Beogradske opštinske novine

20

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Општинске таксене марке Града Београда До сада је било уобичајено, да грађани који се обраћају разним оделењима и установама Општине Београдске морају таксе на молбе, представке, решења и одобрења полагати у готовом новцу. За .овај је посао било одређено неколико чиновника, који су примали таксе, закодећи у таксене књиге висину таксе и др. а исто означујући и на самим документима.

Из Стпстнчког Овшм Позивају се сви они грађани, који су у току 1928. год. тражили упис или исправку у Бирачке спискове Општине Београдске, да одмах предстану статиетичком Оделењу — Бранкова бр. 2 ради пријема својих докумената. Документа се могу добити сваког дана, за време канцелариског рада.

| Ш .200ШК. Ј тпнсенр моркп ш

Како би се омогућило грађанству и осталом пословном свету да брзо обави своје послове и да би се упростила администрација, Општински Суд одлучио је, да оштампа нарочите таксене марке разних вредносги, које ће, уз кауцију, даватл овд. продавцима марака или на који други целисходан начин. На овај начин постићи ће се брзи и директан поступак у извршењу предмета. Чим Министар Финансија буде ово одобрио, приступиће се изради марака. Поред градских општина у иностранству, овај начин наплате такса усвојен је у Загребачкој Општини. М. В. ПРАКТИЧНЕ ВВЛЕШКЕ Рпд општинских амбуланти Извештава се грађанство, да од 8. ов. м. важи следећи распоред рада по општинским амбулантама : 1). У Централној амбуланти, ул. Краља Милана 61, поред сталног лекарског прегледаунутрашњих болести и превијања радиће: а) спецајалиста за хирургију, од 7у 2 —б 1 /^ пре подне и од 4—6*/ 2 по подне; б) специјалиста за очне болести од 10—12У 2 часова пре подне; 2.) У амбуланти у Средачкој ул. бр. 2 (угао Краља Александра и Средачке преко пута Студеничког Дома) радиће: а) специјалиста за дечје болести од 2—4у 2 часа по подне у исто време ради и кварц-лампа; б) специјалиста за женске белести и порођаје од 4У 2 —7 часова по подне; 3.) У амбуланти ул. Војводе Мишића бр. 3 — код „Мостара" радиће: а) специјалиста за кожне и венеричне болести за женске од 9—11 часова пре подне ча мушке од 6—8 часова по подне, Амбуланте у Кнез Милетиној улици, Карађорђевој улици и на Крагујевачком Друму укидају се.

Санитетска наредба Према наређењу Физиката Управе Града Београда умољавају се сви лекари и установе, да сва заразна оболења као и оболења од грипа (ако се појави у епидемијском облику) пријављују Санитетском Одељењу Општине Града Београда на телефон 30-31 да би се могле благовремено предузети потребне мере као : дезинфекције просторија, изолације и др. Писмене пријаве накнадно слати редовним путем Санитетском Оделењу Општине Београдске, Југовића ул. бр. 1 /П1 спрат. (где се могу добити и потребни формулари).

Рибарске базене у оправку Грађевинско Одељење Опшитине београдске даће у оправку рибарске базене на пијацама у Господар Јовановој улици и на Зеленом Венцу путем понуда. Заинтересовани нека се обрате у Одељењу Југовићева ул. бр. 1/Ш спр где ће добити потребне податке. Понуде таксиране поднети до 10. априла т. г. Из канцеларије Грађевинског Одељења ГОБР: 982/29.

Бр. 2169/295 Оправке зграда и купатила Грађевинско Одељење Општине београдске даће у оправку зграду у дворишту Дунавске Основне школе и оправку хладног купатила на Сави, путем понуда. Заинтересовани нека се обрате у Одељењу, Југовића ул. бр. 1/Шспрат, где ће добити потребне податке. Понуде таксиране поднети до 10. априла т. г. Из канцеларије Грађевинског Одељења ГОБР 934/29, ГОБР: 992/29 и ГОБР: 989/29. мпу Општине Града

Власник Општина Београдска. — Уредник: Слободан Видаковић, референт за Београда, улица јевросиме Мајке бр. 2.