Beogradske opštinske novine

Општинске Новинс

Страна 7

ЦЕНСУРНИ ОДБОР Чл. 26. Управни Одбор бира, ако се укаже потреба Ценсурни Одбор од три члана из своје средине. Ценсурном Одбору је дужност да прегледа све молбе којима се тражи зајам или кредит. Да испитује положај зајмотражца и да да своје мишљење. ОСОБЉЕ ШТЕДИОНИЦЕ Чл. 27. Особље Штедионице састављају директор, чиновници, приправници и служитељи. Чл. 28. Директор и чиновници бирају се конкурсом. Приправпике и послужитеље поставља Управни Одбор, Чл. 29. Директор је непосредни старешина целокупног особља. Дужност му је да одржава ред и да се стара о тачном и уредном отправљању послова. Директор сноси одговорност за све поверене му послове пред Управним Одбором. Чл. 30. Директор присуствује свима седницама Управног Одбора. Он је његов деловођа, са саветујућим гласом, за рад у седницама. Нема право на посебну награду, Чл. 31. Чиновнике, приправнике и служитеље поставља и отпушта Управни Одбор, сходно чл. 30. Правила. Њихова плата одређује се по нарочитој скали а према положају, способности и годинама службе. Чл. 32. Сваки чиновник је дужан да уредно и на време долази на дужност и да на време отправља. поверене му послове. Одговоран је за сву штету, коју својим неисправним радом и непажњом нанесе Штедионици.

Чл. 34. Директор и особље Штедионице имају сва права општинског особља по одредбама Статута Општине Београдске, БИЛАНС И ДОБИТ Чл. 35. Сваке године на дан 31. децембра пошто се закључе годишњи рачуни, саставља се билансрачун изравнања с рачуном добитка-губитка, пропраћен извештајем Управног и Надзорног Одбора. Све се ово мора поднети на преглед и одобрење Суду и Одбору Општинском најдаље до краја јануара сваке године. Годишњи рачун изравнања и рачун губитка и добитка има се поднети Министарству Трговине и Индустрије, Чл, 36. При саставу биланса Управни Одбор поступиће по овим одредбама: 1. — Сва покретна и непокретна имаовина и сва штедионичина потраживања ставиће се у активу по вредности, коју имају на дан пописа. 2. — Хартије од вредности обрачунавају се према курсу последњег дана пословне године. 3. — Главница, резервни и остали фопдови уносе се у пасиву. 4. — Сумњива потраживања уносе се у активу по вероватној вредности, а остало се отписује. Чл. 37. Кад се од прихода одбију сви расходи, издвојиће се; 1, — 10% за стални и резервни фонд. 2, — 2% за помоћни пенсиони фонд чиновника Штедионице, 3, — 2% за тантијему члановима Управног Одбора. 4, — 1% за тантијему члановима Надзорног Одбора. 5, — 5% на тантијему директора и осталим чиновницима Штедионице изузимајући из овог права привремене чиновнике, као и оне који нису бар шест месеци провели у тој пословној години. Ова се тантијема дели сразмерно плати.

Чл. 33. Чл. 38. Благајници полажу прописну кауцију, чију Чист приход по одбитку свих трошкова отвисину и природу одређује Управни Одбор. писа и амортизације, који морају ући у завршни