Beogradske opštinske novine

Година XXII.

— 3 —

Број 43.

XIII. Председник извештава одбор да је на основу овлашћења општин. одбора од 17. ов. мес. АБр. 8128. да може наћи купца за имање регулац. фонда у Кара-Ђорђевој улици згруписано од једног дела имања регул. фонда зв. „Параносов Хан" и имања купљеног од г. Васе Николића трг. нримио понуду Београдске Задруге која за овако згруписано имање, нуди цену од 61 дин. по м. 2 Како ову продају но горњем решењу одбора има и одбор да одобри, то има одбор да реши пристаје ли и одбор па ову понуду задруге. По саслушању тога и по прочитању понуде беогр. задруге АБр. 8111. као и решења председника општ. на истом акту, — одбор је иосле потребних обавештавања решио : Да се имање регулац. фонда налазеће се између улица Кара-Ђорђеве, Херцеговачке, Зворничке и св. Никољског трга, а које је згруписано од имања регулац. фонда купљеног од г. Васе Николића, трг. описаног у тапији потврђеној прв. судом за варош Београд 30. авг. 1904 године Бр. 22646, и оног дела имања регулац. фонда зв. „Параносов Хан* које лежи између Кара-Ђорђеве, Херцеговачке и Зворничкеулице, проданог плаца г. Николићевог и св. Никољског трга уступи београдској задрузи по понуђеној цеви од (61) шесет и један динар од квад. мет. с тим да преносну таксу плати задруга и да она о своме трошку поруши грађевине које се находе на продатоме делу имања. „Параносов Хан" а рушевине од оног дела тих зграда који долази под улицу д припадну општини. XIV. По прочитању решења господииа Министра унутрашњих дела АБр. 8246. којим ништи решење општ. одбора од 29. априла 1903. год. АБр. 4367. о наплати кирије од кафеџија за заузимање тротоара столовима исцред њихових радња, одбор је решио: Да општински суд противу овога ре шења господина министра унутрашњих дела изјави у законом поку жалбу државноме савету. XV. По прочитању молби одборника г. г. Саве Раденковића, Гаврила Паруноваћа цртача и Рисге Ристића геометра за одсуство, АБр. 7970, 7887 и 8238 —- одбор је решио : Да се молиоцима одобри ради наведене цељи тражено одсуство од дужности и то: г. Сави Раденковићу одборнику ме<сечно : г. Гаврилу Паруновићу десето дневно. г. Ристи Ристићу геометру лвомесечно без плате — с тим да им се исто рачуна од дана кад га употребе. (Наставиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Долазак маџарских трговаца. — У петак, 8. овог месеца, по подне, приспели су у Београд маџарски трговци, да врате посету нашим трговцима. На станици их је поздравио у име општине београдске жмет и помоћник председника општине г. Мих. Марјановић овим речима : „Поштована Госаодо, Дааас, када долазите у Београд, да •вратите посету српским трговцима, бео-

градска општина радо се користи том приликом, да* вас и она дочека и прими и као своје госте. Мени је, као кмету њеном, пала у део та пријатна дужност, да вас дочекам и поздравим у њено име. Испуњавајући радо ту пријатну дужност, ја вас у име престоничке општине поздрављам са : добро нам дошли, и желим вам, да се у Престоници Краљевине Србије најпријатније проведете и да из ње однесете најлепше успомене. Живели !" Општински банкет. — Синоћ је општина београдска приредила у сали код „Булевара" банкет маџарским трговцима, на коме је било 250 особа. На банкету је гостима у име општине напио здравицу г. Др. Марко Т. ЈГеко, одборник и ректор Вел. Школе. После тога пало је још неколико лепих здравица. Гости су са банкета однели пријатне успомене. Личне вести. — Др. Милорад Гођевац, шеф општинског санитета, добио је осмодневно одсуство од дужности и отпутовао у Минхен, својим приватним послом. — За време одсуства, заступа га у дужности Др. Драг. Живадиновић, општин. лекар за кварт дорћолски. — Г. Светозар Марковић школски лекар општине београдске, добио је двомесечно одсуство од дужности и отпутовао у Париз, ради лечења. Зборник општине београдске. Уз данашњи број шаљемо читаоцима 14 табак додатка за зборник општине београдске, у коме је свршетак закона о окружним, среским и оиштинским буџетима , закон о злонамерним иаљевинама и иоништају туђих ствари и иравилнш^и о надзорнику и друмарима оишт. београдске.

Објава. Пошто на дан 7. овог мес. на лицитацији држаној за пренос угља и осталих водоводних потреба, на беле воде, механичној радионици и малој црпки, није према закону био довољан број лицитаната, то ће се на дан 27. ов. мес. од 2 до 5 часова по подне поново држати јавна усмена лицитација за пренос угља и осталих потреба водоводних. Лицитација ова држаће се у канреларији економног оделења Суда општинског. Кауција 500 динара у готовом новцу или у Срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од Суда општине београдске 8. октобра 1904. год. АБр. 9445. у Београду.

Објава. Суд опшгине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитације поц закуп следећа општинска права и добра и то: I. 11а дан 11. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, пиљарска места са тезгама у великој згради на цветном тргу. Кауција по 15. динара.

Лицитација ова држаће се у или пред кафаном код „Сложне Браће". II. На дан 13. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, стрводерски рад. Кауција 500 динара. Лицитација ова држаће се у канцеларији економног оделења. Бдижи услови по свима овим лицитацијама, могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда општине београдске 21. Септембра 1904. год. АБр. 8920, и 8921, у Београду.

Објава. У Канцеларији економног одељења Суда општине београдске, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то: I На дан 15. овтобра тек. год. од 2. до 5. часова по подне, за оправку свију општинских возова коларско - ковачког рада. Кауција 200 динара. II На дан 18. октобра тек. год. од 2 до 5. часова по подне, за оправку свију општинских возова сатлерско-сарачког, тапетарског и фарбарског рада. Кауција 200 динара. и III .На дан 20 октобра тек. год. од 2 до 5. часова по подне, за ков општинских коња. Кауција 200 динара. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Позивају се заинтересовани да на ове лицитације дођу. Од суда општине београдске 27. септембра 1904. год. АБр. 8499, 8500, и 8886 у Београду.

Објава. У канцеларији економног оделења Суда опшгинског, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то: На дан 22 октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, за издавање под закуп епштинске пзкарнице — лебарнице у босанској улици под Бр. 36. Кауција 100 динара и На дан 25. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, право точења и продавања бозе, салепа и осталих бозаџијских артикала на новој ошитинској кланици. Кауција 100 динара. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од Суда општине београдске 7. октобра 1904. год. ББр. 8789 и 9134 у Београду.

Пажња Грађанству

Пошто за многе зграде у Београду, нису плаћене таксе за воду, то ће управа водовода обуставити давање воде за све оне зграде, које до 10 октобра тек. год. не буду исплатиле дугујуће таксе за воду, а по томе наплату дуга тражити законом прописаним путем. 0 овоме се благовремено опомињу дужници водоводних такса. Из канцеларије Управе Водовода. 15. Септембра 1904 год. у Београду.