Beogradske opštinske novine

— 2 — 1'одина ллн.

Број 38. РАСПИС Г, Министра унутр. послова о издавању заграничних пасоша. Управа варопш Београда, писмом од 26. августа т. г. Бр. 29122, доставила је ово: Суду општине београдске, Министарство унутрашњих дела актом од 9. августа 1904. год. ПБр. 21969, доставило је Управи следеће: „Г. Министар иностраних дела писмом од 4.0. м. бр. 8881, јавл.а ми да му је краљ. послансгво у Бечу доставило, да су у по-"' следње доба тол*ико учестали случајеви, да се младићи, раденици и т. д. обраћају за помоћ за повратак у отаџбину, да је то поменутом посланств\ т већ постало несношљиво. Већина ових младића — скитиица имају уредне пасоше за иностранство чаЕ* и са нлаћеном пасошком таксом, а остају у Бечу гладни и без средстава, немајући рада. Небројено пута носланство одбија такве људе од захтева, а често је путаприморано да ихрапатрира најевтинијим средством: купујући им карту III кл. за пароброд (10 круна и неколико хелера) и дајући поред тога дотичноме лицу нешто преко две круне за исхрану. Узрок овој несносној појави поглавито лежи у томе, што наше иолициске власти ири издавању заграничних иасоша не во,Ј ,е рачуна о расиису Министра унушрашњих дела. На питање посланства, управл>епо таквим људима: „што сте долазили?" готово увек гласи одговор: „долазио сам да тражим рала". То иак ^тражење рада^ тако је скуиа ствар за државу, а овде и немогу/гна, да /е крајње време објавити свешу, да не иде у инострансшво и не излаже себе беди, а државу,—а веома често и иоједине чшовнике иосланстваиконсулата, — трошковима и залишним иословима. Уједно се и краљевско посланство у Наризу обратило Министарсгву иностраних дела жалбом по истој ствари, наиоменувши да би требало обратити иажпуу на то: да радници који иду у иностранство имају колико толико новаи : а, да могу за неко време живети у иностранству, док не на(ју службу. Овако, без средстава до//у у туђи свет иа не могуКи наЛи занимагва јер је то врло тешно, готово немогуЛе , већ и због тога што не знају ни језика, досађују и праве свакојаке неприлике и крал.евском посланству, и краљев. консулатима, тражећи од њих не само да им нађу службе него да их и издржавају, док не добију занимања. Осим тога иасоше би ваљсиго давати таквим лицима само уз гаранијију два иравна гра/јапина, како би у случају злоуиотребв или издавања новчане иомоКи оваквим лицима било кога, ко би одговарао, а не да иада све на терет државне касе." Саопштавајући предње. наређује се Суду, да за издање иасоша ■ дауе билете само оним лицима, која иоднесу доказ или јемство да су снабдевени са трошком иутним у толико, да на иуту и за све време бављења у иностранству неће ни оскудевати а ни иасти коме на терет. Ако се и преко овога изда пасош коме лицу, које оскудева оа трошком, — цео трошак, који учини на њега држава, иашАе на терет оних, на чијеје јемство дат иасош,

а ако и они буду несигурни, иашИе на терет члана оиштинског Суда, који је дао' билет за издање иасогиа. IIо наредби Управ. Београда ч.хан, Ник. Митриновић.

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Српска Краљевска Академија. За прославу стогодишњице Српског устанка, Српска Крал.евска Академија држаће свечану седницу, на којој ће академик г. Љуб. Јовановић говорити о Кара-ђорђу и Сриском устанку. Седнипд ће ова бити у дворани Народне Скупштине, 7. септембра о. г. у 9. час. пре подне. Ко би желео да присуствује овој прослави, нека се за улазницу обрати у стану Академије, Бранкова ул. бр. 34. Грађанима београдским.— Управа вароши Београда упутила је овај свој апел београдском грађанству: „Као што је већ познато, на дан 8. септембра т. год, извршиће се крунисање нашег Узвишеног Господара Њ. В. Краља Петра I. Овај за српско племе значајни исгориски чин, прикуниће се у нашу ирестоницу велики број гостију из Србије и са стране. Углед српске престонице захтева, да грађани Београда изврше своју дужност према свакоме, који нам као пријатељ у госте дође, а још више да се свуда покаже и држи примеран ред. Ред је нарочнто потребан у улицама кроз које ће се свечанп спровод кретати, те да се избегну евентуално несрећни случајеви. Позвана дужпошћу да се стара о реду и сигурности у престоници, Управа Београда предузела је све потребне мере за њихову заштиту. Али да би она могла што успешније одговорити овом свом за- ! датку, као и да би се примена законских последица свела на што ужи круг, а по могућству и са свим избегла, потребпо је да и грађани Београда, од своје стране, а у иитересу угледа нрестонице настану у да се ред и сигурност ничим не наруше. Управа овим не тражи од грађана, да се ставе у службу полициских власти, већ их само моли, да путем примера, опомена и савета утичу на све оне, који би из незнања или нехата намерно предузимали ма шта против примерног реда и законнтих наређења органа власти. Упућујући ову молбу грађанима Београда, Управа у исто доба изјављује и наду, да ће они и овога пута дати доказа о својој увиђавности, гостољубљу и патриотизму". Пажња грађанству. Суд општине града Београда скреће пажњу београдском грађанству, да се на дан 8. ов. м., кога ће се крунисати РБегово Величанство Краљ, неће продавати на великој пијаци животне намирнице. Нека се грађанство истима снабде 7. ов. м., јер ће тога дана ова пијаца радити до 5 часова по подне. Пријаве станова. Суд општине београдске прима од грађанства пријаве станова за госте, који нам буду долазили за време свечаности крунисања, сваког дан;'. Сви они који би имали станова да усгупе гостима, моле се да се што пре овом суду јаве.

Оглас. Према одобрењу Господина Министра народне привреде од 14. априла ове 1904. године Т№. 2131, држаће се у дане 20., 21. и 22. септембра ове 1904. год., као и сваке у будуће, тродевни марвени „панађур" у варошици Белановици, среза качерског, округа рудничког, на коме ће се продавати поред свију врста добре расе стоке и сви ово-земал.ски производи, који су законом дозвол>ени. Најближа је железничка станица Аранђеловац, а поштанско-телеграфска: Руднпк Аранђеловац и Лазаревац. Путови су удобни за саобраћај. За безбедност и потребне удобности на панађуру, суд је се у свему постарао. Ово се јавља трговцима и пол.опривредницима ради знања. Од Суда Опгатине Калањевачке, дана 3. августа 1904. год. Ј\2 2197. Вар. Белановица. Објава. У дане: 14., 15., 16. и 17. сентембра ове године обавиће се у Нишу панађур, на коме ће се продавати стока, производи сточарски, као и производи пољске привреде (земл.ораднички, шумарски, воћарски, пчеларски и т. д.), а сем тога пиће и храна људска и сточна. Други предмети трговања забрањени су, а тако исто забрањене су: панораме, циркуси, комедије, вртешке, разне вештачке продукције, бацање новаца у сито бацање предмета на ножеве, транго-франго и т. д. Ово се објављ>ује грађанству ради знања. Од Суда београдске општине, 1. септембра 1904. год. АБр. 8505, у Београду.

Објава. У општини Шљивовиској, среза Златиборског, округа Ужичког, ухваћен је један мангуп во, коме се не зна сајбија, Во је длаке жуто - беле, швајцарски, рогова средњих, стар 4—5 година и на десном рогу има жиг „Ђ" и „К". Начелство округа Ужичког, писмом од 17. пр. м. Бр. 10.023 позива сајбију да се са доказима јави Начелнику среза Златиборског. Од Суда општине београдске, 3. септембра 1904. год. АБр. 8480, у Београду.

Објава На дан 15. септембра тек. год. од 8 до 12 пре, и од 2 до 5 часова по подне, Суд општине београдске продаваће путем јавне усмене лицитације 11 опгатинских регулационог фонда — празних плацева, постојећих на Дунавском крају, у Дубровачкој, Драчкој, Банатској и Солупској улици. Лицитација ће се држати у или пред кафаном Николе Д. Кики у Дубровачкој улици: „Кафана код спужа." Кауција је 10°/ 0 од излицитиране цене, која се полаже при закл.учку лицитације. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења Суда општинског сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда општине београдске, 27. августа 1904. год. АБр. 8264, 8276, 8277, 8352, и 8358. у Београду.