Beogradske opštinske novine

Број 47. изјављује племенитим дародавкама срдачну захвалност желећи покојнику рајско насеље.

ИЗ ОТРАНИХ ОПШТИНА Будимпештански зајам за калдрмисање. Општина будмпештанска закључила је да подигне нов зајам од 20 милијуна круна а зарад калдрмисања некалдрмисаних и претресања калдрмисаних улица. Угарска престоница у 1894. години имала је од близу 2000 улица и пијаца 906 калдрмисаних са простором од 3,700.491 квадратна метра. У тој години стајала је та калдрма 22,983.304 круна; а било је калдрмисано гранитом 388.758, трахитом 656.007, ломл>еним каменом 448.806, керолитом 20.812, дрветом 64.076, асфалтом 21.706, асфалторним макадомом 14.203, макадимисано 2,033.252 и шљунком 52.861 квадратних метара. У самој 1904. години саграђено је нове калдрме 76.018 квадр. метра у вредности од 345.000 круна и претресено старе калдрме 277.376 км. метара у вредности од 236.000 круна. Према томе може да се суди, колико ће Будимпешта себе унапредити и уредити у том погледу са зајмом од нових 20 милијуна круна. Тај зајам понудили су заједнички три пештанска завода (нештан. отач. штедионица, уг. хипотекарна банка и уг. комерцијална банка) са 97 за 100 и 4°/ 0 и отплатом у 39 полугодишњих оброка. У своме извештају одбору и министру унутрашњих дела суд општински (магистрат) објаснио је, да ће се овај зајам моћи исплатити из редовних прихода, пошто се претпоставља, да ће калдрмски приход изнети око 5 милијуна и уштеде у одржавању калдрме такође 5 милијуна круна. Остатак ће се подмирити буџетском позицијом за нову калдрмину, која се реаовно уноси у годишњи 6} џет. Уједно је суд решио, да употребљиви материјал из улица, које добију нову калдрмину, а који се цени на 2 мил. круна, употреби на калдрмисање улица изван варошког рејона, и то сразмерно према свима квар товима (срезовима) варошким, који граниче са варошким рејоном. Овај предлог односно понуда о зајму усвојен јеу ванредној седници муниципалнога одбора у среду 3. о. м. са 116 против 20 гласова и у том смислу поднеће се министру представка. Напомињемо, да је оиштина будимпепгтанска пре две године сама емитирала свој зајам од 100 милијуна круна за сто година, пошто су ондашњи заводи покушали да је уцене са курсом 83 за 100. Тим поступком општина је саломила ту шпекулантаску тежњу, јер ево, где јој сад први пут ондашњи институти дају зајам под много повољнијим погодбама.

Објава. Од данас 28. октобра ов. год. отвара се аранђеловачка пруга за саобраћај споровозне робе. Возови ће саобраћати три пута недељно, уторником, четвртком и суботом. 0 овом се извештава трговачки свет с тим, да се за потребме вагоне обраћа станици понедеоником^ средом и петком до подне.

— 2. -

Брзовозна роба не прима се. Од шефа аранђелов. жел. станице, 28. октобра 1904. год. Бр. 3. у Аран1)еловцу.

Објава. У канцеларији економног оделења Суда општинског, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то : I. На дан 11. новембра тек. год. од 2 до 5 часова по подне. за издавање под закуп три општинска месарска дућана у великој згради на Цветном Тргу и два рибарска дућана на исгом тргу ван велике зграде. Кауција је за месарске дућане по 100, а за рибарске по 20 динара. II. На дан 12. новембра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, за набавку мртвачких сандука за сарану умрлих сиротних лица. Кауција је 200 динара, и III. На дан 13. новемора тек. год. од 2 до 5 часова по подне, за издавање под закуп књиговезачког рада. Кауција 100 динара. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда општине београдске 4. новембра 1904. год. АБр. 10376 у Београду.

Објава. Господин министар војни решењем от. 1. тек. мес. ЕПБр. 5421. изволео је наредити : „Да се за потребу овд. гарнизона на бави путем погодбе : 600. кграма пшенице и 200.000 кграма ражи. „Испорука напредименованих артикала да буде у два кварта а по половину означених количипа и то: први до конца овог месеца, а други до 20. децембра тек. год. Исплата одмах по предаји свакога кварта. „Закључивање тога траЈаће од данас па све до 14 тек. месеца закључно. „На случај да се за ову набавку појаве више конкурената, они ће се позвати 14. т. м. и саопштиће им се резултат добивених цена с тим, да тада на заниснику .закључивања погодбе означе своје последње цене. „Услови за ову набавку могу се видети свакога дана пре и по подне у канцеларији интендатуре дунавске дивизијске команде де ће се и молбе закључивати." Ово се саопштава грађанству ради знања а услед паредбе команде дунавске дивизијске области од 3. ов. м. ЕВр. 7044. Од суда општине београдске 6. новембру 1904 године АБр. 10399 у Београду. Објава. Да неби грађанство плаћало вишу потрошњу воде, која обично долази или од рђавог материјала или од несолидне израде инсталатера, приликом инсталирања водовода по кућама — управа водовода опомиње грађанство и инсталатере да се при инсталирању водовода по својим кућама строго придржавају „Правилника" управе водовода и да увек у таком случају Јаве управи водовода, која ће и у свом и у интересу грађанства — увек бесплатно, на лицу места, преко својих

Година XXII -

органа, извршити преглед и материјала и солидноот израде. Тек по извршеном прегледу и издатом уверењу од стране управе водовода, могу сопственици плаћати рачуне инсталатерима водовода. „Правилник" о инсталирању водовода може се добити у управи. Из канцеларије управе Водовода ВВр. 2924 27. октобра 1904. год у Београду.

Објава. Достављано је Управи водовода. да многи правни и бесправни инсталатери водовода, иду, -као неовлашћени од Управе, по кућама и варају грађанство, да им је неисправна водоводна инсталација, стварајући себи рада без контр^ле Управе водовода. Да тога у будуће неби било Управа водовода јавља грађанству, да Управа водовода, преко својих органа у свака три месеца, један пут, приликом читања водомера, врши преглед инсталације и јавља сопственику зграде ако му је што иеисправно. Ако би у том међувремену, сопственик куће осетио да му је што год на инсталацији неисправно или га на то упут.:о ма ко ненадлежан — нека се одмах обрати Управи водовода, која ће га преко својих органа обавестити шта му ваља предузети. Из канцеларије Управе водовода ВБр. 2953. 27. октоора 1904. год. у Београду.

Објава. На дан 9. новембра тек. год. од 2. до 5. часовд но подне, држаће се у канцеларији економног одељења Суда општинског, поново јавна усмена лицитација за издавање под закуп поткивање општинских коња, пошто на раније државној лицитацији није према закону био довољан број лицитаната. Кауција је 200 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији свакој радног дана за време канцеларијских часова и при лицитапији. Од Суда ошнтине београдске 25. октобра 1904. год. АВр. 9993. у Београду.

На знање. На основу одобрења господина Министра Народне Привреде од 29. октобра ПБр. 17443. Суд општине Аранђеловачке држаће тродневни панађур у Аранђеловцу на дане 11, 12 и 13 новембра ове год. На овоме панађуру продаваће се поред стоке и сви ово земаљски производи предвиђени чл. 3. закона о панађурнма и недељним пазарним дапима. Станица поштанско-телеграФСка је у самом Аранђеловцу, као и железничка. У Аранђеловцу има преко 16 гостионица са довољно намештених соба за путнике. Ово суд саопштава трговцима и привредницима ради знања. Од суда општине аранђеловачке 23. октобра 1904. год. Бр. 3532. у Аранђеловцу.