Beogradske opštinske novine

Година XXII.

— 8 —

Број 32.

сића, Јована Димитријевића, Војислава Војиаовића, Јована Радивојевића, Бранимира Николића, Војислава Петровића, Животу Михаиловића, Петра Тодоровића, и Милана Живановића; из возарског дунав. ескадрона: за Јована Симића и Милана Димитријевића; из VII. пеш. пука 2. бат. за Стевана Михаиловића раден. бравар. Недељка Антонијевића, чинов. и Косту Крстића, Сергију Ђорђевића, покућара; из град. артиљ. пука: за Атанасија Станковића из Лесковца. Горе именовани имају се јавити главној благајни опгат. београдске ради пријема плате.

НАРЕДБА Суда општине града Београда, И ако је суд ове општине. 14. септембра пр. г. К№. 1901, отпустио наредбу грађанству ове оппггине, о редовноме чишћењу својих дворишта и улица испред зграда, и то: за двориитте бар један пут недељно и то суботом, а за улице испред зграда два пут недељно и то: средом и суботом после 10 сати у вече или четвртком и недељом до 5 сати изјутра лети, а зими средом и суботом после 9 сати у вече или четвртком и недељом до 8 сати у јутру, — ипак многи и многи грађани тако не раде, већ или никако и не чисте или тако рђаво почисте, да већи део нечистоће остаје на улици. Понављајући горњу своју наредбу, која и сада има потпуну важност, суд позива грађанство, да по њој поступа, и дворишта и улице тачно и уредно у одређено време чисти тако, да никакво ђубре не остаје по калдрми после чишћења. Разуме се по себи, да се дворитпта и улице морају пре чиптћења полити чистом водом. Ко не буде овако, редовно и уредно радио, биће подвргнут казни из§. §. 329. тач. 8. и 9. и 330. крив. законика, противу које по закону нема места жалби. казне Од Суда општине београдске, 19. јула 1904. Кр. 2225, у Београду.

Објава. На дан 30. јула тек. год. од 3 до 5 часова по подне, држаће се у канцеларији економног оделења Суда општинског јавна усмена лицитација за набавку 104.755 килограма зоби (овса) за храну општинских коња. Кауција је 1000 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности за српске грађане, а за страие поданике два пута толика. Влижи услови могу се видети у канцеларији економног одељења Суда опгатинског, сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од Суда општине београдске, 23. јула 1904. год. АБр. 6834, у Београду.

Објава. Суд општине београдске издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп на три годипе дана следећа општинска добра и то: I. На дан 3. августа тек. год. од 3 до 5 часова по подне: зграде у Таковској улици под Бр. 10, и II. На дан 4. августа тек. год. од 3 до 5 часова по подне: празан плац — део

баре „Венеције", постојећи на обали савској до кафане Нестора Милисављевића, илиџара. Лицитације ове држаће се и то: За зграде у Таковској улице пред или у кафани код „Орача", а за плац—пред или у кафани Неетора Милисављевића. Кауције су равне тромесечној кирији. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног оделења Суда. општинског сваког радног дана за време канцеларијских часова, а празником од 9 до 11 часова пре подне. Од Суда опгатине београдске 12. јула 1904. год. АБр. 6809, 6810. У Београду.

Објава. На основу решења Г. Миниетра грађевина од .'3. јуна ове год. држаће се усмена лицитација за израду пешачке стазе — гаеталишта у улици Краља Александра у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 2. августа о. г. од 9 до 11 сати пре подне, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 27.989.14, динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 2800 динара и то: у готовом, вредећим државиим папирима или интабулацији. План, услови, предрачуи и осгала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радиог дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења ошптине варогаи Београда, 15. тула 1904. год. Г.Бр. 3336.

Објава. Према решењу Команданта дунавске дивизијске области од 2. ов. м. Е№ 3771 и 3772, имају се у гарнизону београдском извргаити прве усмене — јавне лицитације и то : 1. За набавку 1,000.000 кграма пгаенице; и 2. За набавку 1,800.000 кграма овса, потребне Управи дунавског сталног профијант-слагалигата за 1905. годину. Лицитација ће се извргаити у канцеларији Интендантуре дунавске дивизијске команде и то: 1. За пшеницу на дан 9. августа, а 2. За овас на дан 23. августа тек. године. Услови се могу видети у канцеларији Интевдантуре дунавске дивизиске команде свакога дана, а и на сам дан лицитације. У име кауције полажу српски поданици 10°/ 0 , а страни 20% од укупне уговорене вредности ове набавке. Кауција се полаже: 1.) у готовом новцу; 2.) у српским државним гарантованим хартијама по номиналној вредности; 3.) у акцијама Народне Банке и Извозне Банке, по курсу или у њиховом гарантном писму са означеном вредногаћу; 4.) у заложницама Управе Фондова и у неисплаћеним државним рачунима по номиналној вредности; 5.) у акцијама српског бродарског друштва у 3 / 4 њихове номиналне вредности; и 6.) у акцијама, удеоницама приватних српских новчаних завода у 2 / 3

њихове вредности према курсу који постоји у то време за њих. Право утакмице при овим лицитацијама има сваки, који одговори постављеним условима и који се занима производњом, прерадом или трговином (било посредном или непосредном) дотичних артикала. Лицитација се вргаи само пре подне, а почиње у 9 и траје најдаље од 12 часова у подне. У то се доба лицитација за све излицитиране артикле закључује. Надметачи се примају ради надметања само до једанаест часова пре подне. Ово се саопштава грађансгву ради знања. Од Суда београдске општине 19. јула 1904. год., у Београд АБр. 7100.

Објава. Као прошле године, тако и ове, у варогаи Пироту држаће се петодневни панађур на дан 15., 16., 17., 18., 19. и 20. августа ове год. На овом панађуру продаваће се стока свију врста и производи сточарски и пољске привреде (земљораднички, гаумарски, воћарски, пчеларски и т. д.), пиће, храна људска и сточна. Жељезничка станица, погата и телеграф постоји у самој варогаи Пироту, а има и добрих путова, који воде: ПиротКњажевац, Пирот—Власотинци, ПиротБела Паланка—Нига. Скреће са пажња трговцима, да овај округ има рогате и ситне саватске дебеле стоке у великом броју на продају. Држање овога панађура Суд објављује трговачком и привредном свету ради знања. Од Суда општине града Пирота Бр. 5678, јула'1904. год., у Пироту.

Објава. Погато је изменама и допунама у закону о панађурима, селу Лесковцу ове општине повраћено право држања панађура, — то је Господин Министар народне привреде, на молбу ово општинског суда, рептењем својим од 6. марта 1904. године Бр. 1521, одобрио држање тродневног панађура у селу Лесковцу, срезу посавском, округу београдском, а у дане 26., 27. и 28. јула ове и у будуће сваке године. На овоме ианађуру продаваће се сви производи дозвољени законом о панађурима. Село Лесковац налази се на врло лепом месту на средокраћи између три среза: космајског, посавског и колубарског (чувених нарочито са своје добре рогате марве), а између два за саобраћај врло добра друма: Београд—Лазаревац и Београд—Ваган од којих до панађуришта нема више но пола часа. За безбедност и потребне удобности на панађуру, Суд је се постарао. Ово се објављује трговцима и пољопривредницима ради знања с тим, да ће ако посете овај панађур бити задовољни. Од Суда опшгине лесковачке, Бр. 1446, 1. јула 1904 год., у Лесковцу (посавина београдска).