Beogradske opštinske novine

Број Зб.

— 4 —

за време вожње забрањено је. Кола се могу зауетављати само на трамвајским станидама, изузимајући случај у чл. 17. и 27. ове наредбе. Сваког оног, који би поступао противно одредбама првог става овог члана, кондуктер ће доставити најближем полицијском органу. Чл. 32. Тако исто забрањено је и стајање по степеницама трамвајским. Чл. 33. Никоме није допуштено понагаати се непристојно у трамвајским колима, нити изговарати речи, којима се вређа јаван морал. Свако лице које би ово радило, кондуктер ће претходно опоменути на пристојност, а у поновном случају из кола удалити и најближем полицијском органу доставити. Чл. 34. х -П .Ђување по трамвајском поду забрањено је. Чл. 35. Свирање и невање по трамвајима забрањено је. Чл. 36. Трамвајска пруга, чекаонице, као и све возно средство и прибори, не смеју се кварити, нпти се по шинама сме бацати камење, дрва и метати метци, капсле, жигице и томе подобно. Чл. 37. Отварање и затварање трамвајских скретница од утране приватних лица, забрањсно те. Чл. 38. Код скретнипа на Теразијама , код Лондона и Војне Академије , друштво је дужно држати сталне скретничаре. Чл. 39. Тако исто друштву се наређује, да одржава у потпуно исправном стању пруге, чекаонице, прибор и жице, које спроводе електричну струју, како се оне не би прекидале и публику опасности излагале. Чл. 40. Свако поступање, противно овој наредби, казниће се по §. 326. кривич. законика од 10—150 динара новчано, или од 1.—20 дана затвора. Чл. 41. Наредба ова важи од дана, кад буде објављена у „Српским Новинама". (Објављена је у бр. 170. „Срп. Новина" од 10. августа 1904. год.). Бр. 26616. Управник Београда 7. августа 1904. г. ЦЦ. Церовић, С. р. Београд. ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Набавке за декорисање улица. Суд поштине београдске извештава трговце занатлије и предузимаче, да ће се, почев од 12. о. м., држати јавне кратке лицитацијб свакога дана пре подпе у грађевинском одељењу општине београдске, Југовића улица бр 1, за набавку материјала и осталога, што је потребнб за декорисање улица о свечавостима крунисања

Њег. Вел. Краља. Лицитација ће се објавити увек један дан раније плакатима у грађевинском одељењу. Збирка старина општине београдске. Суд општине београдске дао је Управи војног музеја своју збирку старина, да се изложи у војном музеју приликом отварања истог на дан прославе стогодишњице српског устанка под Кара-Ђорђем. Ову збирку откупила је општина београдска пре три године од г. Самуила Стефановића, пенсионера, за 30.000 динара. У њој се између осталих интересантности налази пушка Станоја Главаша, три јатагана војводе шабачког Илије Марковића и др. За ову збирку нарочито се интересује Његово Величанство Краљ, те је поручио да га Управа извести, кад старине буду разређене, како би их могао лако разгледати. Изабран за стараоца сиротиње. Досадашњи старалац сиротиње у општини београдској г. Мих. Радивојевић поднео је оставку на ову службу и она му је уважена, а, за стараоца изабран је на његово место г. Петар .11. Костић, пенсионар из Гроцке.

Објава. На основу регаења Суда опгатине београдске од 4. авгуета о. г. држаће се усмена лицитација за израду моста код савског купатила, у канцеларији грађевинског одељења општинског, на дан 10. августа о. г. од 3 сата по подне до 5, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 2398"80 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 240 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена, документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Веограда, 8. августа 1904. год. Г.Бр. 3665, у Београду. Објава. На основу решења Суда опгатине београдске од 6. августа о. г. држаће се друга усмена лицитација за откопавање земље у Добрачиној улици, у канцеларији грађевинског одељења опгатинског, на дан 11. августа о. г. од 9 сати пре подне до 11, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 437'27 дин. Кауција је према закону о јавним грађевинама 50 динара и то: у готовом. рредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радно1 дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из капцеларије грађевинског одел>ења

опгатине вароши Београда, 9. августа 1904. год. Г.Бр. 3700, у Београду. Објава. На дан 18. овог м-ца од 3 до 5 часова по подне, држаће се у канцеларији економног оделења Суда опгатинског, јавна усмена лицитација за набавку потребне количине зоби (овса) за храну опгатинских коња. Кауција је 1000 динара у готовом новцу или у срп. држав. харгијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој каћцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда оппггине београдске 12. августа 1904. год. АБр. 6834, у Веограду.. Објава. Према регаењу Команданта дунавске дивизијске области од 2. ов. м. Е№ 3771 и 3772, имају се у гарнизону београдском< извршити прве усмене — јавне лицитације и то : 1. За набавку 1,000.000 кграма пгпенице; и 2. За набавку 1,800.000 кграма овса,. потребне Управи дунавског сталног профијант-слагалишта за, 1905. годину. Лицитација ће се извршити у канцеларији Интендантуре дунавске дивизијске команде и то: 1. За пшеницу на дан 9. августа. а 2. За овас на дан 23. августа тек. године. Услови се могу видети у канцеларији Интендантуре дунавске дивизиске команде свакога дана, а и на сам дан лицитације. У име кауције полажу српски поданици 10°/ 0 , а страни 20% од укупне уговорене вредности ове набавке. Кауција се полаже: 1.) у готовом новцу; 2.) у српским државним гарантованим хартијама по номиналној вредности; 3.) у акцајама Народне Ванке и Извозне Ванке, по курсу или у њиховом гарантном писму са означеном вредношћу; 4.)у заложницама Управе Фондова и у неиспла ћеним државним рачунима по номиналној вредности; 5.) у акцијама српског бродарског друштва, у 3 / 4 њихове номиналне вредности; и 6.) у акцијама, удеонпцама приватних српских новчаних завода у 2 / 3 њихове вредносги према курсу, који постоји у то време за њих. Право утакмице при овим лицитацијама има сваки, који одговори постављеним условима и који се занима производњом, прерадом или трговином (било посредном или непосредном) дотичних артикала. Лицитација се врши само пре подне,. а почиње у 9 и траје најдаље до 12 часова у подне. У то се доба лицитација за све излицитиране артиг-ле закл,учује. Надметачи се примају ради надметања само до јеланаест часова пре подне. Ово се саопштава грађанству ради знања. Од Суда београдске општине, 19. јула 1904. год., АБр. 7100, у Београду.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Влаеник ОПШТИНА БЕОГРАД€КА Одговорни уредник ВОЈИСЛАВ МИЛОШЕВИЋ, кмет беогр. општине, Сарајевека бр. 26. Нова електрична штампарија ПЕТРА ЈОЦКОВИИА, Бранкова ул. 18. — ТелеФои бр. 336.