Beogradske opštinske novine

Год. XXII

што је нпр. литар па се по том сипа у боце. На боци се одмах стави име продавца па се она одмах шаље одељењу за испитивање животних намирница, где се врше пробе у погледу садржине масних састојака и специфичне тежине. Масноћа млека, расхлађеног на 159 С, одређује се по познатом Герберовом начину, при чему се уиотребљава ради издвајаља масти сумпорна киселина од 1,825 специфичне тежине и чист амил-алкохол од 0,815 специфичне тежине при 15° С, и са тачком кувања од 128—130° С. Лучење масла врши се помоћу центрифуге ХугерштофЛајпциг, система рапид. На свакој проби млека, које се пре исиитивања пажљиво промеша, врше се два одређивања масноће, ако се она не слажу у 0,05 прц. садржаја масноће, одбацују се; у другом случају узима се као тачно већи резултат. Специфична тежина одређује се лактодензиметром Сокслеовог система. Ако се при оваквим испитивањима покаже неприродан еастав млека, предузимају се даља испитивања ради утврђивања Фал сификата, која нас овде толико интересују, јер су стручне природе. В. М

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Пажња грађанству. — Како ће ускоро наступити цветање липа, којима су засађене београдске улице, то суд општине београдске сматра за дужност, да умоли грађанство да се уздржи од недопуштеног брања липовог цвета. Јасно је за свакога, да су липе и остало дрвеће засађене по улицама како са хигијенских тако и са естетичких обзира, те је грађанство позвато, да их чува и отклања сваку сметњу њиховом развијању. Суд општ. београдске обратиће оштру пажњу на чупање липа приликом њиховог цветања и са сваким оним. који буде скидао цвет са липа и кршио грање иоступиће по закону. Нарочито се скреће пажња родитељима, да своју децу одвраћају од брања липовог цвета, јер је досадашње исвуство показало да већином деца сатиру улично дрвеће. Добротвор београдске сиротиње. — Краљ. Српска Академија Наука, извршујући тестаменат пок Др. Николе Крстића, бив. ппредседника Држ. Савета, послала је општини београдској 500 дин., колико је он оставио као легат сиротињи београдској. Суд општине београдске у име своје сиротиње захваљује Академији на послатом новцу а великом српском добротвору нека је вечна успомена међу нама. Регулација дунавског краја. —• План о измени регулације дунавског краја, који је израдила општина београдска, одобрио је г. Министар Грађевина, те ће се према томе приступити ускоро детаљним радовима за извођењу истог и давању регулационе линије појединим грађанима. Параносов Хан. — Одмах после Духова општина ће београдска приступити

рушењу Нараносовог Хана, колико буде потребно ради просецања Карађорђеве улице, те ће се и ово важно питање окончати. После тога извршиће се нивелисање и калдрмисање овог дела улице, тако да ће иста најдаље до августа ове године моћи бити предата саобраћају. Насииање баре Венеције. — Рад на насипању ове баре на месту између сарајевске улице и жељезн. станице врши се увелико. Сви су изгледи да ће се још овог лета бара толико насути, да ће све баруштине, у које се слива пиштољина, бити затрпане. Сем тога удариће се коте за нивелисање моравске улице, која иде у продужењу од железн. станице преко баре ка фабрици монопола дувана, паралелно сарајевској улици. Оишгински зборник. — Уз данашњи број новина шаљемо читаоцима иети шабак зборника општине београдске, у коме су одштампани: свршетак занона о местима; цео закои о чувању иољског имања\ иравила о деловодству и иосмоводству оиштинском и о. уреТ)ењу оиштинске архиве ; и уредба о оиштинским ириходима. У прва четири табака одштампани су: закон о оиштинама; иравила о држању оиштинских зборова у Веограду и др. градовима\ распис М. У. II. о жмлбама на изборе оигит. часника ; и закон о месџима. Као што се из овог почетка види, садржина је зборника врло разнолика. те се уредништво нада, да ће сви општински судови похитати, да се на беогр. општинске новине претплате, чиме ће задовољити велику потребу, која се осећа у брзом и лаком изналажењуи нримењивању законских одредаба у сваком случају. Катастар оиштше београдске. — На седници одбора општине београдске од 11. ов. мес. изабран је за шефа општин. катастра г. Милан Балта, виши инжињер Министарства Грађевина. Пошто ће општина још ове године уредити своје катастарско одељење и приступити катастрирању Београда, то ће г. Балта биги ускоро уведен у дужност а за тим, у споразуму са њим, извршиће се поставл.ање потребног иерсонала.

Објава. Општина београдска држаће у своме грађевинском одељењу, оферталку лицитацију 20-ог маја, ове год. за набавку 1010. куб. мет. ломљеног камена, за претрес калдрме по вароши. Камен треба да је из околине београдске. Сваки лицитант полаже на дан лицитације 800 дин. не име каицнје. Страни поданици полажу дуплу кауцију. Оферти ће се отворити 20-ог маја, ове год. тачно у 11 сати пре подне у нрисуству нарочите комисије и понуђача. Предрачун и услови могу се видети еваког радног дана од 8—12 пре и од 3—6 сати по подне.

Из грађевинског одељења општине београдске 8-ог маја, 1904. год. ГБр. 1956.

Објава. На дан 20-ог маја тек. грд. од 3—6 часова по подне, држаће се поново јавна усмена лицитација за издавање под закуп траве за време ове летње сезоне на оп- | штинском земљишту — Чалијама поред Топчидерске трамвајске пруге. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског. Излицитирана цена полаже се одмах при закључку лицитације. Од суда општине београдске 13. маја 1904. год. АБр. 4590 у Београду.

Објава. На основу решења Суда општине београдске од 12. ов. мес. држаће се друга усмена лицитација за израду столова и клупа за касарне ноћних стражара и ормана за грађевинско оделење, у канцеларији грађевинског оделења општинског на дан 19. Маја ове год. од 10 сатп пре подне до 12 када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 700 дин.. Кауција је према закону о јавним грађевинама 70 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да поменутог дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења општине вароши Београда, 13 Маја 1904. год. Г.Бр. 1023 и 2041.

Објава. На дан 22 Маја тек. год. од 3—5 часова по подне држаће се у канцеларијв економног оделења Суда општинског, јавна усмена лицитација за израду чојаног и цвиличног одела за општииске елужитеље и позорнике. Лицитација ова подељена је на четири групе. Кауција се полаже при линитацији и то:. за I групу 250 динара „ И „ 200 „ „ III „ 150 „IV „ 100 „ у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Кауције ове полажу само они на којима лицитација остане. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког дана за време канцелариских часова и при лицитагији. Од суда општине београдске 14 маја 1904. год. АБр. 4328 у Београду.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ ,У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДЛ Власник ОПШТИНА ИЕОГРАДСКА Одговорни уредник НОЈИСЛАВ МИЛОШЕВИЂ, кмет беогр. општине, Сарајевска бр. 26. Нова Електрична Штампарија ПЕТРА ЈОЦКОВИЋА, Бранкова ул. 18. — ТедеФОн бр. 336.