Beogradske opštinske novine

Година XXII.

— 3 —

Број Зб.

Чл. 2. Сва кола која су у јавној употреби, морају бити позади и са стране нумерисана видљивим бројевима, а за време ноћи јот и осветљена. Чл. 3. На свима колима, која су у употреби, мора се налазити довољно јасно звоно ради ономињања публике на евентуалне опасности и уклоњење с пута. Чл. 4. На сваким трамвајским колима са спољне стране мора бити означен крупним и јасним словима правац саобраћаја, а на задњем улазу у кола и број места. Чл. 5. У случају кад су сва места у трамвају заузета, на колима се мора истаћи табла са написом „нема места". Табла ова вешаће се о кров платформи у правцу саобраћаја. Чл. 6. У трамвајска кола хмогу се примити ради вожње само онолико лица, колико има удобних места. А у њима има места, и то: а, у старим^ затвореним електричним колима за 24 лица у унутрашњости кола, -6 на предњој и 8 на задњој цлатформи; б, у новим затвореним или полуотвореним електричним колима за 24 лица у унутрашњости кола, 9 на предњој и 10 на задњој платформи; в, у затвореним колима са коњском запрегом за 16 лица у унутрашњости кола и по 4 места на свакој платформи; г, у старим отвореним колима за по 4 лица на свакој клупи и по 4 лица на свакој платформи; д, у новим отвореним колима за по 5 лица на свакој клупи и по 5 лица иа свакој платформи. Чл. Т. Улазак у затворена трамвајска кола може бити само на задња врата. Предња врата за све време вожње морају бити .затворена. Чл. 8. На предњој платформи морају увек •бити резервисана 2 места за униформи'Сане полпцијске и општинске органе, који имају право на бесплатну вожњу. Чл. 9. На задњој платформи гости могу стајати само позади до гелендера, тако да је улазак у кола и излазак из ових увек слободан. Чл. 10. Како у колима, тако и по трамвајским станицама, чекаоницама и прузи, мора се -одржавати највећа чистота. Најмање двапута дневно: једном пре а једном после подне, кола се морају почистити, проветрити и седишта избрисати, али се 3)убре ни у ком случају не сме на улици ■остављати. Чл. 11. Забрањено је нагомилавање трамвај■ских кола на трамвајским станицама и раскрсницама. Само они возови који су у саобраћају, и то највише два, могу се привремено на овим местима задржавати. Чл. 12. Огласи и објаве приватне садржине «е смеју се лепити ни вешати по трам.вајским прозорима.

Б. Запрега. Чл. 13. Као запрега за коњске трамваје могу се употребити само коњи, који морају бити високи најмање 160 с.м., довољно јаки, здрави, за употребу дресирани и без икаквих рана и диформитета. Чл. 14. Амови и остали прибор за теглење, морају бити исправни, солидни и за вожњу сигурни. В. СаобраћајЧл. 15. Трамвајски саобраћај мора бити уредан и ни у ком случају не сме се произвољно, или услед нехата или небрижења, или услед ирекида струје, прекидати ма и за најкраће вреке. Од овога се изузимају елементарни случајеви. Чл. 16. Долазак и полазак појединих возове (кола) мора увек бити по распореду, која утвр^ује друштво у споразуму са општином града Београда (чл. 13. уговора о грађењу и експлоатисању трамваја у вароши Београду и његовом атару) и који се ради овога мора налазити у свакој трамвајској чекаоници на видном месту. Чл. 17. Трамвајски саобраћај мора се обустаставити у овим случајевима: а, кад полицијска власт нареди, б, кад би се улицом појавила публика у већој маси, тако да је пролаз. отежан, као што бива нри већим свечаностима, литијама, сватовима, погребима и другим сличним приликама. Чл. 18. У случају да је саобраћај прекинут кривицом или небрижењем самог друштва или његовог особља више од 2 минута, у накнаду за издате и плаћене карте морају се публици дати нарочити купони одговарајуће вредности, који ће у поновној вожњи замењивати трамвадеку карту исте вредности. Г. Особље. Чл. 19. Контролори, кондуктери, кочијаши и кочничари трамвајски, кад год су на служби, морају бити униформисани у смислу чл. 24. уговора о грађењу и експлоатисању трамваја у вароши Београду и његовом атару. Кондуктери, кочијаши и кочничари морају још бити и нумерисани. Чл. 20. И контролор, и кондуктер, и кочијаш, и кочничар, морају према публици бити учтиви и предусретљиви, а у случају потребе и помагати појединцима, нарочито болесницима, старцима, женама и деци да у кола уђу или из ових изиђу. Ни у ком случају не смеју се пред публиком свађати нити безобзирне речи изговарати. Чл. 21. Ни једно од ових лица не сме аушити ни јести за време вожње. ЧлГ 22. Кондуктери су дужни одржавати ред у својим колима и пазити да публика ничим не буде узнемиравана.

Забрањује им се, да у трамваје ради вожње примају : а, сумануте и аијане. Ако би се код кога у трамвају показали знаци суманутости или пијанства, дужност је кондуктера да га из кола уклони и најближем полицијском органу преда; б, лица са гадним и одвратним ранама и одвећ прљавим оделом; в, живину и рибу; г, псе и д, предмете смрдљиве и прљаве, као и оне, који би својом величином другима сметали. Чл. 23. При изласку публике из кола, кондуктер је дужан ова тачно прегледати и уверити се, да није што од ствари заостало, па ако буде, да их одмах преда сопственицима, а ако су ови већ отишли — онда најближој полицијској власти, и то најдаље у року од 24 часа. Противно поступање сматраће се и казпити као утаја. Чл. 24. Кочијаши и кочничари не смеЈу за време вожње своја места напуштати, нити их приватним лицима поверавати. Чл. 25. И једни и други на дати им знак од стране полицијског органа дужни су кола зауставити. Чл. 26. Без датог им знака од стране кондуктера, ни кочијагп ни кочничар не смеју кола кретати. Чл. 27. И кочијаш и кочничар дужни су за све време вожње пажљиво мотрити на трамвајску пругу у правцу њихових кола, и путем звона или пиштаљке благовремено извештавати публику, да се с пута уклања. Ако би на 25 мет. пред собом приметили мећу масу света или децу, товарна кола, стоку, болесне или пијане људе, и т. д... дужни су вожњу успорити, а на 10 мет. и кола зауставити, ако би само ма и највање опасност за чији живот и злравље могла наступити. Чл. 28. На раскрсницама, савијутцњма, као м приликом доласка на трамвајске станице и поласка са ових, вожња мора бити са свим успорепа, а и сигнал путем звона или пиштаљке дат. Чл. 29. Кочничар на електричном трамвају може бити само онај, који претходно пред стручном комисијом, састављеном из ]едног друштвеног контролора, инжињера и члана ове Управе, докаже своју способност у руковању с трамвајем и познавању ове наредбе. Уверење о ноложеном испиту дужни су кочничари увек са собом носити и сваком органу полицијске власти на случај тражења показати. Д. Публика. Чл. 30. После истакнуте обзнане (табле) да је трамвај пун, нико се не сме у кола попети. Ко би, и мимо опомене кондуктерове то учинио, тога ће кондуктер доставити најближем органу власти. Чл. 31. Пењање у кола и скакање из истих