Beogradske opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

13

ција има се сматрати да је поменути уговор раскинут у свима његовим одредбама онда, када се тапијама пред Првостепеним Судом изврше преноси имања из тач. 5 и 6. овога споразума и од тада Општина Београдска нема више права емесничарских на које прлаже право како на заједничке грађевине, тако исто и на заједничке кланице а ни својина зграда подигнутих за потребе Општина по поменутом уговору.

А односно клања стоке за потребе Града Београда поступаће се по тач. 1. овога споразума. 9. Таксе за пренос тапија по тач. 5. и 6. овога споразума платиће обе стране по пола, ако Суд нађе, да се не може применити одредба тач. 2. под III. 12. напомене уз Т. Бр. 12. Зак. о Таксама. 10. -- Овај споразум има се потврдити изменом писама обеју страна.

ПРА1МЛНИК о попису и евиденцији становништва у Београду

На основу чл. 6 Закона од 11. марта 1929. године о изменама и допунама у Закону о Општинама Суд Општине Града Београда прописује. ПРАВИЛНИК о попису и евиденцији становништва у Београду Чл, 1. По овом Правилнику пописаће се иа дан 15, априла 1929. године целокупно становништво Београда и околине по формуларима, који се прилажу као анекси уз овај Правилник. Под околином Београда сматрају се по овом Правилнику делови суседних општина; Вишњичке, Миријевске, Мокролунже, Кумодрашке, Бањичке, Раковичке, Жарковачке и Чукаричке, у колико та насеља чине једну привредну и органску целину са Београдом. Према томе, поппс ће обухватати не само атар Општине Беградске како се он води у Катастарском Одељењу Општине, него и цео реон, на коме се простире власт Управе Града Београда у погледу безбедности. Чл. 2, Сваки становник са ове територије дужан је да у одређеном року каже истину на сва питања, која му буду постављена у формуларима поменутим у чл. 1. овог Правилника. Чл, 3, Извођењем пописа управљаће комисија, у којој ће поред једног члана Суда као председника бити заступљени још и поједини стручњаци и представницп заинтересованих установа, које именују Општински Суд.

Чл. 4. У циљу што лакшег извршења пописа, поменута ће комисија поделити пописно подручје на потребан број реона, држећи се цо могућству постојеће административне подеде и гледајући, да један реон не обухвати више од 20.000 ни ни хчање од 10.000 становника. Она ће исто тако поделити то подручје на пописне кругове старајући се, да се грађевински блокови, не цепају и да ни један пописни крут не обухвати границе двају квартова или двеју суседних општина, Један пописни круг треба да има оД 250—1000 становника, према томе да ли је насеље збпвено или раштркано. Чл. 5. На челу сваког пописног реона стајаће једно лице, које одреди комисија из редова стручно спремног општинског или државног особља. За сваки пописни круг биће постављен од комиеије по један пописивач. За пописиваче ће се узимати првенствено општински службеници, У колико ових не би било довољно, Општинеки ће Суд замолити поједине шефове државних установа у месту да му ставе на расположење потребан број свога особља. Ако ни то не буде довољно, остатак пописивача ће комисија изабрати међу ђацима стручних шкбла (Порезничке, Средњетехничке и др.) у споразуму са Управама тих школа. Женске не могу бити пописивачи, Чл. 6. Пописивач ће, сваки у свом круту. делити пописне листе старешинама домаћинства два дана пре пописног дана, (претпоследњи и последњи дан), а прикупљаће листе са испуњеним

Ч