну цену од сто динара и пет парадин. на општинском земљишту код 7 кућа и поред гробљанског друма код ћуприје Стевану Чупићу, овд. економу по закупну цену од тридесет и један динар, на општинском земљишту код малог резервоара у Булбулдеру Љуби Дојчиновићу, овд. економу по закупну цену од осамдесет и пет динара; на општинском земљишту код водоводних резорвуара на тркалишту код Возаревићевог крста и на запздном врачару Стевану Чупићу, овд. економу за зукупну цену од четрдесет и осам динара; на општинском земљишту код Батал — џамије Петку Тројановићу, овд. рибару за закупну цену од сто шесет динара и педесет пара дин.

Др. Драгутин Живадиновић, у кварту Дунавском 553. Др. Воја Кујунџић у кварту Теразиском 262. Др. Миленко Протић у кварту Варошком 243. Др. Слободан Рибникар у кварту на Западном Врачару 228. Др. Светозар Марковић школски лекар 92. Др. Даринка Банковићка школски лекар 73. II. Од стране Суда Општинског упућено је у болницу на лечење 612 болесника. III. Јавило се за помоћ општинску за лечење по бањама 230 лица, од којпх су 86 болесника добили помоћ у новцу; свега је издато на ту помоћ 4773 динара. IV. Општински лекари каламили су са повол,ним успехом новорођене деце 827, а поновно (ревакцинисали) каламили су 691. V. Десинфекција које у општинском десинфекционом заводу, које по приватним кућама извршено је од туберкулозе 217, од тифуса 1, од шарлаха 321, од дифтерије 46, од великих богиња 9, од малих богиња 2. Старинарских десинфекција 35. Трговачке фате-одпадака бала 1070. Де-

XII По нрочитању реферата економног одел.ења АБр. 3458 о наплаћивању нонаше на ошптинским утринама, одбор је реншо: Да се попаша на општинским утринама ни ове године не издаје под закуп већ да оштински суд преко својих органа наплаћује таксу за попашу на општинским утринама годишње и то: а) од једног вола, краве, бивола, бика, или биволице по 2,00 дин; б) од једног јунета по 1,50 дин: в) од телади по 1,30 дин; г) од пастува, коња или кобиле по 3 - 60 дин. д) од ждребади по 1,80 дин; ђ) од магараца, магарица, мазги, или мула по 3,60 дин; е) од јагањаца и телади по 0-40 д. ж) од јараца, овнова, оваца коза и јаради по 0,60 дин; з) од нерастова, вепрова и крмача по 2,60 дин. и) од назимади по 2 - 00 дин. ј) од прасади по 1 - 50 дин. XIII По прочитању акта сгарешине цркве св. вазнесенске АБр. 3275 о избору два туторска помоћника за ову цркву — одбор је решио: Да туторски помоћници цркве св. вазнесенске у 1904 години буду Владимир Маринковић, трговац и Лазар Микић рентијер. XIV По прочитању извештаја економног одељења АБр. 3469. о држаној офертарној лицитацијн за набавку 3000 кубних метара дрва за гориво за сва онштинска одељења и за основне школе одбор је решио: Да се набавка три хил,аде кубних метара дрва за горење за сва општинска одељења и за основне школе уступи г. Светозару Боторићу трг. овд. каопонуђачу најниже цене по цену од шест динара, и и педесет и четири пара дин. по једном кубном метру, а под условима ирописаним у акту АБр. 3023 с тим да се обртна пореза. плати на терет општ. касе. синфекција на приватан захтев 35. Судских десинфекција (т. ј. старих ствари које су изложене јавној продаји) 10. Десинфекција школа 74 и десинфекција штала и обора 1. VI. Приликом санитетско-полицијских ревизија за десет месеци у прошлој години, за које је време саиитетско-полициска власт била у рукама општинским нађено је неуредности: код хлебара 72.; код ашчија 40; код касапа 60; код кафеџија 52; код пиљара 36; код 86 млекаџија нађено је воденот млека. Нездравих радионица и кућа нађено је и забрањено обитавање у истим 16. Нечистоћа по приватним домовима нађено је 139. Неисправности по бакалницама нађено је 8. VII. Поду.ирилаже се извештај општинских марвених лекара за 1903. год. VIII. Опшгинске бабице порађале су сиротне породиље и то; I. Ана Коларовска за кварт Варошки имала је 3 порођаја. II. Анка Стојилковићка за Источни Врачар имала је 23 порађаја. III. Катица Стефановићка за кварт Палилулски имала је 8 порођаја.